Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

«Μεγάλα» ραντεβού μικρών ηγετών

Γράφει ο Κώστας Αργυρός

Ο βασιλιάς Κάρολος, πρώην «πρίγκηψ της οικολογίας» δεν θα ταξιδέψει στο Κάιρο για τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, που αρχίζει σήμερα.

Ακούστηκε ότι δεν τον άφησε ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πάντως συνειδητοποίησε τελικά ότι θα δεν θα ήταν και πολύ καλό για την εικόνα του να απέχει και αυτός. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της άλλοτε ακμαίας βρετανικής αυτοκρατορίας το βλέπει μάλλον σαν αγγαρεία είναι ενδεικτικό των χαμηλών προσδοκιών, που θα πρέπει να έχει κανείς από αυτό το ραντεβού.

Κι αυτό τη στιγμή που ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε πλέον ότι ο όρος κλιματική καταστροφή είναι μάλλον φτωχός για να περιγράψει το «μακελειό», που έρχεται αν δεν ληφθούν μέτρα. Και παρά το γεγονός ότι πάνω από 100 ηγέτες από τον πλανητάρχη Μπάιντεν μέχρι τον Σολτς «εκπρόσωπο» της βαριάς γερμανικής βιομηχανίας θα βρεθούν στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ.

Η ουσία είναι ωστόσο ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και στα… τέσσερα σημεία του ορίζοντα είναι μάλλον αφελές να περιμένει κανείς σημαντικά αποτελέσματα από την σύνοδο COP27. Κάποιοι το δικαιολογούν με το κυνικό δίλημμα «πόλεμος ή κλίμα». Οι περισσότεροι προεξοφλούν μια παρωδία ανάλογη της περσινής στη Γλασκώβη και η Γκρέτα Τούνμπεργκ δηλώνει στο μεταξύ ότι δεν βλέπει λόγο να ταξιδέψει εκεί, ενισχύοντας με την παρουσία της αυτό το θέατρο «πράσινου» ξεπλύματος πολιτικής και επιχειρήσεων.

Διεργασίες στη Τζακάρτα

Μετρημένες είναι οι προσδοκίες και για μια άλλη σύνοδο κορυφής, που ακολουθεί αμέσως μετά (15-16 Νοέμβρη) και αναμενόταν εδώ και μήνες με ενδιαφέρον. Οι ηγέτες του G20 θα συναντηθούν στην Ινδονησία και θα μιλήσουν φυσικά για… όλα. Το ερώτημα παραμένει για το αν θα τους τιμήσει με την παρουσία του και ο Πούτιν και αν αυτή η παρουσία θα συνδεθεί με κάποια εξέλιξη στο πεδίο του πολέμου της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να κρατά κρυφές τις προθέσεις του. Και η Δύση συνεχίζει να λειτουργεί με βάση άλλοτε τις προσδοκίες της και άλλοτε τις φοβίες της, όχι πάντα με τα δεδομένα τόσο στο Κίεβο όσο και στη Μόσχα.

Η θεματολογία στην Τζακάρτα θα είναι κατά τα άλλα η γνωστή. Ενέργεια, διεθνές εμπόριο, κλιματική αλλαγή, επισιτιστική κρίση. Διαπιστώσεις και υποσχέσεις. Εχει βεβαίως αποδειχτεί ότι το να εντάξεις κάποια θέματα στην ατζέντα δεν ισοδυναμεί με τη λύση τους. Για αυτό μπορούν να διηγηθούν πολλές ιστορίες οι ηγέτες της ΕΕ, που έχουν ζήσει δεκάδες αδιέξοδες συνόδους κορυφής.

Δεν είναι η έλλειψη «διαλόγου» και γιγαντιαίων «συνόδων κορυφής» το πρόβλημα. Δεν λείπουν οι συναντήσεις, τα φόρουμ, οι σύνοδοι. Από τέτοιες έχουμε πληθώρα. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε πάλι τους υπουργούς Εξωτερικών του G7 να συναντώνται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ιστορικό Μύνστερ, θαυμάσαμε πάλι τις βερμπαλιστικές εξάρσεις της Γερμανίδας ΥπΕξ Ανναλένας Μπέρμποκ, την ώρα μάλιστα που στο Βερολίνο γινόταν μια άλλη διάσκεψη «θεωρητικού χαρακτήρα» για τα ξεχασμένα Δυτικά Βαλκάνια, που παραμένουν μια «φωτιά που σιγοκαίει» στην καρδιά της Ευρώπης. .

Και ο χειμώνας έφτασε

Ο Νοέμβριος ξεκίνησε λοιπόν και θα συνεχιστεί με μεγάλη κινητικότητα. Το ερώτημα είναι αν θα φέρει και κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα. Οι καταστροφές στην Ουκρανία συνεχίζονται, τα εισοδήματα της πολυτραγουδισμένης «μεσαίας τάξης» συρρικνώνονται περαιτέρω και η πείνα θερίζει τις χώρες του «παγκόσμιου Νότου», με τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ να γίνονται κάθε μέρα και πιο δραματικές. Πιστεύει κανείς ότι κάτι από όλα αυτά θα αλλάξει μετά την Αίγυπτο ή την Ινδονησία;

Πηγή: politicus.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)