Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο θρυλικός αεροπόρος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος

Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο θρυλικός αεροπόρος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος 

 

Πέθανε, σε ηλικία 102 ετών, ο θρυλικός πιλότος και τελευταίος επιζών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Αντιπτέραρχος Κωνσταντίνος Χατζηλάκος. 

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, «είχε στο ενεργητικό του πάνω από 200 πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη "Hurricane" και "Spitfire".

Για την δράση του αυτή του απονεμήθηκαν δέκα πολεμικά παράσημα».

Ο αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1920.

Κατετάγη στη Σχολή Ικάρων το 1940. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1940-1945) ως μάχιμος πιλότος της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, έδρασε στα πεδία των μαχών της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου.

Την περίοδο 1945-1967 διετέλεσε εκπαιδευτής σε στρατιωτικές σχολές και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και διοικητής μεγάλων αεροπορικών μονάδων και διευθυντής επιχειρήσεων σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

Το 1964-1967 ήταν ακόλουθος άμυνας στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Αποστρατεύτηκε τον Απρίλιο του 1967.

Στη συνέχεια εργάστηκε για εννέα χρόνια ως διευθυντικό στέλεχος στη Χαλυβουργική και από το 1978-1997 ήταν τεχνικός σύμβουλος της Mc Donnell Douglas Corporation.

Ως βετεράνος πολεμικός πιλότος ήταν πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων αεροπόρων της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, κλάδος Αθηνών.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)