Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Εικόνες αποκάλυψης από την φωτιά στη Λέσβο: Μαίνονται τα μέτωπα, στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους

Εικόνες αποκάλυψης από την φωτιά στη Λέσβο: Μαίνονται τα μέτωπα, στάχτη 20.000 στρέμματα δάσους
 

Δάσος Δαδιάς: Νέα εκκένωση του χωριού προς Σουφλί - Μαίνεται για 4η νύχτα η φωτιά

 
Νέες αναζοπυρώσεις στη Λέσβο. Εκκενώθηκαν Σταυρός, Βρίσα. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.

Δύσκολη θα είναι και σήμερα η νύχτα στο πανέμορφο νησί της Λέσβου καθώς οι νέες αναζοπυρώσεις δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Ειδικότερα και ενώ μέχρι τώρα έχουν γίνει στάχτη 20.000 στρέμματα, η πύρινη λαίλαπα μαίνεται λόγω των αναζοπυρώσεων στα βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει ασφαλιστεί το χωριό Σταύρος που νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά και στο σημείο επιχειρούν επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή των δασοκομάντο των ΕΜΟΔΕ.

Στο βόρειο μέτωπο της φωτιάς υπάρχουν μικροεστίες που δουλεύονται από τις επίγειες δυνάμεις.


Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από το πρώτο φως της ημέρας, ήταν η αιτία να ξεφύγει Δυτικά η φωτιά και να βρεθεί μεταξύ Βρίσας και Βατερών.

Η κατάσταση στην περιοχή κρίνεται αρκετά κρίσιμη με τους πυροσβέστες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν τις φλόγες για να μην κινδυνέψει και πάλι ο οικισμός των Βατερών.

Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Ντίνος, Πρόεδρος των πυροσβεστών βορείου Αιγαίου μιλά στο «Νησί» για τη μάχη ενάντια στη λαίλαπα της δασικής πυρκαγιάς. Όπως ανέφερε «με νύχια και με δόντια παλεύουν από χθες οι Πυροσβέστες της Λέσβου οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιορίσουν τη φωτιά, για να μην κινδυνεύσουν περιουσίες και συμπολίτες μας» και προσθέτει: «Είμαστε μόνοι μας και παλεύουμε μόνοι μας. Οι μόνοι που στέκονται στο πλευρό μας είναι οι κάτοικοι του νησιού, οι εθελοντές, ο στρατός, η αστυνομία, το Λιμενικό. Καμία βοήθεια απ' έξω δεν έχουμε».

Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις – Στην παραλία έφτασαν οι φλόγες

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στα Βατερά έκαψε αρκετά σπίτια.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις. «Δίνουμε μάχη για να σωθούν τα σπίτια», δήλωσε νωρίτερα στο stonisi ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

5649850

5649856

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά.

Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

Βλέπουν εμπρησμό

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Aeolos tv o Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι η εκτίμηση του διοικητή της Πυροσβεστικής για την φωτιά στα Βατερά είναι ότι προήλθε από εμπρησμό καθώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα 3 διαφορετικές εστίες.

Σαφείς απαντήσεις πάντως θα δοθούν τις επόμενες ημέρες από το ανακριτικό κλιμάκιο της ΠΥ που διερευνά την υπόθεση.

 

Δάσος Δαδιάς: Νέα εκκένωση του χωριού προς Σουφλί - Μαίνεται για 4η νύχτα η φωτιά

Δύσκολο και το βράδυ της Κυριακής για τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις ενεργές εστίες φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς.
Δάσος Δαδιάς: Νέα εκκένωση του χωριού προς Σουφλί - Μαίνεται για 4η νύχτα η φωτιά

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στους κατοίκους του χωριού Δαδιά του Έβρου, να εκκενώσουν την περιοχή προς το Σουφλι λόγω της μεγάλης δασικής φωτιάς που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα, ενώ υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω. Ενεργό μέτωπο υπάρχει και στο βόρειο τμήμα του δάσους, αλλά φαίνεται πως είναι σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός εκκενώθηκε και το βράδυ του Σαββάτου για προληπτικούς λόγους.

fauui




Χρ. Στυλιανίδης για πυρκαγιά σε Δαδιά Έβρου: Βρισκόμαστε στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο- Αναπροσαρμογές επί του πεδίου

Αναπροσαρμογές επί του πεδίου αποφασίστηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής, όπου μαίνεται από την Πέμπτη 21 Ιουλίου η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, όπως δήλωσε από τη Δαδιά Έβρου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι βρίσκονται στη διαδικασία διάνοιξης νέων προσβάσεων, νέων αντιπυρικών ζωνών, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης και διαχείρισης. «Παλεύουν οι δυνάμεις εκεί, μπουλντόζες ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες, έχουν μπει μέσα και οι δασικοί, και οι πυροσβέστες έχουν κάνει εγκαταστάσεις και τρέχουν. Όλο το βράδυ θα είμαστε εδώ. Με τις νέες εγκαταστάσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και τις νέες αντιπυρικές ζώνες, σιγά σιγά κερδίζουμε έδαφος. Εδώ και τρεις ημέρες η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί σε μια τόσο δύσκολη περιοχή - αυτό αποτελεί ένδειξη της δουλειάς που γίνεται στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως είπε, μετά την επανεξέταση της κατάστασης το πρωί, μαζί με τα επιτελικά τους στελέχη και με βάση τα νέα δεδομένα, αποφασίστηκαν αναπροσαρμογές επί του πεδίου, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν, όπως τόνισε, «το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και τις δύσκολες προσβάσεις, γιατί το δάσος είναι προστατευόμενο, συνεπώς οι προσβάσεις σε αυτό είναι περιορισμένες» και προσέθεσε ότι η επιπλέον δυσκολία είναι οι συνεχείς εναλλαγές του ανέμου.

«Με αυτά τα δεδομένα είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις και δίνεται μάχη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι, πυροσβέστες, δασικοί, στρατός, αστυνομία, εθελοντές, Πολιτική Προστασία είναι όλοι μαζί επί του πεδίου. Πραγματοποιήσαμε αυτοψία μέσα στο δάσος και εναέρια αυτοψία με τον κ. Αμυρά, και μαζί με τους επιτελικούς, καθορίστηκαν οι νέοι σχεδιασμοί», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Συνεχίζουμε. Η μάχη που δίνουν όλοι εδώ είναι ηρωική μάχη. Παρ' όλες τις δυσκολίες, είμαστε όλοι αποφασισμένοι να σώσουμε το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Αξιοποιώντας και την επιστημονική γνώση με τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και τη γνώση των ανθρώπων του τόπου εδώ που γνωρίζουν πολύ καλά το δάσος, υλοτόμους κι ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Είναι ένας συνδυασμός που θα βοηθήσει πολύ, έτσι ώστε το συντομότερο να έχουμε αίσιο τέλος και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Ο ίδιος σχολίασε, ακόμη, ότι η επιλογή των εναερίων μέσων που επιχειρούν στην περιοχή γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και μόνο, σημειώνοντας ότι φέτος η χώρα μας διαθέτει περισσότερα παρά ποτέ εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης (40 από τον εθνικό εναέριο στόλο και 46 μισθωμένα).

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς διέψευσε δημοσιεύματα περί κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου σημειώνοντας: «Θα ήθελα να καταρρεύσω και να ξεδιαλύνω ένα fake news που κυκλοφορεί κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα ότι καταργήθηκε ο φορέας του Εθνικού Πάρκου. Αυτό είναι ψευδές. Ο φορέας αντικαταστάθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης. Δώσαμε πολλούς πόρους στην περιοχή εδώ για να προλάβουμε να ενισχύσουμε την άμυνα του δάσους. Οι άνθρωποι της Μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή κι εργάζονται σκληρά». Επιπλέον, τόνισε: «Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί ένα κρίσιμο, σπάνιο και ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας. Είναι μοναδικό και έχει πανευρωπαϊκή σημασία. Γι' αυτό λοιπόν δίνουμε τη μέγιστη δυνατή προσοχή, με τη μεγαλύτερη ευαισθησία και κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να το προστατεύσουμε» και προσέθεσε ότι πριν από ενάμισι μήνα, εδώ στο δάσος της Δαδιάς, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, προχώρησαν σε προληπτικά έργα.

»Διανοίξαμε και συντηρήσαμε 440 χλμ δασικών δρόμων μέσα στη Δαδιά, όπως επίσης και 140 χλμ αντιπυρικών ζωνών. Κι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν βοηθήσει πολύ στον αγώνα που δίνουμε όλοι, πυροσβέστες, δασικοί υπάλληλοι, εθελοντές, άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, στρατός και κάτοικοι για να διαφυλάξουμε και να σώσουμε αυτό ευαίσθητο δασικό οικοσύστημα. Τώρα ο αγώνας μας και η αγωνία μας είναι να προστατεύσουμε τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα που υπάρχει στην Ευρώπη και βρίσκετε εδώ, σε αυτό το δάσος. Με αυτόν τον σκοπό, εδώ και ώρες από το πρωί, διανοίγουμε μια τεράστια αντιπυρική ζώνη στα νοτιοδυτικά μέσα στον πυρήνα του δάσους», κατέληξε ο κ. Αμυράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Αναβάθμιση της επιχειρησιακής επάρκειας και των μέσων για κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Δαδιά

Τη άμεση αναβάθμιση της επιχειρησιακής επάρκειας και των μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Δαδιά, ζήτησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που επισκέφτηκε σήμερα) την περιοχή της πυρκαγιάς στη Δαδιά και το συντονιστικό κέντρο στην έδρα του Φορέα Εθνικού Πάρκου.

Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους τοπικούς παράγοντες και εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για την αρνητική εξέλιξη της πυρκαγιάς, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις δηλώσεις τους τα μέλη του κλιμακίου σημείωσαν: «Για τέταρτη ημέρα στη Δαδιά συνεχίζει να απειλείται και να πλήττεται ένα μοναδικό οικοσύστημα που η αξία του και η σημασία του ξεπερνά τα όρια της χώρας μας, εφόσον η πυρκαγιά δεν έχει οριοθετηθεί και δεν ελέγχεται. Ταυτόχρονα απειλείται η ασφάλεια και η περιουσία του τοπικού πληθυσμού και γενικότερα η αναπτυξιακή πορεία του Έβρου».

Συνεχίζοντας ανέφεραν ότι «η κατάσταση επιβάλλει ταχεία αναβάθμιση της παρέμβασης της πολιτείας» και πρόσθεσαν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρότεινε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διατεθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις για την πυρόσβεση καθώς και για τον συντονισμό μηχανημάτων, στρατού, ιδιωτών και εθελοντών. Πρέπει να γίνει έστω και τώρα, μετά από 4 ημέρες, ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε αυτόν τον πολύτιμο τόπο πριν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και πιθανά ισχυροί άνεμοι οδηγήσουν σε καταστροφή».

Εξέφρασαν την γενικότερη ανησυχία τους υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς. Έχουμε πολλά να πούμε για την κατάργηση των φορέων Natura2000, την απουσία πρόληψης και δασοπροστασίας, την ημιτελή μεταφορά δασικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ καθώς και ευθύνες για ελλείψεις προετοιμασίας και στελέχωσης αλλά και καθυστερήσεων και απουσίας συντονισμού τις πρώτες ημέρες της πυρκαγιάς. Όμως σήμερα πρέπει να συνδράμουν όλες οι δυνάμεις, γιατί υπάρχει ένα θέμα εθνικής σημασίας, που μάλιστα ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται να απειληθεί περαιτέρω αυτό το μοναδικό οικοσύστημα». 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)