Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Δαδιά και Ηλεία: Αναζωπυρώσεις στη Λέσβο και νέα εκκένωση

Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 24/7/22
 
 
 
 
Δεν έχουν τελειωμό οι φωτιές που είναι σε εξέλιξη. Τα τελευταία νέα από τα μέτωπα.

Στο Δάσος Δαδιάς αυτή την ώρα όλος ο σχεδιασμός και η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να ανοίξει τη φωτιά αρκετά προς τα εκεί. Στο σημείο αυτό δεν βρέχει. Δεν έχει θιχτεί, ωστόσο, η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καμένης περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, στελέχη των δύο Υπουργείων και ανώτατους Αξιωματικούς του ΠΣ βρίσκονται από χθες στη Δαδιά για το επιτόπου συντονισμό των επιχειρήσεων.

Αναζωπυρώσεις στη Λέσβο και νέες εκκενώσεις

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή από το πρωί της Δευτέρας (25/7), στα μέτωπα της μεγάλης δασικής φωτιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου (23/7) στη νότια Λέσβο.

Όπως μεταδίδει το Kalloninews.gr, η Βρίσα εκκενώνεται ξανά.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Παναγιώτη Κουφέλο, «οι αναζωπυρώσεις λόγω ανέμων έντασης 7 μποφόρ καίνε στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξεκίνησε η φωτιά το περασμένο Σαββάτο και βορειοδυτικά του οικισμού της Βρίσας, χωρίς όμως να απειλεί τον οικισμό».

Καίει η φωτιά στην Ηλεία

«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.

Συναγερμός στη Χαλκιδική - Φωτιά σε τρία μέτωπα

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στη Χαλκιδική και συγκεκριμένα σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Μόλα Καλύβα.

Έχουν εκδηλωθεί άλλες δύο πυρκαγιές με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν άμεσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα σημεία εκδήλωσης αφορούν από τη μία τις περιοχές της Φούρκας και της Νέας Φώκαιας στην Κασσάνδρα και την περιοχή Καρβουνάς στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο (23/7) σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου - Νέστορος, στη Μεσσηνία και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Σηκώθηκε ελικόπτερο στην Πέλλα

Φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος, στην Πέλλα, ξέσπασε επίσης σήμερα το πρωί.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη ορεινή περιοχή και δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)