Οι πρώτες συνέπειες από το κύμα της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε συνδυασμό με το νοσηρό κλίμα των υποκλοπών έχουν αρχίσει να φαίνονται στο κυβερνών κόμμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι στελέχη και βουλευτές της ΝΔ δέχονται πλέον με καταιγιστικό ρυθμό τα παράπονα των πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα τους, ενώ ακόμα δεν έχει έρθει ο χειμώνας.

Οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές – για να πείσουν τους συνομιλητές τους στην κυβέρνηση – κυκλοφορούν έχοντας ανα χείρας τις μετρήσεις που δείχνουν ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες.

Επικαλούνται μάλιστα την δημοσκόπηση της MRB, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της μέτρησης,  η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 51,9%, ενώ το 61,1% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη συμβολή που θα έχει το καλάθι του νοικοκυριού στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τελικά, όπως φαίνεται οι πολίτες έχουν δίκιο. Το καλάθι του νοικοκυριού δεν έφερε σοβαρά αποτελέσματα και οι πληροφορίες λένε ότι ήδη οι εκπρόσωποι της αγοράς ετοιμάζουν νέο κατάλογο με αυξήσεις στα προϊόντα την στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς θεωρούν ότι θα πληρώσουν την οργή των ψηφοφόρων για όλα τα λάθη που έκανε η κυβέρνηση. Η δύσκολη καθημερινότητα, σε συνδυασμό την υπόθεση Πάτση και τα κόκκινα δάνεια και τις υποκλοπές, έχουν κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη.

Η κοινοβουλευτική ομάδα βράζει, ενώ κανείς δεν μπορεί να τους καθησυχάσει ότι το επόμενο διάστημα θα κυλήσει πιο ομαλά αφού θα γίνουν ουσιαστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο σούπερ μάρκετ και στα καύσιμα. Όλα αυτά την ώρα που η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης οδήγησε ήδη την Τράπεζα της Ελλάδος να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχει ενδεχόμενο για νέο κύκλο αύξησης των κόκκινων δανείων. Η ίδια η ΕΚΤ, άλλωστε, συγκαταλέγει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού κινδύνου για νέα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι πιέσεις όπως είναι λογικό έχουν φτάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αναζητά δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα καθώς, πάντα υπάρχει επάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2023.

Πηγή: topontiki.gr

Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση αναζητά το θέμα στο οποίο θα μπορούσε να κάνει παρέμβαση και η οποία θα φανεί στην κοινωνία. Αν αυτή δηλαδή θα είναι στα καύσιμα, τα δάνεια ή το  σούπερ μάρκετ.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, εμφανίστηκε πριν από δύο μέρες αισιόδοξος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα. «Θεωρώ»  είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ότι έχουμε ακόμα κάποια εργαλεία που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πλήρως. Υπάρχουν πολλά χρήματα που θα εισρεύσουν, ειδικά στην Ελλάδα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που θα βοηθήσουν να μετριαστεί το πλήγμα και να αποφύγουμε την ύφεση το 2023. Αν μη τι άλλο, πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει σημαντικά, σε επιδόσεις, την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα καινοτομήσουμε σε πρωτοβουλίες δημόσιας πολιτικής ώστε να εξασφαλίσουμε χρήματα για τη στήριξη ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται πάντως επιφυλακτικό, καθώς οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι το 2023 η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει άλλο δρόμο – και όχι την επιδοματική πολιτική – για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε  ότι «αν και οι κίνδυνοι πλέον είναι κοινοί για όλα τα κράτη-μέλη, στην Ελλάδα το χρέος είναι υψηλό ενώ δεν έχει ακόμα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε ότι στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023 αναμένεται να υποβληθεί το τρίτο αίτημα της Αθήνας για εκταμίευση κεφαλαίων. «Ιδιαίτερα το τρίτο αίτημα θα έχει μεγάλο αριθμό σε στόχους και ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει αυτούς τους στόχους καθώς είναι πολύ απαιτητικοί…».