Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

«Βόμβα» στις Τάσεις MRB: Πρώτη η ΝΔ στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει»

«Βόμβα» στις Τάσεις MRB: Πρώτη η ΝΔ στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει»
 
 
Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά -3,2%).

Σημαντικά δημοσκοπικά ευρήματα που ανατρέπουν την παγιωμένη εικόνα άνετης πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη εντοπίζονται στις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB και έχουν σημάνει – ή οφείλουν να έχουν σημάνει – συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μία ψήφο το 40,5% των ερωτηθέντων απαντά η ΝΔ και το 37,3% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά -3,2%). Δηλαδή η πλειοψηφία των πολιτών θα ενοχληθούν περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ παρά ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτές γίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο ακριβώς ερώτημα στις τάσεις του Δεκεμβρίου του 2021 ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μία ψήφο ενοχλούσε το 40,2% των ερωτηθέντων, ενώ ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ το 39,8% των ερωτηθέντων. Επομένως, για πρώτη φορά οι πολίτες εμφανίζονται να ενοχλούνται περισσότερο από ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ παρά του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Αντίστοιχα, στο ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά το 33,8% απαντά η ΝΔ ενώ το 30% θέλει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τη διαφορά να διαμορφώνεται μόλις στις 3,8 μονάδες.

Στις τάσεις της MRB του Δεκεμβρίου η αντίστοιχη διαφορά ήταν 6,1%, με τους πολίτες να θέλουν να κερδίσει η ΝΔ έστω και με μία ψήφο σε ποσοστό 35,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,7%.

Την ίδια ώρα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ χάνει το ψυχολογικό όριο των 30 μονάδων καταγράφοντας απώλειες 2 μονάδων σε έξι μήνες, αλλά διατηρεί τα πρωτεία με ποσοστό 29,3%. Η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι 7,2% με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 22,1% (άνοδος 0,9% σε έξι μήνες).

Στις αντίστοιχες τάσεις της MRB του Δεκεμβρίου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10,1% (απώλεια 2,9 μονάδων σε έξι μήνες) με το κυβερνόν κόμμα στο 31.3% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις ηλικίες 17-24 5,6% και στις ηλικίες 25-34 6,9%.

Στην ερώτηση ποιες λέξεις σας εκφράζουν, οι απαντήσεις είναι αρνητικές: Φόβος 50%, οργή 47,7%, απογοήτευση 36,6%, ενώ οι θετικές απαντήσεις περιορίζονται στις λέξεις: ελπίδα 26,9%, σιγουριά 10,1%

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προτιμούν με ποσοστό 25,2% μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ συνεργασία με τη ΝΔ μετά τις εκλογές προτιμά το 23,1% των ερωτηθέντων.

Στο σύνολο των πολιτών το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης, δηλαδή την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ την θέλει το 17,7% ενώ την συνεργασία ΝΔ ΠΑΣΟΚ το 14,9%.

Ένα ακόμα σημαντικό δημοσκοπικό εύρημα είναι ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων με ποσοστό 47,4% είναι υπέρ της απλής αναλογικής.

Τέλος, στην ερώτηση τι θα καθορίσει την ψήφο σας το 70,1% απαντάει η ακρίβεια, τομέας που είναι ο πιο αρνητικός για την κυβέρνηση και την μέχρι στιγμής διαχείρισή της.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)