Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ο Αύγουστος της αγωνίας για υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ - Τι άλλο θα έρθει

Ο Αύγουστος της αγωνίας για υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ - Τι άλλο θα έρθει
 
 
Στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφεται κλίμα απογοήτευσης και αγωνίας μετά τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Ένα μέτωπο επιχείρησε να κλείσει, δέκα άνοιξε. Αυτή είναι η κυρίαρχη εκτίμηση των στελεχών της ΝΔ για τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παρέμβει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ακόμα και η σπουδή να ανοίξει η βουλή μία μέρα νωρίτερα, κατ' απαίτηση της αντιπολίτευσης, για τους περισσότερους γαλάζιους συνιστά επιβεβαίωση του γεγονότος ότι έχει απωλεσθεί η πρωτοβουλία των κινήσεων από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου.

Και όλοι, μα όλοι, φοβούνται ότι η ταχύτητα των γεγονότων θα είναι πλήρως αναντίστοιχη με το κλίμα χαλαρότητας του Αυγούστου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσε «ως βόμβα» η παρέμβαση του Ευαγγ. Βενιζέλου, με την οποία ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ς δήλωσής του, όπου ο Ευ. Βενιζέλος, αφού ασκεί δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο της χθεσινής του δήλωσης και ζητά διευκρινιστική τοποθέτηση από τον κ. Μητσοτάκη, θέτει θέμα νέας κυβέρνησης, χωρίς πάντως να διευκρινίζει τί εννοεί.

Στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφεται κλίμα απογοήτευσης και αγωνίας μετά τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, με την οποία, ο κ. Μητσοτάκης, αφού αφιέρωσε σχεδόν τον μισό χρόνο για να πει ότι η ΕΥΠ ( η οποία είναι στην αποκλειστική του ευθύνη ) δεν λειτουργεί ως οφείλει από τον θεσμικό της ρόλο, προέβη σε μία κατά γενική εκτίμηση προβληματική παραδοχή : Ότι αν και νόμιμη, η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν λανθασμένη και γι’ αυτό δεν θα την επέτρεπε, εάν το γνώριζε.

«Αν η διαδικασία ήταν νόμιμη, τότε για ποιόν λόγο ένας πρωθυπουργός θα τη σταματούσε» διερωτώνται στελέχη της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η παραδοχή από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη ότι είναι προβληματική η λειτουργία ενός θεσμού όπως η ΕΥΠ, συνιστά εκ των πραγμάτων ανάληψη προσωπικής πολιτικής ευθύνης. Κι ας τα φόρτωσε όλα στον μέχρι πρόσφατα εξ απορρήτων του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι οι πολίτες ανέμεναν περισσότερες διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό, καθώς είναι κρίσιμο να αμβλυνθούν οι εύλογες ανησυχίες για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ιδιαίτερα για το κομβικό ερώτημα, «ποιοι, γιατί και με εντολή ποίου παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως επίσης, o κ. Μητσοτάκης απέφυγε – και είναι απορίας άξιο γιατί – να απαντήσει αν αγοράστηκε λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, ποιος το αποφάσισε, γιατί και αν έχει χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας και σε βάρος ποιων και βέβαια πώς εντάσσεται η χρήση τέτοιου λογισμικού στο δικό μας πλαίσιο δημοκρατικής νομιμότητας.

«Χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος», είπε κλείνοντας τη δήλωσή του χθες ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ανοικτός στην αυτοκριτική, την οποία ωστόσο δεν επέδειξε. «Θα δείξει», απαντούν στελέχη της ΝΔ, που φοβούνται ότι η υπόθεση αυτή θα αποδειχθεί κρισιμότερη απ' ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί. Και πιθανόν μοιραία για όσους εμπλέκονται και αυτοί.

Άλλωστε, στο παρασκήνιο, οι φήμες περί ενδεχόμενων ραγδαίων εξελίξεων, οργιάζουν.

 Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Για την πάρτη τους αγωνιούν οι κόπροι. Η χώρα που καταστρέφεται καρφί δεν καίγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)