Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ούτε με ξύλο ούτε με χημικά καταστέλλεται ο φοιτητικός αγώνας


 
Σοκάρουν οι εικόνες των τραυματιών φοιτητών από την πορεία του Σαββάτου στην Αθήνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι φοιτητικοί σύλλογοι. ● Ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στις ΟΠΠΙ από τις 28 Παιδαγωγικές Σχολές σε όλη τη χώρα.

Οπως τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να απαντήσει με αλόγιστη χρήση βίας στο πολύμορφο κίνημα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τη γενικότερη αντίσταση Συνεχίζονται με φόντο την επιστροφή στα αμφιθέατρα στις 3 Οκτωβρίου οι δυναμικές αντιδράσεις των φοιτητών ενάντια στην αστυνομοκρατία εντός κι εκτός Πανεπιστημίων όπως και την άγρια καταστολή που δέχθηκαν στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ την Παρασκευή αλλά και στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο.των νέων που δεν θέλουν να ζήσουν σε ένα αστυνομικό κράτος. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες των τραυματιών του Σαββάτου με ανοιγμένα κεφάλια, μώλωπες, φουσκάλες και άλλους τραυματισμούς που δημοσιοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Τραυματίας φοιτητής από την πορεία του Σαββάτου στα Προπύλαια

Πάνδημο «όχι»

Πέρα από την ιλαροτραγωδία με τις ΟΠΠΙ στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως γράψαμε τη Δευτέρα, τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν δέχθηκαν να αναλάβουν ως διοικητές, το πολιτικό στρίμωγμα στην κυβέρνηση έρχεται να εντείνει το ομόφωνο «όχι» στις ΟΠΠΙ από όλες τις παιδαγωγικές σχολές της χώρας (28 τον αριθμό).

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο ψήφισμα της Συνόδου Προέδρων και Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η παρουσία πάνοπλων αστυνομικών εντός των ιδρυμάτων, οι πρακτικές αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας δεν αντιστοιχούν στο ελληνικό́ Πανεπιστήμιο, αλλά́ και δεν εφαρμόζονται σε κανένα ευνομούμενο κράτος. Η σύνοδος καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις από τα Πανεπιστήμια και να σταματήσει την ατελέσφορη και συνάμα επικίνδυνη λογική της αστυνομοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς την εντελώς ασύμβατη με τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

Φουσκάλες στο πρόσωπο φοιτητή που δέχθηκε χημικά από πολύ κοντινή απόσταση

Τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη στάση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο καταδίκασε επίσης ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, στηρίζοντας τις νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη αρχής γενομένης από αύριο στις 7.30 στην πλατεία Αγίας Σοφίας και καλώντας σε 24ωρη απεργία στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης των μαθημάτων. Συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί και στην Αθήνα για σήμερα, όμως μετατέθηκε για την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της 24ωρης απεργίας στα μέσα μεταφοράς.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, πέρα από τα ανοιγμένα κεφάλια, τους μώλωπες, τις φουσκάλες από τα χημικά και άλλου είδους τραυματισμούς σε όσους γλίτωσαν από τύχη τα χειρότερα από την αστυνομική μανία, γνωρίζουν ένα όλο και μεγαλύτερο κύμα συμπαράστασης ειδικά μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη.

Μώλωπες από χτυπήματα στην πλάτη σε φοιτητή

Οπως τονίζουν στο κάλεσμά τους, ο λαός και η νεολαία θα κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχθούν την απαγόρευση των διαδηλώσεων και την αστυνομοκρατία σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Χθες το μεσημέρι φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου ανέλυσαν τα πραγματικά προβλήματα στις σχολές, ζητώντας μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για τις πραγματικές ανάγκες της ανώτατης εκπαίδευσης και αυξημένη φοιτητική μέριμνα και επιδόματα ειδικά για όσους νοικιάζουν σπίτι.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πάντως, η είδηση που κυκλοφόρησε για περιπολίες των ΟΠΠΙ στις εξωτερικές περιμέτρους των ιδρυμάτων μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές ασφαλείας δείχνει μια πρώτη διστακτικότητα της κυβέρνησης μπροστά στις πολύ δυναμικές αντιδράσεις των φοιτητών, που αναμένεται να φουντώσουν σε μερικές εβδομάδες, όταν άπαντες θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)