Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα εκδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους 330.000 ευρώ στους προσφεύγοντες για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι πριν από οκτώ χρόνια. Το πολύνεκρο ναυάγιο κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και το ΕΔΔΑ αποζημιώνει τους συγγενείς τους αλλά και τους 16 επιζώντες.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρχε παραβίαση του άρθρου 2 (Δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.
Συγκεκριμένα, καταδίκασε την Ελλάδα για:
- Παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή (άρθρο 2 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου). Κρίνει ότι υπήρξαν παραλείψεις και αμέλειας στις διαδικασίες που ακολούθησαν οι ελληνικές αρχές μετά το ναυάγιο καθώς «δεν διεξήγαγαν ενδελεχή και αποτελεσματική έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στις περιστάσεις που οδήγησαν στη βύθιση της βάρκας». Κρίνει επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν συμμορφώθηκαν με την υποχρέωσή τους να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή καθώς «δεν έκαναν όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να προστατέψουν τους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους με το επίπεδο προστασίας που απαιτεί το άρθρο 2 της Σύμβασης».
- Παραβίαση της απαγόρευσης απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 της Σύμβασης). Κρίνει ότι 12 από τους 16 προσφεύγοντες «υπέστησαν αφού βυθίστηκε η βάρκα εξευτελιστική μεταχείριση σε ότι αφορά τη σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν όταν έφτασαν στο Φαρμακονήσι».
Η ιστορική απόφαση έρχεται δύο μέρες μετά την σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο για τα pushbacks.
«Αιτούντες άσυλο προσπαθούν να μπουν στη χώρα σας και τα δικαιώματά τους παραβιάζονται κατάφωρα. Απωθούνται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στη ξηρά και μάλιστα οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για να απωθούν άλλους μετανάστες. Εκείνοι που σώζουν ζωές καταδικάζονται. Γι' αυτό ερωτώ κύριε Μητσοτάκη, είναι αυτή η Ευρώπη;» ρώτησε μεταξύ άλλων η ευρωβουλεύτρια των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ, αναφερόμενη στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές.
Ο κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να απαντήσει, ανέφερε ότι δεν γίνονται pushbacks, αλλά «pushforward», σημειώνοντας ότι «όταν ένα πλοίο με εκατοντάδες ανθρώπους φεύγει απο τις τουρκικές ακτές, δεν μπορεί να είναι κανείς τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία της Τουρκίας».
Μάλιστα, απευθυνόμενος σε όσους του άσκησαν κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο, τους ζήτησε να μην επαναλαμβάνουν «την τουρκική προπαγάνδα».
Πηγή: ieidiseis.gr
Τι έλεγε τότε ο Μιζοτάκης;Τι αφωνία είναι αυτή σήμερα;
ΑπάντησηΔιαγραφή