Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Δήμος Βερύκιος: Αμυντικές Προμήθειες: Τρισχειρότερα από την εποχή του Άκη!

Δήμος Βερύκιος: Αμυντικές Προμήθειες: Τρισχειρότερα από την εποχή του Άκη!
 
 
Έχω άδικο αξιοσέβαστε κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου;

Αγοράζουν όπλα με fast track διαδικασίες, ως να μην υπάρχει επόμενη μέρα. Ως να τους κυνηγάει ο χρόνος, για να προλάβουν τι;

Τον «εχθρό» θα μου πείτε! Αλλά στην προκειμένη περίπτωση ποιος είναι ο εχθρός; Ο εξ ανατολών γείτονας που όντως αναπτύσσει επιθετική ρητορική ή οι εκλογές;

Αγοράζουν όπλα χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, ως να μην υπόκεινται σε ελέγχους, ως να έχουν το ακαταδίωκτο. Ως να μην υπάρχει επόμενη μέρα… Προφανώς, σήμερα έχοντας την εφήμερη δύναμη της εξουσίας θεωρούν ότι δεν θα έρθει ποτέ η στιγμή που θα τους ζητήσουν εξηγήσεις για τα όσα πρωτόγνωρα και εγκληματικά «κατά του Δημοσίου συμφέροντος» συμβαίνουν τα τελευταία δυο χρόνια στον χώρο των αμυντικών προμηθειών.

- Ναι, είναι πρωτόγνωρα αυτά που συμβαίνουν στους εξοπλισμούς. Τα αμαρτωλά έργα και ημέρες στους εξοπλισμούς κατά την «χρυσή» δεκαετία 1996-2006, ωχριούν μπροστά στα όσα συμβαίνουν την τελευταία διετία.

- Ναι, είναι «εγκληματικά» τα όσα έχουν ήδη συμβεί και στρέφονται κατά του Δημοσίου Συμφέροντος, κάτι που γίνεται αντιληπτό δια γυμνού οφθαλμού ακόμη και από τον πιο αδαή. Για παράδειγμα, σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, όσο ανελεύθερο και εάν είναι το καθεστώς, όσο υποανάπτυκτη και εάν είναι, δεν περιφρονείται τόσο κραυγαλέα η εγχώρια αμυντική της βιομηχανία.

Τα τελευταία δυο χρόνια στον τομέα των αμυντικών προμηθειών έχουν έρθει τα «πάνω - κάτω». Δεν τηρείται καμία διαδικασία που υπαγορεύουν οι νόμοι. Οι αγορές γίνονται με …μαγικά κόλπα, χωρίς αξιολογήσεις από τα Επιτελεία, χωρίς έρευνα αγοράς, χωρίς List sort (ταξινόμηση λίστας), χωρίς προσφορές, χωρίς ελληνική προστιθέμενη αξία !

- Ναι είναι προκλητική η ένοχη σιωπή της Ελληνικής Δικαιοσύνης και ειδικότερα εκείνων των εισαγγελικών λειτουργών κατά της Διαφθοράς που έχουν εξειδικευτεί στον έλεγχο των εξοπλιστικών συμβάσεων. Τα προηγούμενα χρόνια - ακόμη και σήμερα - εκατοντάδες ένστολοι και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Άμυνας υπόκεινται την βάσανο του ακροατηρίου, ορισμένοι δεν άντεξαν την πίεση και έχασαν την ζωή τους, ενώ πάρα πολλοί έχουν ήδη καταδικαστεί όχι για παράλειψη διαδικασιών -όπως συμβαίνει σήμερα- αλλά για μη πίστη εφαρμογή των διαδικασιών! Αλήθεια που είναι εξαφανισμένοι οι έμπειροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς που την περίοδο 2010-2015 αναζητούσαν με τον μεγεθυντικό φακό λεπτομέρειες και παρατυπίες επί των διαδικασιών για να συντάξουν κατηγορητήρια ; Τα τελευταία δυο χρόνια δεν τηρούνται καθόλου οι διαδικασίες που προβλέπουν οι νόμοι και «μύτη» δεν ανοίγει.

Αγόρασαν αεροπλάνα και φρεγάτες από την Γαλλία και ούτε βίδα δεν πήραν οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες χωρίς να βρεθεί ένας εισαγγελέας για να ξεκινήσει έρευνα, έστω για την τιμή των όπλων, βρε αδελφέ!

Στριφογυρίζουν στην Αθήνα τα στελέχη των Γαλλικών εταιριών που συμμετέχουν στα δυο μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα , κάνουν διακοπές στην Αττική Ριβιέρα και αρνούνται κάθε συζήτηση με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Στόχος τους να κάνουν επιπλέον μπίζνες. Πχ να πουλήσουν τα παλαιά Μιράζ-2000 σε τρίτες χώρες, κορβέτες στο Ναυτικό , επίγεια ραντάρ στην Αεροπορία… Πού είναι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για να επισκεφτούν τα golden boy's των Γαλλικών εταιριών που έχουν κάνει απόβαση στην Ελλάδα ; Να συγκρίνουν τις ελληνικές συμβάσεις με εκείνες που υπέγραψαν οι Γάλλοι με τόσες άλλες χώρες πχ Ινδία, Αραβικές χώρες…

Σε κάθε ταξίδι που κάνει στο εξωτερικό ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανακοινώνει και ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα εκτός προγραμματισμού. Τις προάλλες συναντήθηκε με τον Γερμανό Καγκελάριο και ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ συμφώνησαν, η μεν Ελλάδα να παραχωρήσει στην Ουκρανία Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ανατολικό γερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), με ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής, τύπου Marder. Και υπογραμμίζω το «ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ» διότι την περασμένη βδομάδα έγινε αντιληπτό στην Αθήνα ότι οι Γερμανοί δεν μιλάνε για ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αλλά για ΠΩΛΗΣΗ των Marder στην Ελλάδα. Δηλαδή ξεκάθαρος ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ! Και διερωτώμαι:

- Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς για να παρέμβει;

Αιφνιδίως σήμερα 8 Αυγούστου το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την διαδικασία αγοράς από το Ισραήλ μέσω διακρατικής συμφωνίας 5 επίγειων ραντάρ ύψους 250 εκατομμυρίων ! - Υπήρξε διαγωνιστική διαδικασία; ΟΧΙ! Και διερωτώμαι : - Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς για να παρέμβει;

Κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο νοικιάστηκαν ελικόπτερα που δεν τα βλέπουμε στα μεγάλα πύρινα μέτωπα αφού δεν μπορούν να κάνουν υδροληψία με κυματισμό άνω των 40 πόντων!! Ούτε στην «Διαύγεια» δεν ανέβασαν τα στοιχεία των συμβάσεων. Και διερωτώμαι : - Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς για να παρέμβει;

Έχω άδικο αξιοσέβαστε κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

Όταν εκείνο το πρωινό της 11ης Απριλίου 2012, η νεαρά -τότε- εισαγγελέας με το αυστηρό ντύσιμο και το άψογο χτένισμα διάβαινε το νεοκλασικό της Αρεοπαγίτου για να συλλάβει τον Άκη Τσοχατζόπουλο, οι αφελείς και ρομαντικοί είχαμε την αίσθηση ότι η ελληνική κοινωνία άλλαζε σελίδα και έμπαινε σε τροχιά «μηδενικής ανοχής». Ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι δέκα χρόνια μετά θα γινόντουσαν τρεις χειρότερα, στον χώρο των αμυντικών προμηθειών.

Εάν η Ελληνική Δικαιοσύνη λειτουργούσε σήμερα με ίδια μέτρα και σταθμά όπως την περίοδο 2010-2015 για τις αμυντικές προμήθειες που έγιναν επί ΠΑΣΟΚ από το 1996 έως το 2004, είναι βέβαιον ότι θα είχε ξεκινήσει νέο κύκλο Δικών!

Οψόμεθα!

(Ο Δήμος Βερύκιος είναι δημοσιογράφος)

Πηγή: ieidiseis.gr

5 σχόλια:

  1. Ο ΄Άκης μπροστά σ' αυτούς τους λήσταρχους άγιος με φωτοστέφανο φαντάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ν.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΚΕΨΟΥ ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ.Ή ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ ΟΤΙ ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΩΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε σύντροφοι, που πήγε ο "τι ψηφίζετε ρε ζώα";Λέτε να μην έχει σήμα στις Μπαχάμες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θες τον τσομπάνη σου ε; Χάνεις το δρόμογια το μαντρί γίδι;

      Διαγραφή
    2. Πού στις ίσνα,πολυχρονεμένε μου επί χρήμασι ινστρούκτορα;Τα σαλαγάς τα συριζομπέεεεε;

      Διαγραφή

(3)