Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Επιτέλους, αναρτήθηκαν οι πίνακες των δικαιούχων voucher για παιδικούς σταθμούς

Αφού εξάντλησαν την υπομονή 500.000 πολιτών, στο «και πέντε» του ανοίγματος βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης εδέησε η κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα οριστικά αποτελέσματα για την παροχή των 97.000 voucher μέσω ΕΣΠΑ από την ΕΕΤΑΑ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην εκπνοή του Αυγούστου κι ενώ οι δομές ανοίγουν το πρωί της Πέμπτης.

Εξ αρχής πάντως, η διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα έχει υπάρξει πολύ προβληματική, αφού η μία καθυστέρηση διαδεχόταν την άλλη από την αρχή του καλοκαιριού. 

Χαρακτηριστική είναι η κριτική που είχε ασκήσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου, για την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην έκδοση της ΚΥΑ (μόλις στις 6 Ιουνίου) και τη συμπίεση των ημερομηνιών για την υποβολή αιτήσεων και ενστάσεων, με την αναπληρώτρια τομεάρχη κοινωνικής αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται την Τετάρτη, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα και λέγοντας ότι 500.000 γονείς βρίσκονται ακόμη στον αέρα και δε γνωρίζουν αν θα πάρουν δωρεάν vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ που ανοίγουν αύριο.

Πώς γίνεται η εγγραφή

Για την εγγραφή του ωφελούμενου παιδιού σε δομή, ο νόμιμος εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι το ίδιο άτομο που έχει υποβάλει την αίτηση συμμετοχής και πρέπει:

  • Να εκτυπώσει το voucher και να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε αντίστοιχη σε υπηρεσίες Δομή της επιλογής του, πλησίον του τόπου κατοικίας του.
  • Να υπογράψει την τυποποιημένη σύμβαση, που θα του εκτυπώσει ο Φορέας, σε δύο (2) αντίτυπα (ένα για κάθε συμβαλλόμενο), μέσα από το Π.Σ. της ΕΕΤΑΑ, τα οποία συνυπογράφονται και από το Νόμιμο Εκπρόσωπο του Φορέα, και όπου περιγράφονται τα βασικά στοιχεία και οι υποχρεώσεις των δύο (2) μερών. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εγγραφής, υπογραφής Σύμβασης και Εξουσιοδότησης γίνεται πάντα μέχρι και την 1η εργάσιμη κάθε μήνα, με εξαίρεση το μήνα Σεπτέμβριο, όπου η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι και την 12η.9.2022. Σε περίπτωση εγγραφής από τις 13.9.2022 και μετά, η ενεργοποίηση γίνεται από την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα.
  • Να υπογράψει το τυποποιημένο έντυπο, που θα του δώσει ο Φορέας/ δομή, με το οποίο παρέχει στην ΕΕΤΑΑ εξουσιοδότηση να διενεργεί τις πληρωμές προς το Φορέα για λογαριασμό του.
  • Να εκδίδουν την Κάρτα Παρουσίας (ΚΑ.ΠΑ.), από την ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, η οποία είναι υποχρεωτική για την καταγραφή της παρουσίας του ωφελούμενου παιδιού από την πρώτη ημέρα παρουσίας του σε δομή.

Για τις κατηγορίες των Δομών Α1, Α2, Β1, Β2, Β3 και Δ, το δικαίωμα ενεργοποίησης του voucher ισχύει έως και την 2η Μαΐου 2023, ενώ για την κατηγορία Δομής Γ, το δικαίωμα ενεργοποίησης του voucher ισχύει έως την 1η Δεκεμβρίου 2022. Voucher όλων των κατηγοριών Δομών, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αλλαγή Δομής ή Περιφέρειας έως και την 2η Μαΐου 2023.

Για όσα voucher της κατηγορίας δομής Γ δεν ενεργοποιηθούν εντός της ανωτέρω προθεσμίας, η ΕΕΤΑΑ δύναται – αναλόγως και του διαθέσιμου προϋπολογισμού της κατηγορίας αυτής – να προβεί σε κατάλληλη διαδικασία εκ νέου απόδοσης αξιών τοποθέτησης, με βάση τους πίνακες κατάταξης του Άρθρου 8 της παρούσας. Ενεργοποίηση της δυνατότητας αυτής, μπορεί να λάβει χώρα το αργότερο έως και την 31.01.2023.

Σε περίπτωση κατά την οποία ένα voucher δεν ενεργοποιήθηκε, λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί (βρεφικό σταθμό), μπορεί να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά σε άλλη κατηγορία θέσης (παιδικό σταθμό), μόλις το παιδί συμπληρώσει τους 30 μήνες. Η δυνατότητα αυτή, διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, μέχρι την 1η εργάσιμη εκάστου μήνα, εκτός των δύο (2) τελευταίων μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2023.

Το voucher είναι αυστηρά προσωπικό, δε μεταβιβάζεται, δεν πωλείται, δεν εξαργυρώνεται και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση των προαναφερόμενων, ακυρώνεται και ο κάτοχός του παύει να είναι ωφελούμενος του προγράμματος.

Για την πληρωμή του συνόλου της αξίας του voucher ανά μήνα απαιτείται οι απουσίες του ωφελούμενου παιδιού να μην υπερβαίνουν τις δέκα (10) ημέρες. Οι ημέρες απουσίας που αιτιολογούνται με κατάλληλα κατά περίπτωση έγγραφα, όπως βεβαίωση ιατρού ή νοσοκομείου, δεν προσμετρώνται στις απουσίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)