Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

 

Τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, παρά την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση. Όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει καμιά συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων», ωστόσο οι μαθητές που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους.

Ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, απαντώντας στα σενάρια περί κλειστών σχολείων, αλλά και σε επιστήμονες που πρότειναν τον μέτρο, λόγω έξαρσης της γρίπης, είπε στην ΕΡΤ ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα» και πως «πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων».

«Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο ΠΑιδεία λειτουργεί «πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες».

Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στη χρήση μάσκας, λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας».

Ν. Καπραβέλος: Να προστατεύσουμε τα παιδιά

Νωρίτερα, ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, είχε προτείνει να μην ανοίξουν τα σχολεία για μία εβδομάδα, λόγω παράλληλη εξέλιξης της γρίπης και της πανδημίας του κορονοϊού και ελλείψει κλινών ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Ο Νίκος Καπραβέλος εκτίμησε ότι ίσως η Επιτροπή των Ειδικών θα έπρεπε να σκεφτεί και να αποφασίσει την παράταση των σχολικών διακοπών τουλάχιστον για μία εβδομάδα. 

Από τη δική του πλευρά, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα η πίεση στα νοσοκομεία θα αυξηθεί, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, αλλά εμφανίστηκε αρνητικός στο να κλείσουν τα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλο βήμα με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στην ψυχολογία των παιδιών, «γι' αυτό και λαμβάνεται μόνο σε πολύ δύσκολες καταστάσεις».

Εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα η πίεση θα αυξηθεί και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα ενώ τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής.

Πέντε μέρες απουσία για όσα παιδιά νοσούν με γρίπη 

Ήδη με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει ότι ο μαθητής που θα νοσήσει από γρίπη θα δικαιούται πέντε ημέρες αναρρωτική άδεια, η οποία θα χορηγείται με απλή βεβαίωση γιατρού, ακόμη και ιδιώτη.

Αν ο μαθητής χρειαστεί να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο θα δικαιούται περισσότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)