Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Η ανακοίνωση
 
 
 
 Η αντιπολίτευση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ
 
Σε νεότερη ανακοίνωση οι πληροφορίες για το λαϊκό προσκύνημα. Η εξόδιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών.
Η ερχόμενη Δευτέρα (16/1) θα είναι η μέρα που θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα είναι αυτός που θα τελέσει την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά, ενώ θα συνοδεύεται από αρκετούς ιεράρχες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν και πότε η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η ανακοίνωση για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης (11/1) η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, παρά την επιθυμία της οικογένειας Γλύξμπουργκ για κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Η ταφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι κοντά στους προγόνους τους, όπως επιθυμούσε η οικογένεια. Υπενθυμίζεται πως εκεί έχει ταφεί και η μητέρα του Φρειδερίκη. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

«Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Ποιοι θα παραστούν στην τελετή

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν αναμένεται μαζική προσέλευση από Ευρωπαίους «γαλαζοαίματους». Σίγουρη είναι η παρουσία της Βασίλισσας Σοφία της Ισπανίας, αδερφής του τέως βασιλιά, ενώ πιθανό είναι ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ να εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς τον έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή

Σχετικά με την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης,
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι,
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία,
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Το επιχείρημα που προέταξε η κυβέρνηση ήταν πως το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλυξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του. 

 Η αντιπολίτευση για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ

Τις επίσημες θέσεις τους για τον θάνατο και την ταφή του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ εξέφρασαν με ανακοινώσεις, ή μέσω στελεχών τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η σύγκλιση των κομμάτων εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός της αρνητικής παρακαταθήκης που άφησε για τη χώρα και στη συνείδηση των πολιτών η βασιλεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ενώ τονίζεται ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με κανέναν τρόπο το Δημόσιο για την ταφή του.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η μοναρχία έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανώτερα χρώματα

«Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία. 

Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανώτερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία.»

«Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή  μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

ΚΚΕ: Ο λαός το '74 έβαλε το στέμμα στα σκουπίδια

Την επίσημη θέση του ΚΚΕ για τον θάνατο του τέως και την περίοδο της μοναρχίας στη χώρα επί Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, εμφανιζόμενος στον ΑΝΤ1.

«Τον Δεκέμβρη του '74 ο λαός κατάργησε τη μοναρχία, οριστικά και αμετάκλητα. Δηλαδή έβαλε το στέμμα στα σκουπίδια», τόνισε

Ο κ. Συντυχάκης σημείωσε ότι ο τέως βασιλιάς και η οικογένειά του «ταυτίστηκαν με τις πιο μαύρες και σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας, που για το ΚΚΕ και χιλιάδες αγωνιστές αυτά είναι ακόμα στις μνήμες, δεν φεύγουν. Και μιλάμε για παρανομίες, διωγμούς, εξορίες και εκτελέσεις. Και από αυτή την άποψη θεωρούμε: Ούτε να το σκέφτονται για τιμές και δημόσιες δαπάνες. Αρκετά πλήρωσε εν ζωή ο λαός, δεν θα πληρώσει και τώρα».

ΜέΡΑ25: Καμία ανοχή σε θεσμικές εκτροπές για την ταφή του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ

Το ΜέΡΑ25 σέβεται ανθρώπινα τον κάθε θάνατο. Δεν θα ανεχθούμε όμως την παραμικρή θεσμική εκτροπή που θα συνιστούσε είτε η ταφή του Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ στο Τατόι, το οποίο ο λαός πλήρωσε ακριβά για να περάσει στην κυριότητά του, είτε ταφή δημοσία δαπάνη για πολίτη που δεν δέχθηκε ποτέ την συνταγματική νομιμότητα που διέπει το εν λόγω δημόσιο.

Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr & efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)