Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους «New York Times», ο Κέβιν Μακ Κάρθι έφτασε στη νίκη, κάνοντας μια συμφωνία με μια σημαντική μερίδα υπερσυντηρητικών βουλευτών κατά τη 12η και 13η ψηφοφορία και, στη συνέχεια, απέκτησε την οριακή πλειοψηφία που χρειαζόταν.
Η παρατεταμένη μάχη προμήνυε πόσο δύσκολο θα ήταν για τον ίδιο να φτάσει στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων με μια εξαιρετικά ισχνή πλειοψηφία και μια ανυπότακτη σκληροδεξιά φράξια, αποφασισμένη να περικόψει τις δαπάνες και να διαταράξει τη λειτουργία της Ουάσινγκτον. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, «ακρωτηριάστηκε» πριν καν αρχίσει τη συνεδρίασή της και, ως εκ τούτου, υποδηλώνεται ότι βασικά καθήκοντα όπως η ψήφιση νομοσχεδίων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης ή για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού χρέους θα προκαλούσαν επικές μάχες κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.
Ωστόσο, ο Κέβιν Μακ Κάρθι, ο οποίος ήταν πρόθυμος να υπομείνει τη μία ψηφοφορία μετά την άλλη και αναγκάστηκε να αποδεχθεί έναν κλιμακούμενο κατάλογο απαιτήσεων από τους αντιπάλους του για να εξασφαλίσει τη θέση, αρνήθηκε ότι η διαδικασία προμήνυε οποιαδήποτε δυσλειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτό είναι το σπουδαίο, επειδή χρειάστηκε τόσος χρόνος, τώρα μάθαμε πώς να κυβερνάμε».
Επισημαίνεται ότι η μάχη για την εκλογή του Προέδρου ήταν η μεγαλύτερη – σε διάρκεια – από το 1859 και παρέλυσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τους νομοθέτες να στερούνται τις άδειες ασφαλείας τους, επειδή δεν μπορούσαν να ορκιστούν ως επίσημα μέλη του Κογκρέσου μέχρι την εκλογή του Προέδρου.
Πώς λύθηκε το αδιέξοδο για τον Κέβιν Μακ Κάρθι
Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (06/01), ο Κέβιν Μακ Κάρθι είχε κερδίσει 15 από τους 21 Ρεπουμπλικάνους που είχαν αποστατήσει και πίεζε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, πετυχαίνοντας μια αξιοσημείωτη ανατροπή για έναν άνθρωπο που λίγες ημέρες πριν φαινόταν να οδεύει προς την ήττα. Ο δρόμος του ήταν δύσκολος, καθώς μόνο λίγοι από τους έξι μη υποστηρικτές του από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρούνταν ανοιχτοί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Καθώς η 14η ψηφοφορία διήρκεσε μέχρι τη νύχτα, η Λόρεν Μπόιμπερτ από το Κολοράντο, που ήταν σταθερά αρνητική εφόσον είχε δηλώσει ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ τον Κέβιν Μακ Κάρθι, έλυσε τον γόρδιο δεσμό για την εκλογή του ψηφίζοντας «παρών».
Παρ' όλα αυτά, μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής (06/01), ο Κέβιν Μακ Κάρθι χρειαζόταν ακόμα μία ψήφο για την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Έλι Κρέιν από την Αριζόνα και Ματ Ρόζενταλ από τη Μοντάνα, οι δύο που φαινόταν πιο πιθανό να αλλάξουν στάση, δεν το έκαναν. Έτσι, η τύχη του Κέβιν Μακ Κάρθι ήταν στα χέρια του κύριου αντιπάλου του, του αντιπροσώπου Ματ Γκάετζ από τη Φλόριντα, ο οποίος περίμενε μέχρι το τέλος της ονομαστικής ψηφοφορίας για να ψηφίσει «παρών». Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητωκραύγασαν, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς ο Κέβιν Μακ Κάρθι χρειαζόταν ένα «ναι», όχι ένα «παρών». Αν και ο Κέβιν Μακ Κάρθι πλησίασε τον Ματ Γκάετζ προκειμένου να τον πείσει για να αλλάξει την ψήφο του, το σκηνικό δεν μεταβλήθηκε.
Όλα έδειχναν, λοιπόν, αναβολή και νέα ψηφοφορία τη Δευτέρα (09/01). Ωστόσο, έγινε μια τελευταία – η 15η κατά σειρά – ψηφοφορία, στην οποία οι Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα, Μπομπ Γκουντ από τη Βιρτζίνια και Ματ Ρόζενταλ από τη Μοντάνα άλλαξαν τις ψήφους τους, ανοίγοντας τον δρόμο στον Κέβιν Μακ Κάρθι για την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο τελικός απολογισμός ήταν 216 υπέρ του Κέβιν Μακ Κάρθι και 212 υπέρ του Χακίμ Τζέφρις από τη Νέα Υόρκη, του ηγέτη των Δημοκρατικών, ενώ έξι, όλοι Ρεπουμπλικάνοι, ψήφισαν «παρών».
Με την εκλογή του Κέβιν Μακ Κάρθι ορίστηκε η ορκωμοσία των 434 μελών της Βουλής. Οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν ότι θα περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα (09/01) ώστε να εξετάσουν ένα πακέτο κανόνων για τη Βουλή, το οποίο αναμένεται να κατοχυρώσει πολλούς από τους συμβιβασμούς που έκανε ο Κέβιν Μακ Κάρθι με στόχο την εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πάντως, οι παραχωρήσεις στις οποίες συμφώνησε ο ο ίδιος, τις οποίες ανέλυσε λεπτομερώς σε τηλεδιάσκεψη του κόμματος, την Παρασκευή (06/01), θα μειώσουν σημαντικά τη δύναμη του Προέδρου και θα δημιουργήσουν ένα δυσκίνητο περιβάλλον στη Βουλή.
Πηγή:ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου