Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Διπλό σοκ για τους καταναλωτές από τις αυξήσεις σε diesel κίνησης και ηλεκτρικό ρεύμα


Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έπαψε να επιδοτείται με 15 λεπτά το λίτρο στην αντλία το diesel κίνησης, με αποτέλεσμα η λιανική τιμή στην Αττική να επιστρέφει στην περιοχή του 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ κόντρα στις προβλέψεις άνοδος υπήρξε και στην τιμή της αμόλυβδης η οποία πλέον πωλείται οριακά υψηλότερα από το πετρέλαιο.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις θα φανούν σταδιακά στην αγορά με τις νέες παραλαβές και αρχικά θα φανούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα πρατήρια με μεγαλύτερη κίνηση.

Την ίδια στιγμή την μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή ιστορικά γνώρισε σήμερα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας ξανά τα 400 ευρώ η KWh.

Στην αγορά των καυσίμων πάντως συνεχίζονται τα … παράξενα. Το προηγούμενο 15ημερο η τιμή του diesel κίνησης συνεπικουρουμένη και από την διεθνή αποκλιμάκωση της τιμής του Brent κατέγραψε μεγαλύτερη κάμψη σε σχέση με την βενζίνη.

Η τάση που διαμορφώνεται πλέον κόντρα στην λογική είναι, η επιστροφή των 15 λεπτών στο diesel κίνησης, να αυξάνει την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Έτσι για παράδειγμα σήμερα σε βενζινάδικο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ενώ ήταν κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο σήμερα επέστρεψε για τα καλά πάνω από αυτό το όριο, ενώ η τιμή για το diesel κίνησης από 1,715 ευρώ το λίτρο έχει σήμερα 1,889 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 17,5 λεπτά υψηλότερα, υπερκαλύπτοντας με λίγα λόγια το ποσό που αφαιρέθηκε από την επιδότηση.

Αλμα 103,27% στη χονδρική του ρεύματος 

Την ίδια στιγμή η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο της ενέργειας εκτοξεύθηκε σήμερα στα 369,95 ευρώ την μεγαβατώρα, έχοντας ημερήσια μεταβολή της τάξεως του 103,27%. Το Σάββατο είχε υποχωρήσει κάτω από τα 200 ευρώ και συγκεκριμένα στα 182 ευρώ, αλλά δυστυχών η ευφορία κράτησε μόλις 24 ώρες.

Στο μεταξύ σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά, με τον μήνα να «κλείνει» στα 416,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας μείωση κατά 4,5% από τον Αύγουστο.

Η μικρή αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας τον Σεπτέμβριο κάθε άλλο σημαίνει πως η εγχώρια αγορά (όπως και όλες οι ευρωπαϊκές) οδεύει στην «επιστροφή στην κανονικότητα». Είναι ενδεικτικό ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η τιμή της ελληνικής αγοράς ρεύματος είχε διαμορφωθεί στα 134,73 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, παρόλο που ο περασμένος Σεπτέμβριος σηματοδοτούσε τον πρώτο μήνα εκδήλωσης της ενεργειακής κρίσης, ένα έτος αργότερα η τιμή είναι αυξημένη κατά 210%.

Την ίδια στιγμή, καθώς η ελληνική χονδρεμπορική αγορά αερίου λειτουργεί κατά κύριο λόγο με το μοντέλο month-ahead (με τις τιμές να διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο από το «κλείσιμο» του συμβολαίου αερίου στο TTF τον προηγούμενο μήνα), η αποκλιμάκωση του κόστους του καυσίμου μέσα στον Σεπτέμβριο δεν αποτυπώθηκε στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως συνέπεια, η ελληνική αγορά ήταν η 3η ακριβότερη τον περασμένο μήνα. Υψηλότερες τιμές καταγράφηκαν μόνο στην Ιταλία (429,92 ευρώ η KWh) και τη Μάλτα (420,72 ευρώ η KWh).

 

ΠΗΓΗ  ΗΜΕΡΗΣΙΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)