Δύο αλλαγές γενικών γραμματέων υπουργείων ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην οποία έως σήμερα υπηρετούσε ο κ. Αποστόλης Δημητρόπουλος, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας.

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην οποία έως σήμερα υπηρετούσε ο κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναλαμβάνει ο Στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Ποιος είναι Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσουβάλας ήταν ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Μάτι και ο κ. Καραμαλάκης ήταν ο συντονιστής εναερίων μέσων κατά την πολύνεκρη πυρκαγιά.

Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας χρημάτισε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 2016-2018 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, έχοντας περάσει από όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.

Το 2019, όταν και εξελέγη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η μεγαλύτερη έκπληξη ανάμεσα στα 28 ονόματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις θέσεις των γενικών γραμματέων, ήταν αναμφίβολα εκείνη του Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Πρόκειται για τον άνθρωπο τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα είχε «καρατομήσει» (μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη).

«Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Έκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους». Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε τον Ιούλιο του 2018, μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς, ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Κώνσταντίνος Τσουβάλας.

Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκεκριμένη θέση είχε προκαλέσει έκπληξη, καθώς ο κ. Τσουβάλας δήλωνε υπερήφανος για τον τρόπο που χειρίστηκε η Αστυνομία την υπόθεση στο Μάτι, προκαλώντας – εκείνη την περίοδο- τα πυρά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.