Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Νέα επιχείρηση αντιπερισπασμού από την κυβέρνηση και «καρφιά» για την ΕΥΠ

 

Υπερασπιστικές γραμμές σαν τα πουκάμισα αλλάζει η κυβέρνηση ανάλογα με τις εκάστοτε αποκαλύψεις. Μέχρι τώρα τις απέρριπτε ως ανυπόστατους ισχυρισμούς αλλά μετά από νέα στοιχεία αφενός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «δραστηριότητες εκτός πλαισίου στο εσωτερικό της ΕΥΠ» και αφετέρου στρέφει τα βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Διάλογοι του υπουργού Εργασίας που κατέγραψε ο «κοριός», σύμφωνα με το Documento.  «Ποιοι ήταν οι λόγοι για τουλάχιστον έξι διατάξεις παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ» ρωτά η Κουμουνδούρου.

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών με το Μαξίμου να επιδίδεται από σήμερα σε μια νέα κίνηση αντιπερισπασμού στρέφοντας τα βέλη, για ακόμα μία φορά, στον ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων.

Το τελευταίο «χτύπημα» έρχεται από το Documento της Κυριακής, που γράφει ότι ο Κωστής Χατζηδάκης παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τουλάχιστον δώδεκα μήνες, από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, καθώς η εισαγγελέας της φέρεται να ανανέωσε μάλιστα έξι φορές την εντολή παρακολούθησής του.

Η κυβέρνηση που μέχρι να σήμερα επαναλάμβανε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά μυθεύματα κατασκοπείας και ότι το κακόβουλο λογισμικό δεν χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ, υποχρεώθηκε να κατασκευάσει νέο αφήγημα. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατηγόρησε την Κουμουνδούρου ότι «πουλάει "πνεύμα και ηθική", ενώ ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, ο οποιος πρόσφατα δήλωνε άγνοια, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus επί ελληνικών τηλεφώνων».

«Συνεργάζονταν μάλιστα με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και με το Predator. Επίσης, ενώ κατά την περίοδο 2016-2018 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την εμπορία, την διάθεση και την κατοχή του. Γιατί;», πρόσθεσε.

Ο κ. Οικονόμου στη χθεσινή δήλωσή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «δραστηριότητες εκτός πλαισίου στο εσωτερικό της ΕΥΠ» αλλά επέμεινε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν γνώριζε και δεν είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται συνεργάτες του ή και κρατικοί αξιωματούχοι, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ στις πρώτες μέρες της θητείας του. «Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του» ισχυρίστηκε επίσης.

Σχεδιάζουν συλλήψεις;

Ο εκδότης του «Documento» απάντησε πως αντί ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί μετά τις νέες αποκαλύψεις και τα στοιχεία «ως υπεύθυνος της συνταγματική εκτροπής, σχεδιάζει συλλήψεις για να μπορέσει να πει ότι άλλοι έφταιγαν. Ακόμη και του ανιψιού του. Μέχρι να απαλλαγεί λόγω βλακείας θα ζητήσει». «Στήνουν επιχείρηση "κάθαρσης" στην ΕΥΠ ενώ αναζητούν αγωνιωδώς τις πηγές μας. Πρέπει να απαντήσουν όμως, γιατί είναι κακό να υπάρχουν διαρροές από την ΕΥΠ για το έγκλημα της κυβέρνησης;» διερωτάται σε σημερινή ανάρτησή του.

 

Συνομιλίες που εκθέτουν

Η εφημερίδα αναφέρει ως στόχο με κωδικό #5046c τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος φέρεται να χαρακτηρίστηκε ως δυνητικός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ώστε να δικαιολογείται η παρακολούθησή του, και παρουσιάζει μάλιστα τέσσερις συνομιλίες του με τους δημοσιογράφους Θανάση Κουκάκη και Τάκη Χατζή, που επιβεβαίωσαν ως πραγματικό το περιεχόμενο των καταγραφέντων και δύο στελέχη της κυβέρνησης, τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, και τον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της δυτικής Μακεδονίας, Κωστή Μουσουρούλη.

Στον τελευταίο εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι ανέλαβε ένα υπουργείο, που δεν γνώριζε καθόλου (!)
Κ.Μ: Ου Παναγία μου. Πρέπει να βρεις καλό staff με το αντικείμενο κόλαση. Κι εσύ δεν το ξέρεις και καλά το αντικείμενο.
Κ.Χ.: Προφανώς. Δεν ξέρω καθόλου τον χώρο
Κ.Μ: Τώρα και τι μεταρρυθμίσεις να κάνεις εκεί πέρα ό,τι ακουμπήσεις δαγκώνει
Κωστής Χατζηδάκης: Μόνο με αυτήν τη λογική
Κ.Μ: Πω πω συνταξιοδοτικό ξέρεις;
Κ.Χ.: Μη με αγχώνεις ρε Κωστή
Κ.Μ: Δεν σε αγχώνω. Μια τελευταία συμβουλή να ζητήσω από τον Σκέρτσο να δω τον μεγάλο;
Κ.Χ.: Ε ζήτα, τι να σου πω.

Μεταξύ η άλλων η συνομιλία με τον κ. Χατζή περιλαμβάνει τον εξής διάλογο:
Κ.Χ.: Τρέχω με το χωροταξικό
Τ.Χ.: Θες καμία βοήθεια;
Κ.Χ.: Θα σου πω
Τ.Χ.: Πες σε κανένα συνεργάτη σου να με πάρει. Να σου πω στο αεροδρόμιο ποιος κάνει κουμάντο;
Κ.Χ.: Ο Παράσχης
Τ.Χ.: Είναι δικός μας; 
Κ.Χ.: Δικός μας είναι αλλά τον είχανε βάλει οι Γερμανοί πριν πόσα χρόνια και τώρα συνεχίζει με τους Καναδούς. Και έχει και ο Κοπελούζος ένας 5% και το δημόσιο μια μειοψηφική συμμετοχή
Τ.Χ.: Εσύ αυτόν τον Παράσχη τον ξέρεις
Κ.Χ.: Ναι
Τ.Χ.: Εντάξει, αν χρειαστούμε κάτι να του το πεις, του το λες
Κ.Χ.: Ναι, θα του πω αν είναι

Στο δημοσίευμα παρατίθενται αποσπάσματα από την έκθεση παρακολούθησης του Κ. Χατζηδάκη με το ένα να : «Ο στόχος στη συνομιλία του με τον καναλάρχη στις 27/11/2020 εμφανίζεται ιδιαίτερα βοηθητικός σε θέμα το οποίο αναφέρεται ότι έχουν επικοινωνήσει διά ζώσης για φωτοβολαϊκά. Ο καναλάρχης ζητάει από τον στόχο να τον συστήσει στην ΕΥΔΑΠ και στις ανανεώσιμες της ΔΕΗΔΕΗ +0,45%. Ο στόχος φαίνεται να μη θέλει να συνεχίσει τη συζήτηση τηλεφωνικώς και αναφέρει στον καναλάρχη ότι θα το κάνει άμεσα».

Ο ίδιος υπουργός απέφυγε να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βρίσκεται πίσω από την παρακολούθησή του μιλώντας για «ακατάσχετη σεναριολογία και ονοματολογία» και καταφεύγοντας στην επίκληση στη Δικαιοσύνη για την εξιχνίαση της υπόθεσης. 

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι αστειότητες που σερβίρουν για φτηνό αντιπερισπασμό αφότου πιάστηκαν με τους κοριούς στα αυτιά, είναι ανάξιες οποιουδήποτε σχολιασμού. Τι να απαντήσει κανείς στο επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν μετέτρεψε το κακούργημα σε πλημμέλημα για να πέσουν στα μαλακά οι συνεργάτες του κου Μητσοτάκη που έστησαν κατ' εντολήν του το παρακράτος των παρακολουθήσεων;» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το Γραφείου Τύπου του κόμματος σημειώνει τα εξής: «Μετά και τα αδιάσειστα στοιχεία για την παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης άφησε πια τις φαιδρές δικαιολογίες πως οι αποκαλύψεις τόσων μηνών ήταν μυθεύματα και πέρασε στην αυτογελοιοποίηση: Δεν γνώριζε ο ίδιος που είχε την ευθύνη της ΕΥΠ ότι η υπηρεσία παρακολουθεί τον υπουργό του... Επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να τον πιστεύει, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που οδήγησαν την Εισαγγελέα της ΕΥΠ, κα Βλάχου να υπογράψει τουλάχιστον έξι διατάξεις για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, δεδομένου ότι αυτή συνεχιζόταν για τουλάχιστον έναν χρόνο. 

  • »Μετά την πρώτη δηλαδή δίμηνη παρακολούθησή του, υπήρχε εμπεδωμένη πεποίθηση πως συνέτρεχαν λόγοι παράτασης των υποκλοπών. Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι; 
  • Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει. 
  • Όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, περιμένουμε να μας πει συγκεκριμένα, ποιοι είναι τα «ρυπαρά δίκτυα που δίνουν στοιχεία και διοχετεύουν υλικό»; 
  • Ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων; 
  • Ο πρώην ΓΓ του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης; 
  • Η Εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου; 
  • Κάποιος άλλος, και αν ναι, ποιος;»

«Από χθες, ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και ο ίδιος, παραδέχθηκαν την παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. Είναι δυνατόν οι πρώην Πρωθυπουργοί & οι βουλευτές της ΝΔ, να αποδεχτούν τη γελοία δικαιολογία;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννη Ραγκούσης.

ΜέΡΑ25: Ορίστε οι αποδείξεις 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, υπογραμμίζει πως «οι αποκαλύψεις για τις αποκαλύψεις συνεχίζονται και μάλιστα και με αποδείξεις όπως ακριβώς ζήτησε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, για τον Υπουργό του κ. Χατζηδάκη, και παρόλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παριστάνει τον ανήξερο».

«Δεν πείθει κανέναν όμως πια ο φυγάς» είπε αναφερόμενος στην αποχώρηση του πρωθυπουργού από τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή για το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο.

 Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)