Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Αδιάκοπη μάχη με τη φωτιά: Στάχτη 19.500 στρέμματα στη Δαδιά - Τα νεότερα από τα μέτωπα σε Ηλεία, Λέσβο, Μεσσηνία

Αδιάκοπη μάχη με τη φωτιά: Στάχτη 19.500 στρέμματα στη Δαδιά - Τα νεότερα από τα μέτωπα σε Ηλεία, Λέσβο, Μεσσηνία
 
 
Θρήνος πάνω στις στάχτες για την καταστροφή στο Δάσος Δαδιάς. Αδιάκοπη μάχη με τις μεγάλες φωτιές σε Ηλεία, Λέσβο, Μεσσηνία.

Για πέμπτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο δάσος Δαδιάς στον Έβρο. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια στον εθνικό δρυμό που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιοχές Natura 2000. Η πυρκαγιά έκαψε φωλιές αρπακτικών πουλιών στην περιοχή όπου φιλοξενούνται τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, αλλά και η μοναδική αποικία μαυρογύπα.

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά τις 8:30, ο καιρός έφερε το «δώρο» που περίμεναν όλοι. Την ώρα που τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να σηκωθούν, με το πρώτο φως της μέρας, λόγω καιρού, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή άρχισε να βρέχει.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (έως και 24.07.2022 12:20) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 19.500 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

fotia

Φωτιά στην Ηλεία

Στην φωτιά της Ηλείας επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Για να ενισχύσουν τις εναέριες δυνάμεις φτάνουν σε λίγο δύο Καναντέρ και 2 Air Tractor από την Αθήνα.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Εκτός κινδύνου Σταυρός και Βρίσα στη Λέσβο - Τεράστια καταστροφή

Χιλιάδες στρέμματα στη Λέσβο έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο. Η νύχτα ήταν δύσκολη και οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες έξω από το χωριό Σταυρός. Το χωριό πλέον δεν κινδυνεύει καθώς έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ενώ έχει εκκενωθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Εκτός κινδύνου είναι και το χωριό Βρίσα, το οποίο επίσης εκκενώθηκε.

Όμως, τεράστιο είναι το μέγεθος της καταστροφής, αφενός επειδή κάηκαν χιλιάδες στρέμματα, αφετέρου επειδή επλήγη το τουριστικό προϊόν της περιοχής λίγο πριν ξεκινήσει ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για την περιοχή.

Φωτιά στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο (23/7) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

 Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν πειράζει.
    Μπορεί να μας λείπουν 3000 πυροσβέστες αλλά η συμμορία των λαμόγιων και Ά(χ)ρηστων που κυβερνάει,μονιμοποίησε 2-3000 παπάδες και προσέλαβε 1000 μπάτσους (προς το παρόν) για να καταστείλει το έγκλημα στον κατ΄εξοχήν χώρο που παράγει την εγκληματικότητα στην χώρα. Τα πανεπιστήμια.
    Δεν έφτασαν δα και οι φλόγες στο κατώφλι όλων μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)