Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Φλέγονται Κρέστενα, Γρύλλος, Σμέρνα: Νύχτα που θυμίζει το 2007 στην Ηλεία - Δείτε φωτογραφίες

Φλέγονται Κρέστενα, Γρύλλος, Σμέρνα: Νύχτα που θυμίζει το 2007 στην Ηλεία - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

 
 
 
Μεγάλη και επικίνδυνη η φωτιά στην Ηλεία με τα Κρέστενα, τον Γρύλλο και την Σμέρμα να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στα Κρέστενα ξυπνά εφιαλτικές μνήμες στους κατοίκους της περιοχής από την φονική καταστροφική πύρινη λαίλαπα του 2007. Στην περιοχή Γρύλλος, η φωτιά έχει φτάσει στα 100 μέτρα από τα σπίτια, οι κάτοικοι ζητούν εθελοντές να βοηθήσουν στη διάσωση ζώων, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η νύχτα που έρχεται θα είναι δύσκολη για τους κατοίκους της περιοχής, που το απόγευμα κλήθηκαν να εκκενώσουν τα Κρέστενα. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού. Φοβούνται για τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Σπίτια προς την Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει.

Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή. Ο εκπρόσωποw Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα.

Ο Αναστάσιος Καρνάρος δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα μίλησε στο Open για τη φωτιά που ξέσπασε. «Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007» λέει μεταξύ άλλων και επισημαίνει πως για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες και εγκλωβισμένους.

Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι σπίτια που βρίσκονται κοντά στην Σκιλλούντια έχουν ήδη καεί, με τη φωτιά να περνάει μέσα από αυτά και να συνεχίζει την καταστροφική της πορεία.

Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία». Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία». Ακόμη, όπως είπε «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας στα Κρέστενα, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Ζαχάρω όπως και το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων. Η κατάσταση της υγείας του, δεν εμπνέει ανησυχία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:30 το μεσημέρι στην περιοχή των Μακρισίων σε αγροτοδασική έκταση και πολύ γρήγορα πήρε διαστάσεις. Οι άνεμοι έφεραν τη φωτιά προς τα Κρέστενα Ηλείας και από το απόγευμα όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση για να μην χαθούν περιουσίες και να μην κινδυνεύσουν ζωές.

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Μακρίσια

Ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια, του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

cvdbbb

Δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: «Μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια».

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια».

Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

dsdhj

bhsfh

Σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς και το Γ.Ν. Πύργου

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μέχρι τώρα έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.

Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, στο ίδιο κέντρο υγείας φιλοξενείται μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διαμένει μόνη της στην περιοχή, αλλά λόγω της εκκένωσης, δεν μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.

 Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)