Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε η (ν)τροπολογία για τις απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την τροπολογία η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία πέρασε με 157 ψήφους υπέρ και 143 κατά.

Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», που επίσης καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Η ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία έγινε ονομαστικά, έπειτα από το αίτημα που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΚΕ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση την Τρίτη στην Ολομέλεια, και ενώ οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και συνδικαλιστικά σωματεία πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο, είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων αλλά και:

  • Tη δυνατότητα να προβεί σε σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι 5 μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης και για διάστημα μέχρι επτά ετών. Προβλέπει επίσης την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)