Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Βιασμός, ξυλοδαρμοί, δολοφονία Κωστόπουλου, εξευτελισμός πολιτών - Καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά στο ΑΤ Ομόνοιας

Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας (InTime Photos)

Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό αστυνομικών ανά κάτοικο στην ΕΕ αλλά και μακροχρόνιο πρόβλημα με την αστυνομική βία, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών των οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας.

 

Ο καταγγελλόμενος βιασμός της 19χρονης κοπέλας, εντός του ΑΤ Ομόνοιας, από δύο μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο με τα περιστατικά του «αμαρτωλού» αστυνομικού τμήματος στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο από μόνο του «βαραίνει» την Ελληνική Αστυνομία με πολυάριθμα περιστατικά κατάχρησης εξουσίας- ειδικά απέναντι σε μειονότητες, αλλά και καταγγελίες για διαφθορά, με αποκορύφωμα την παραπομπή του πρώην διοικητή του συγκεκριμένου τμήματος, αστυνομικού, αλλά και συμβούλου του -τότε- υπουργείου δημόσιας τάξης, για παροχή «προστασίας» σε οίκο ανοχής της οδού Αριστοτέλους το μακρινό 1997.

Μετανάστες, Ρομά, ΛΟΑΤΚΙ, ΑΜΕΑ, γυναίκες αποτελούν τους ευκολότερους στόχους αστυνομικής βίας στη χώρα όπου, παρά τις πολυάριθμες περιπτώσεις καταχρήσεων της θέσης τους, κανένα μέλος της αστυνομίας δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για αδικαιολόγητη σωματική βία απέναντι σε πολίτη, από την εποχή του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, το 2008. Στην οδό Βερανζέρου, δύο λεπτά από τον σταθμό μετρό της Ομόνοιας, οι βάναυσες συνέπειες της αστυνομικής ατιμωρησίας μετουσιώνονται σε φρικιαστικά περιστατικά για τα οποία, κατά κανόνα, διατάσσονται ΕΔΕ, για υποθέσεις που παραμένουν στο συρτάρι και, στη συνέχεια, ξεχνιούνται χωρίς κανείς ποτέ να μάθει τι συνέβη. Ποιος μάς φυλάει από τους φύλακες του ΑΤ Ομόνοιας;

Πολλά τα ερωτηματικά και οι καταγγελίες

20 Νοεμβρίου 2006

Προσαγωγή αλλοδαπού στο ΑΤ Ομόνοιας. Ο άντρας αφήνεται ελεύθερος το βράδυ της επόμενης μέρας. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο τμήμα δεν τού επιτρέπεται να δει συγγενικά του πρόσωπα ενώ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε αργότερα η σύζυγός του, έφερε τραύματα. Ο ίδιος πέθανε δύο 24ωρα μετά την προσαγωγή του.

19 Δεκεμβρίου 2006

Ο Αλί Ζιαράτ, μετανάστης από το Πακιστάν καταγγέλλει στον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας ότι, κατά την σωματική έρευνα σε μπλόκο του συγκεκριμένου τμήματος, αστυνομικός κράτησε 420 ευρώ που είχε μόλις εισπράξει ως δώρο Χριστουγέννων από τη δουλειά του και δεν του τα επέστρεψε.

 27 Σεπτεμβρίου 2006

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταματούν μέλη της παιδικής θεατρικής ομάδας της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), κοντά στην περιοχή του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της ομάδας (πέντε παιδιά ηλικίας 12 – 14 χρονών και δύο ενήλικες 20 και 22 χρονών) πήγαιναν προς την περιοχή της Νεάπολης Εξαρχείων για μία θεατρική παράσταση. Σύσσωμη ο ομάδα προσάγεται στο ΑΤ Ομόνοιας, με την αιτιολογία εύρεσης πάνω τους πέντε πλαστικών όπλων – μινιατουρών (για τις ανάγκες της παράστασης). Εκεί, σύμφωνα με την καταγγελία παιδιών και ενηλίκων, απαγορεύεται στους προσαχθέντες ανήλικους να κάνουν χρήση των κινητών τους, ενώ εξαναγκάζονται να γδυθούν και να κάνουν κύκλους γυμνοί, σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών, Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, όσα από τα παιδιά αρνήθηκαν να βγάλουν τα εσώρουχά τους, χτυπήθηκαν και εξυβρίστηκαν με χαρακτηρισμούς σεξιστικού και ρατσιστικού ύφους.

Ιούνιος 2007

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο βίντεο μέσα από το ΑΤ Ομόνοιας, όπου αστυνομικοί φαίνονται ξεκάθαρα να χειροδικούν, κρατώντας μία βέργα, σε βάρος μεταναστών, Οι άντρες της ελληνικής αστυνομίας διασκεδάζουν με την κτηνωδία, βάζοντας τους μετανάστες να χτυπούν ο ένας τον άλλο. Οι κρατούμενοι που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις σαδιστικές απαιτήσεις τους, δέχονται ξυλοδαρμό.

21 Νοεμβρίου 2009

Ο 29χρονος μετανάστης από την Παλαιστίνη, Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπείται άγρια εντός του αστυνομικού τμήματος. Ο ίδιος καταρρέει την επόμενη μέρα στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια που η διακομιδή του στο νοσοκομείο γίνεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

 Σεπτέμβριος 2017

Μέλη των ΚΕΕΡΦΑ και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Πέτρος Κωνσταντίνου, προχωρούν σε καταγγελία για άγριο ξυλοδαρμό μετανάστη μουσικού του δρόμου στην πλατεία Μοναστηρακίου αλλά, μετά την προσαγωγή του εκεί, και στο τμήμα της οδού Βερανζέρου.

30 Ιανουαρίου 2018

Ασκούμενη δικηγόρος μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει περιστατικό αυθαιρεσίας σε βάρος μετανάστη. Η ίδια βρίσκεται, τελικά, κατηγορούμενη για απείθεια και εξύβριση.

21 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Ζακ Κωστόπουλος βρίσκεται παγιδευμένος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Ξυλοκοπείται άγρια από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν παριστάμενο μεσίτη, οι οποίοι θεωρούν ότι πρόκειται για ληστή. Το αιμόφυρτο θύμα συλλαμβάνεται, μετά τον ξυλοδαρμό, από αστυνομικούς του ΑΤ Ομόνοιας, οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούν βία, παρότι είναι πεσμένος στο έδαφος και προχωρούν στη σύλληψή του κατά την οποία του περνάνε χειροπέδες. Το θύμα εξέπνευσε κατά τη  μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

8 Φεβρουαρίου 2019

Ο 34χρονος Νιγηριανός μικροπωλητής Εμπουκά Μαμάν Σούμπεκ προσάγεται για εξακρίβωση στοιχείων. Υπό αδειυκρίνιστες συνθήκες δεν βγαίνει ποτέ ζωντανός από το κολαστήριο της Ομόνοιας ενώ, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι ο μετανάστης, που ήταν πατέρας δύο παιδιών, έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που περίμενε στην αίθουσα αναμονής χωρίς προηγουμένως να διαμαρτυρηθεί για κάποια αδιαθεσία.

Οκτώβριος 2019

Αστυνομικοί της Ομόνοιας κακοποιούν γυναίκα ΑΜΕΑ. Σύμφωνα με βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι αστυνομικοί πετούν στο δρόμο το θύμα το οποίο, στη συνέχεια, καταβρέχουν με μάνικα. Οι ίδιοι περνούν χειροπέδες σε δικηγόρο που καταγγέλλει το περιστατικό.

Πηγή: ethnos.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Το κάθε αμόρφωτο, ανεκπαίδευτο και κομπλεξικό γίδι που πιάνει ένα πιστόλι και ένα γκλοπ στα χέρια του γίνεται αμέσως δυνατός και άντρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)