Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Έτοιμος να επιστρατεύσει τη Βασίλισσα ο Μπόρις Τζόνσον - Χάνει τον έναν υπουργό μετά τον άλλο

Έτοιμος να επιστρατεύσει τη Βασίλισσα ο Μπόρις Τζόνσον - Χάνει τον έναν υπουργό μετά τον άλλο
 
 
Σφίγγει ο κλοιός για τον Μπόρις Τζόνσον. Ο ίδιος δηλώνει αμετακίνητος και ανακοινώνει νέο οικονομικό πρόγραμμα. Ακόμα πέντε παραιτήσεις σήμερα.

Την χειρότερη κρίση από τη στιγμή που εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Βρετανίας, φαίνεται πως περνάει ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζοντας πλήρη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και στελέχη τόσο της κυβέρνησής του, όσο και του κόμματος των Τόρις να ζητούν την παραίτησή του.

Ο ίδιος έχει «στιλώσει» τα πόδια και δηλώνει «δεν πάω πουθενά», παρά τις πολυάριθμες νυχτερινές επισκέψεις που δέχθηκε στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στρίτ. Το μπαράζ παραιτήσεων συνεχίστηκε και σήμερα με ακόμα 5 υπουργούς να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Το πρωί της Πέμπτης, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις και η υφυπουργός Οικονομικών Έλεν Γουάτελι. Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε και ο υπουργός Ασφαλείας Ντέμιαν Χιντς.

«Πιο σημαντικό από όποια κυβέρνηση ή ηγέτη είναι τα πρότυπα που υποστηρίζουμε στη δημόσια ζωή και η πίστη στη δημοκρατία και στη δημόσια διοίκηση. Εξαιτίας της σοβαρής αποσάθρωσης αυτών, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το σωστό πράγμα για τη χώρα μας και για το κόμμα μας είναι να παραιτηθείτε από αρχηγός του και από πρωθυπουργός», έγραψε ο Χιντς στην επιστολή παραίτησής του με αποδέκτη τον Τζόνσον.

Επίσης, ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τις συντάξεις Γκάι Όπερμαν υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι η απροθυμία του πρωθυπουργού να παραιτηθεί δεν του έχει αφήσει καμία άλλη επιλογή.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κρις Φίλιπ παραιτήθηκε και εκείνος με τη σειρά του έχοντας προηγουμένως ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Το «χαρτί» της βασίλισσας

Ένα ακόμη σενάριο θέλει τον Βρετανό πρωθυπουργό να «επιστρατεύει» τη βασίλισσα για να σώσει την πρωθυπουργία του.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ των βουλευτών που εδράζεται σε μια έγκριση νόμου περί διάλυσης και σύγκλησης του κοινοβουλίου που τέθηκε φετος σε ισχύ, καταργώντας τον νόμο περί κοινοβουλίων ορισμένου χρόνου και επιτρέποντας τη διάλυση του σώματος από τη βασίλισσα «κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού».

Οι συντηρητικοί βουλευτές ανησυχούν ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει για να σώσει την πρωθυπουργία του.

Όπως, όμως, παρατηρούν ακόμα και βουλευτές του κόμματος του Μπόρις Τζόνσον αν ο Βρετανός πρωθυπουργός καταφύγει σε αυτή τη λύση τότε ρισκάρει το ενδεχόμενο μεγάλης συνταγματικής κρίσης σε περίπτωση κατά την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ απορρίψει το αίτημά του.

Μια κυβερνητική πηγή είπε στους Times: «Είναι κάτι για το οποίο συζητήθηκε, αλλά είναι εντελώς τρέλα».

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Με τις παραιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 40, τόσο υπουργών όσο και άλλων στελεχών ο ίδιος απορρίπτει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί.

Χθες ο πρωθυπουργός πάντως βρέθηκε να απαντάει κανονικά σε ερωτήσεις βουλευτών και μάλιστα στο ερώτημα «αν θα συνεχίσει και αύριο» να είναι πρωθυπουργός, απάντησε «ναι φυσικά». Επικαλέστηκε μάλιστα για την απόφαση αυτή την ευρύτατη πλειοψηφία που κέρδισε στις εκλογές του 2019.

Η επανάληψη αυτού του επιχειρήματος από τον Βρετανό Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Τετάρτης έχει οδηγήσει πολιτικούς σχολιαστές στην επισήμανση ότι συμπεριφέρεται σαν να είναι ηγέτης μίας προεδρικής και όχι μίας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, όπου η εξουσία του ηγέτη εδράζεται στην εμπιστοσύνη των βουλευτών και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Νέα πρότασης μόμφης

Ωστόσο, το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη και για αυτόν τον λόγο η «Επιτροπή 1922» που κανονίζει τους εσωτερικούς κανονισμούς απεργάζεται σχέδιο αλλαγής αυτών προκειμένου να είναι δυνατόν να κατατεθεί εκ νέου πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπό του. Σύμφωνα με τους ισχύοντες, δεν επιτρέπεται να κατατέθει νέα πρόταση νωρίτερα από έναν χρόνο.

Ωστόσο, η «Επιτροπή 1922» θα προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας της, τη Δευτέρα. Μέχρι τότε ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να πάρει μια ανάσα.

Δεν χάνει πάντως το χιούμορ του ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς εν μέσω τέτοιας κυβερνητικής κρίσης ανακοίνωσε φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα εξάλλου με το Sky News, ο Τζόνσον και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι σκοπεύουν να παρουσιάσουν το νέο οικονομικό πρόγραμμά της κυβέρνησης την επόμενη Τρίτη. Ένας σύμβουλος του Τζόνσον, ο Τζέιμς Ντάντριτζ, φέρεται να είπε ότι «σίγουρα» αυτό το νέο σχέδιο θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές.

Οι παραιτήσεις

Τελευταίοι που ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη (06/07) ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι όσοι παραιτήθηκαν στις δηλώσεις τους ξεκάθαρα τονίζουν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ηγήθηκε της αντιπροσωπείας των υπουργών το βράδυ της Τετάρτης που του ζητούσαν παραίτηση.

Η εφημερίδα The Times ανέφερε πως ο Ναντίμ Ζαχάουι που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών την ώρα που ξεκινούσε η χιονοστιβάδα παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας αυτής. O Ζαχάουι έδωσε τη πλήρη στήριξή του στον Τζόνσον.

Πώς άρχισαν όλα

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν τον θέλει ούτε ο βρετανικός λαός.

Γκάλοπ της εταιρείας YouGov, στην οποία το 69% των ερωτηθέντων λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί. Το 13% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη και μόλις το 18% εξακολουθεί να τον στηρίζει.

Όλα ξεκίνησαν γιατί για μια ακόμη φορά ο Μπόρις Τζόνσον «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», καθώς αρνήθηκε ότι γνώριζε πως το 2019 είχε διεξαχθεί έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ. Αργότερα αποδείχθηκε ότι το ήξερε, με την εφημερίδα Times μάλιστα να υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί πέντε φορές για το παρελθόν του Πίντσερ και παρόλα αυτά του έδωσε νέα θέση εντός του κόμματος.

Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, καθώς, όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

2 σχόλια:

  1. O.kitrno.poutanos.foustanelas.katastrepsan.oli.tin.evropi.xari.stin.oukrania.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως και εδώ πρέπει ο Λαμογιότατος να επιστρατεύσει τον Κοκό;
    Πες και συ Σάνια.Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)