Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Αναμένουν χρόνια τη σύνταξη - Τους κόβουν και τα φάρμακα…

Αναμένουν χρόνια τη σύνταξη - Τους κόβουν και τα φάρμακα…
 
 
Ιστορίες τρέλας στον ΕΦΚΑ: Λόγω της κατάργησης της οριζόντιας ασφαλιστικής ικανότητας κόβουν την ιατρική και φαρμακευτική δαπάνη από τους… εν αναμονή συνταξιούχους.

Γράφει ο

Δίχως εισόδημα, αλλά χωρίς καν υγειονομική περίθαλψη μένουν εκατοντάδες ασφαλισμένοι - εν αναμονή συνταξιούχοι.

Η διπλή τιμωρία προέρχεται από ένα ασφαλιστικό σύστημα που πρώτα καθυστερεί αδικαιολόγητα, έως και 3 ή 4 χρόνια, να αποδώσει τις συντάξεις σε χιλιάδες ανθρώπους που πλήρωναν «μια ζωή» εισφορές και, αμέσως μετά, τους στερεί και την υγειονομική περίθαλψη. Δηλαδή τους ταλαιπωρεί και μετά τους τιμωρεί!

Κοντολογίς, ο ΕΦΚΑ θεωρεί ανασφάλιστους όσους δεν συνταξιοδοτεί το ταμείο με δική του ευθύνη! Και αφού δεν κληρώνουν εισφορές, δικαιολογημένα καθώς διέκοψαν την εργασία τους και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά αδικαιολόγητα δεν λαμβάνουν σύνταξη γιατί η πολιτεία αδιαφορεί, τότε τιμωρούνται…

Από τον περασμένο Μάρτιο καταργήθηκε η κατ εξαίρεση «ασφαλιστική ικανότητα» σε όλο το πληθυσμό. Ακόμη και σε όσους δεν πλήρωναν τα ασφάλιστρα (ελεύθεροι επαγγελματίες) ή παρέμειναν άνεργοι (και εκτός επιδότησης ΟΑΕΔ), εξαιρέσει που ίσχυσε για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Εδώ και τρεις μήνες η «ασφαλιστική ικανότητα», δηλαδή η δυνατότητα επίσκεψης σε συμβεβλημένο γιατρό (εκτός δημόσιου νοσοκομείου), η συνταγογράφηση από ιδιώτη γιατρό και, κυρίως, η διενέργεια προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων (αίμα, μαγνητικές, αξονικές κ.λπ.) προϋποθέτει τουλάχιστον 50 ημερομίσθια.

Ή, κατ ελάχιστον, την καταβάλει (μόνο) της εισφοράς υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ) των ελεύθερων επαγγελματιών (55 ευρώ κάθε μήνα), στο βαθμό που αδυνατούν να καταβάλουν το σύνολο των ασφαλίστρων ανά μήνα (220 ευρώ στην χαμηλότερη κλάση).

40.000 ασφαλισμένοι χωρίς φάρμακα…

Αν η προϋπόθεση της πληρωμής ασφαλίστρων, έστω και των ελαχίστων, για την χορήγηση «ασφαλιστικής ικανότητας» είναι η κανονικότητα (σ.σ. με αντίστοιχη πρόβλεψη για τους μακροπρόθεσμα ανέργους και όσους λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένη Εισόδημα), τι γίνεται με τις περίπου 40.000 ασφαλισμένους - εν αναμονή συνταξιούχους οι οποίοι αναμένουν τη συνταξη πάνω από 2 χρόνια και, μέρα με την ημέρα, χάνουν την δυνατότητα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων του ΕΦΚΑ ως προς την απονομή των συντάξεων;

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι τιμωρούνται διπλά καθώς δεν λαμβάνουν σύνταξη-Δεν έχουν φάρμακα –Δεν μπορούν να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις!

Και να σημειωθεί ότι συνήθως πρόκειται για αφανισμένους που πλήρωσα επί δεκαετίες ασφαλιστικές εισφορές και τώρα χρειάζονται την «ασφαλιστική ικανότητα» ακόμη και για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων καθώς, κατά κανόνα, έχουν υπερβεί στο 62ο ή 65ο έτος της ηλικίας.

Ο ΟΓΑ σαν πρόβλημα

Σε δυσμενέστερη όλων θέση βρίσκονται όσοι είχαν ασφαλιστέο χρόνο στο εξωτερικό, ακόμη και εάν δεν διεκδικούν διαδοχική ασφάλιση (π.χ. από Γερμάνιο και Ελλάδα). Μόνο και μόνο το ότι το σύστημα τους έχει καταγράψει ως ασφαλισθέντες στην αλλοδαπή, τους στοιβάξει σε ειδική λίστα που συνέταξε το υπουργείο Εργασίας και ουδείς μέχρι στιγμής επεξεργάζεται…

Πρόκειται για περίπου 30.000 ασφαλισμένους (εκ των 40.000 εν συνόλω που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν την ασφάλιση υγείας το επόμενο διάστημα), οι οποίοι κατατάσσονται σε ειδική κατηγορία και οι φάκελοί τους δεν εξετάζονται καν. Οι αιτήσεις τους δεν θα εκκαθαριστούν ούτε αυτό το καλοκαίρι με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», τις γρήγορες εκκαθαρίσεις δηλαδή των αιτήσεων χωρίς διασταύρωση της ασφαλιστικής ιστορίας μεταξύ διαδοχικών ασφαλιστικών ταμείων (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ασφαλισμένων κατοικεί στην Περιφέρεια και είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ (σ.σ. μετανάστες στη Γερμανία κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 και μετά επαναπατρισθέντες που ασχολήθηκαν με αγροτικές εργασίες).

Πρόκειται δηλαδή για υπερήλικες, γεννηθέντες το 1950-1952, ήδη 70 και 72 ετών και δεν λαμβάνουν σύνταξη εδώ και 3 ή 5 έτη, ενώ πλέον και δεν έχουν πλέον ούτε ασφάλιση υγείας. Και την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του ΟΓΑ στην οδό Πατησίων δεν σηκώνουν ούτε τα τηλέφωνα…

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)