Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το... Predator

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η χρήση λογισμικού κατασκοπίας κατά ενός έλληνα δημοσιογράφου και ενός έλληνα πολιτικού είναι διεθνές πρόβλημα που χρειάζεται διεθνή λύση, ευρωβουλευτής που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί σε θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων και είναι εισηγήτρια της επιτροπής PEGA της Ευρωβουλής δηλώνει έτοιμη να συνδράμει και καλεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να συσκοτίσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πέφτει στο κενό. Η υπόθεση λαμβάνει πλέον διεθνείς διαστάσεις ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» (σ.σ. και αυτής του inside story) συμπληρώνει το παζλ με νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα πιο κοντά στο θρίλερ των υποκλοπών.

Όμως, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η χρήση λογισμικού κατασκοπίας κατά ενός έλληνα δημοσιογράφου και ενός έλληνα πολιτικού είναι διεθνές πρόβλημα, που χρειάζεται διεθνή λύση.

Αυτό ανέφερε την περασμένη Παρασκευή προσθέτοντας πως η χρήση spyware για παράνομη παρακολούθηση είναι οριακά κάτι αναπόφευκτο και ουσιαστικά μία φυσική εξέλιξη της τεχνολογικής προόδου λαμβάνοντας αποστάσεις από τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.


Στο απόηχο των τελευταίων εξελίξεων και των κυβερνητικών δηλώσεων, το inside story απευθύνθηκε στη Σόφι ιν 'τ Βελντ, πολιτικό του ολλανδικού κόμματος Democrats 66, ευρωβουλευτή που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί σε θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συγκροτήθηκε πριν κάποιους μήνες με αντικείμενο να διερευνήσει τη χρήση λογισμικών κατασκοπίας (spyware) εντός ΕΕ και επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Η Σόφι ιν 'τ Βελντ μέσω της συνέντευξής της στο inside story απευθύνει άτυπη έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωκοινοβούλιο. «Αν είναι πεπεισμένοι ότι είναι διεθνές πρόβλημα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Επομένως είμαι σίγουρη ότι είναι διατεθειμένος (σ.σ.: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής (σ.σ.: PEGA του ευρωκοινοβουλίου) και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Επομένως μπορούμε να το κάνουμε διεθνές πρόβλημα και να έρθουν να το λύσουμε», αναφέρει.

Μια άλλη σκέψη της είναι να εμπλακούν στη διερεύνηση της χρήσης spyware στην Ελλάδα η Europol και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Αν –όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση– πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, πιστεύω ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η Europol να κάνει την έρευνα και η ΕυρωπαΪκή Εισαγγελία. Θα ετοιμάσω σχετική εισήγηση».

© Gajus | Dreamstime.com

Η ίδια μιλά για ένα «παζλ» που «η εικόνα του είναι καθαρή, απλώς λείπουν μερικά κομμάτια», συμπληρώνοντας ότι αρκετές πτυχές (που έχουν ήδη αναδειχθεί από ρεπορτάζ του inside story και του Reporters United-Εφ.Συν.) είναι «σκοτεινές».

Η Σόφι ιν 'τ Βελντ πιστεύει ότι πίσω από τη κατάχρηση spyware κρύβεται εκτεταμένη διαφθορά και σχετικά με την Ελλάδα, διευκρινίζει πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει κατάχρηση spyware διότι δεν γίνεται να υποστηρίζεις ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς, ή τις επαναπροωθήσεις (μεταναστών και προσφύγων), γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Ενώ η κυβέρνηση αμήχανα σιωπά...

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως χθες, Reporters United και «Εφ.Συν.» τεκμηρίωσαν νέες συνδέσεις που ξεκινούν από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γενικού γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και φτάνουν σ’ ένα πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης. Πρόκειται για τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)