Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Le Monde: Aναταράξεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από σκάνδαλο υποκλοπών

Le Monde: Aναταράξεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από σκάνδαλο υποκλοπών
 
Συνεχίζονται οι αναφορές μεγάλων διεθνών ΜΜΕ στο «Μαξίμου Gate». Μετά τον Guardian, η Le Monde μιλά για «μεγάλο κρατικό σκάνδαλο».

Αρχικά ξεκίνησε ως μια υπόθεση υποκλοπής σε βάρος δημοσιογράφων, όμως πλέον αποτελεί ένα κρατικό σκάνδαλο, σημειώνει η Le Monde για το «Μαξίμου Gate».

Ο πολιτικός «σεισμός» που ταρακουνά την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, συνεχίζει να αποτελεί μείζον θέμα σχολιασμού στα διεθνή ΜΜΕ. Μετά τον Guardian, το γαλλικό μέσο αναλύει το «ελληνικό watergate» και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Αλλά και το Bloomberg, δημοσίευσε σχετικό κείμενο μετά το σημερινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές τηλεφώνων».

Παράλληλα, το Politico συνεχίζει να έχει ψηλά, στην κατηγορία «top stories» το άρθρο που δημοσίευσε την Παρασκευή (5/8), με τίτλο «σε άβολη κατάσταση ο Μητσοτάκης καθώς δύο κορυφαίοι Έλληνες αξιωματούχοι παραιτήθηκαν λόγω σκανδάλου κατασκοπείας».

Le Monde: Αναταράξεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Όπως έγραψε λοιπόν σήμερα Δευτέρα (8/8) η Le Monde, στις 26 Ιουλίου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του είχε γίνει στόχος του spyware «Predator». Καθώς οι μέρες περνούν και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττεται από ολοένα και περισσότερες αναταραχές.

Στον απόηχο του σκανδάλου, την Παρασκευή 5 Αυγούστου, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης και ακολούθησε ο διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων.

Οι ερευνητικές ιστοσελίδες Reporters United και Inside Story κατηγόρησαν τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ότι συνδέεται με τα φερόμενα σκάνδαλα κατασκοπείας, που εμπλέκουν τον Ανδρουλάκη και τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ενός δημοσιογράφου που είχε αποκαλύψει αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς και που είχε στοχοποιηθεί επίσης από το λογισμικό Predator.

Ο Δημητριάδης, την ημέρα της παραίτησής του, μήνυσε τις παραπάνω ιστοσελίδες - καθώς και την ΕΦΣΥΝ - με αγωγή ύψους 150.000 ευρώ για το δημοσίευμα με τίτλο: «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator». Επίσης, κατέθεσε αγωγή και κατά του Θανάση Κουκάκη.

Ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Λίγο μετά την εκλογή του, το 2019, ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε τις υπηρεσίες πληροφοριών απευθείας υπό την αιγίδα του. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η παραίτησή του Δημητριάδη οφείλεται «στο κλίμα τοξικότητας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό του και στη στοχοποίησή του από μέρος των ΜΜΕ».

«Δέχομαι επίθεση μόνο και μόνο επειδή μοιράστηκα άρθρα σχετικά με υπόθεση στο Twitter. Τέσσερις μήνες μετά την επιβεβαίωση της παρακολούθησής μου από το spyware, μετά από αναλύσεις από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η κυβέρνηση συνέχισε να αρνείται και να ελαχιστοποιεί το θέμα. Αυτό είναι ανησυχητικό για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να πάρει την κατάσταση στα σοβαρά», δήλωσε ο Θανάσης Κουκάκης στη Le Monde.

Ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ΕΕ-Βαλκάνια, ανησυχεί εδώ και μήνες για την επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα του γαλλικού μέσου.

«Η επιλογή της δίωξης του Θανάση Κουκάκη και των δημοσιογράφων που ερεύνησαν την παρακολούθηση, αντί να επιδιώξουν να ρίξουν φως στην υπόθεση, είναι λυπηρή», υπογραμμίζει. Στην κατώτατη θέση στην ΕΕ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση μεταξύ 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, που καθιέρωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα το 2022.

«Ελληνικό Watergate»

Και στις τρεις περιπτώσεις κατασκοπείας, με παραδοσιακά μέσα ή μέσω spyware, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει «κάθε εμπλοκή του κράτους». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι «πιθανώς κάποια άτομα» είχαν χρησιμοποιήσει το Predator στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Inside Story, έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον σαράντα τρεις ψεύτικες ιστοσελίδες που μοιάζουν με άλλες γνωστές στην Ελλάδα και όταν το θύμα κάνει κλικ στον ιστότοπο, τότε το τηλέφωνο μολύνεται. Ο Θανάσης Κουκάκης εξηγεί, για παράδειγμα, ότι έλαβε SMS που έλεγε «Θανάση το ξέρεις; το οποίο συνοδευόταν από έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο του οποίου η διεύθυνση έμοιαζε, εκτός από ένα γράμμα, με εκείνη ενός μέσου ενημέρωσης για το οποίο εργάζεται.

Το Predator κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την Intellexa, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Tal Dilian, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Το κόστος του, που ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ, δυσκολεύει την πρόσβαση των ιδιωτών σε αυτό.

Το «ελληνικό Watergate» ή «Kyriakosgate», σημειώνει η Le Monde, δεν έχει τελειώσει και κλονίζει σημαντικά την ελληνική πολιτική σκηνή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε αίτημα για διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων. Το αίτημα έγινε δεκτό και το άνοιγμα της Βουλής θα επισπευσθεί στις 22 Αυγούστου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)