Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Σεισμός στην Εύβοια: «Μπαράζ» δονήσεων μετά τα 4,8 Ρίχτερ – Αισθητοί στην Αττική

Σεισμός στην Εύβοια: «Μπαράζ» δονήσεων μετά τα 4,8 Ρίχτερ – Αισθητοί στην Αττική
 
 
Νέα σεισμική δόνηση 50 λεπτά από την πρώτο σεισμό. Τι λένε Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τη σεισμική ακολουθία. Κλείνουν σχολεία
Νέα σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:23 στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας και ακολούθησε αυτη των 4,8 Ρίχτερ.

Η νέα δόνηση είχε εστιακό βάθος 2 χλμ ταρακουνώντας μέσα σε λίγη ώρα ξανά την Αττική και την Εύβοια.

seismos5

Μέχρι τις 7.30 το πρωί, είχαν σημειωθεί τρεις μετασεισμοί 4.1, 3.2 και 2.2 Ρίχτερ οι οποίοι έγιναν αισθητοί στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και προς το παρόν δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι ο πρώτος σεισμός ήταν ο κύριος. Το γεγονός, ωστόσο, ότι σημειώνονται μετασεισμοί δείχνει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Νωρίτερα, σημειώθηκε σεισμός 4,8 Ρίχτερ με το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης να εντοπίζεται στα 9 χλμ. βόρεια - βορειοανατολικά από τα Νέα Στύρα.

H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 4,8 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,6 χλμ., και επίκεντρο τα 9 χλμ. βόρεια από τα Νέα Στύρα.

seismos2

Ακολούθησε σεισμός 3,2R και 4,3R

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, ακολούθησε σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Ενώ περίπου στις 7.25 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ.

Κλείνει τα σχολεία ο δήμος Καρύστου

Με απόφαση του Δήμου Καρύστου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες.

Τι λένε Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις μιλώντας στην ΕΡΤ, σημειώνοντας: «Έχουμε μία δόνηση 4,8 βαθμών από την περιοχή της Εύβοιας με επίκεντρο κοντά στον Αλμυροπόταμο.

Η δόνηση έγινε ισχυρά αισθητή στην Εύβοια αλλά και στην Αττική.

Το εστιακό βάθος είναι περίπου στα 10 χιλιόμετρα, από μία περιοχή η οποία δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Δεν έχουμε στοιχεία για ρήγματα στη Νότια Εύβοια».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, στην περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός της Τρίτης «είχαμε μικρότερους σεισμούς το προηγούμενο διάστημα».

«Είναι προφανές ότι η περιοχή είναι σε σεισμική διέγερση. Χρειάζεται προσοχή στην περιοχή αυτή. Χρειάζέται πολύ καλή αξιολόγηση» πρόσθεσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν επιφανειακός σεισμός «και όλη η σεισμική σειρά στην περιοχή αυτή είναι τέτοιοι σεισμοί».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του κάνει λόγο για σεισμική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί με μικρότερα μεγέθη από αρκετές μέρες και πως επιβάλλεται συνολική αξιολόγηση.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)