Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Ισχυρό ράπισμα σε Μητσοτάκη από το ίδρυμα Friedrich Ebert: «Οι ισχυρισμοί της ΝΔ για μια άψογη Δημοκρατία “ξεπλένουν” μεθοδευμένες αντιδημοκρατικές ενέργειες»

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό του ιδρύματος Friedrich Ebert, ips-journal.eu, κάνει λόγο για «αυταρχική στροφή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για «ξέπλυμα» μεθοδευμένων αντιδημοκρατικών ενεργειών το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες, «δίνει νέο νόημα στη φράση “ενίσχυση θεσμών”».

Το ίδρυμα Friedrich Ebert είναι το παλαιότερο πολιτικό ίδρυμα στη Γερμανία, ιδρύθηκε το 1925 και πήρε το όνομά του από τον πρώτο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης Φρίντριχ Έμπερτ. Στο ψηφιακό περιοδικό του ιδρύματος ips-journal.eu φιλοξενούνται άρθρα από επιστήμονες, ερευνητές, ακτιβιστές και πολιτικούς απ’ όλον τον κόσμο, για ζητήματα δημοκρατίας, θεσμών, δικαιωμάτων και πολιτικών στρατηγικών.

«Η καταρρέουσα δημοκρατική πρόσοψη της Ελλάδας»

Στο άρθρο με τίτλο «Η καταρρέουσα δημοκρατική πρόσοψη της Ελλάδας» γίνεται εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το σκάνδαλο των υποκλοπών και τον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου και του λόγου να καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο χώρο. Ο τρόπος με τον οποίο συστήνει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στους αναγνώστες είναι παραπάνω από χαρακτηριστικός:

«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αποτελείται μόνο από μέλη του δεξιού συντηρητικού κόμματος Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), παρουσιάζεται ως “προοδευτική” στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών. Η αυξημένη ψηφιοποίηση, για παράδειγμα, επιτρέπει πλέον στους Έλληνες να διευθετούν γρήγορα πολλές διοικητικές διαδικασίες διαδικτυακά. Δεν χρειάζονται πλέον μακροχρόνιες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Ωστόσο, ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι υπερασπίζεται μια σύγχρονη, αποφασιστική, άψογη δημοκρατία, “ξεπλένει” τις μεθοδευμένες αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης που δίνουν νέο νόημα στη φράση “ενίσχυση θεσμών”».

Αρκετός λόγος γίνεται στο άρθρο και για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τον Έβρο: «Οι συστηματικές απωθήσεις μεταναστών από τις ελληνικές αρχές έχουν αναφερθεί ευρέως. Αλλά το άρθρο του περιοδικού Der Spiegel σχετικά με το πώς το ελληνικό λιμενικό πέταξε τους αιτούντες άσυλο πίσω στη θάλασσα αξίζει να αναφερθεί».

Στην καταγραφή των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη του άρθρου γίνεται λόγος για μια σειρά τομέων στους οποίους φαίνονται οι «οι αυταρχικές τάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Μεταξύ αυτών είναι οι «εξασθενημένες πολιτικές ελευθερίες (ειδικά το δικαίωμα στην πληροφοριακή αυτοδιάθεση – έλεγχος του ατόμου σε λεπτομέρειες της ιδιωτικής του ζωής). Η ικανότητα του κοινοβουλίου να ελέγχει την κυβέρνηση· και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο Τύπος. Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε νομοθεσία και άλλες, πιο ανεπίσημες μεθόδους, τοποθετώντας την Ελλάδα ως την τελευταία χώρα στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα – πίσω από την Ουγγαρία και την Πολωνία».

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά υπεύθυνος για τις υποκλοπές είναι ο Μητσοτάκης

Για την υπόθεση των υποκλοπών, αφού δίνει ένα μικρό ιστορικό για την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, σχολιάζει την υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη: «Αμέσως μετά την πρωθυπουργία, ο Μητσοτάκης μετέφερε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας ΕΥΠ από τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών στον δικό του. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν τα προσόντα για τη διεύθυνση της. Αντί για μεταπτυχιακό, απαιτούνταν μόνο πτυχίο, το οποίο, οι κακόβουλες γλώσσες υποστηρίζουν, επέτρεψε σε έναν φίλο του Μητσοτάκη να πάρει τη δουλειά. Επιπλέον, ο αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού (και ο ανιψιός) τέθηκε υπεύθυνος πληροφοριών, υποδηλώνοντας ότι ο Μητσοτάκης μπορεί κάλλιστα να γνώριζε ότι ο πολιτικός του αντίπαλος παρακολουθείτο. Σε κάθε περίπτωση, ήταν πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη, γεγονός που ελάχιστα αναφέρουν τα ΜΜΕ».

Από το άρθρο-κόλαφος δεν λείπουν και οι αναφορές στις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου: «Δημιουργήθηκε κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Αλλά δεν φαινόταν ότι έκανε σοβαρή δουλειά. Πριν από την πρώτη ακρόαση, ο φάκελος για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη καταστράφηκε. Ωστόσο, αυτό δεν οδήγησε ούτε σε μακρά κατακραυγή ούτε σε έρευνα από τον ελληνικό Τύπο. Ούτε η διερευνητική επιτροπή της Βουλής αντέδρασε. Η επιτροπή δεν κάλεσε καν τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών Κοντολέων και τον αρχηγό του κυβερνητικού επιτελείου Δημητριάδη να σχολιάσουν την παρακολούθηση ή την καταστροφή των φακέλων».

Λογοκρίνει τους δημοσιογράφους

Εκτός της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ, αναφορικά με τα ζητήματα ελευθερίας του τύπου, το άρθρο κάνει λόγο και για τον νόμο περί «ψευδών ειδήσεων» λέγοντας ότι τον χρησιμοποίησε ο αποπεμφθείς ανιψιός του πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδης ο οποίος «μήνυσε μέσα ενημέρωσης για διάδοση ψευδών ειδήσεων για αυτόν, χρησιμοποιώντας έναν νόμο από τον Νοέμβριο του 2021, τον οποίο οι παρατηρητές θεωρούν ένα ακόμη εργαλείο για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει στη συνέχεια ότι: «Η καταπίεση της κριτικής για να παρουσιαστεί μια τέλεια κυβέρνηση με ένα γυαλιστερό προσωπείο στο οποίο η κριτική γλιστρά σαν το νερό της βροχής, είναι κάθε άλλο παρά δημοκρατικό».

Τα ραπίσματα του άρθρου του γερμανικού ιδρύματος συνεχίζουν βασανιστικά: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανισορροπίες και προβλήματα εξαλείφοντάς τα. Αντίθετα, επιδιώκει να εμποδίσει τους δημοσιογράφους να αναφέρουν οτιδήποτε διαταράσσει την εικόνα μιας επιτυχημένης, σύγχρονης και αμόλυντης κυβέρνησης». Το άρθρο κλείνοντας προειδοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Τώρα η αντιπολίτευση πρέπει να δείξει ότι δεν είναι μόνο λόγια. Η ευκαιρία τους έρχεται σύντομα – την άνοιξη του 2023 θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα».

 Πηγή: politicus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)