Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Τσίπρας: Παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας, σας περιμένω να με συλλάβετε

Τσίπρας: Παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας, σας περιμένω να με συλλάβετε
 

 

Θύελλα αντιδράσεων από τον νομικό κόσμο κατά Ντογιάκου

 «Δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, δεν θα φιμώσετε τη δημοκρατία» το μήνυμα Τσίπρα σε Ντογιάκο.
Έντονη αντίδραση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μετά τη θύελλα αντιδράσεων του νομικού κόσμου για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ. «Ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο», σημειώνει και προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Ισίδωρο Ντογιάκο:

«Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.

Κύριε εισαγγελέα,

Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου.

Σας περιμένω να με συλλάβετε.

Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία.

Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο».

Αναλυτικά, όσα αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας:

«Στις 5 Δεκέμβρη του 2022 επισκέφτηκα τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την παρακολούθηση των Αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και σειράς πολιτικών προσώπων από την ΕΥΠ.

Του εξέθεσα τη βαθιά μου ανησυχία για την επιχειρούμενη δημοκρατική εκτροπή και του επισήμανα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν στους παρόχους.

Του ζήτησα δε, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να αναζητήσει την αλήθεια απευθυνόμενος ο ίδιος στους παρόχους, ώστε να μη μείνει καμία βαριά σκιά στη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Έναν μήνα μετά, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, αλλά με έκπληξη παρακολουθώ ότι σήμερα επιχειρεί με τρόπο πρωτόγνωρο να εμποδίσει την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της και να αναζητήσει την αλήθεια.

Η γνωμοδότηση του κου Ντογιάκου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος.

Κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών.

Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κος Εισαγγελέας δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια.

Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες.

Ωστόσο, μιας και τις επαναλαμβάνει ο κος εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο.

Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου.

Κύριε εισαγγελέα,

Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου.

Σας περιμένω να με συλλάβετε.

Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία.

Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο».

Οικονόμου: Η κυβέρνηση σέβεται την δικαιοσύνη

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την δικαιοσύνη και την δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα».

Ο κ. Οικονόμου καταλήγει λέγοντας «θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

Θύελλα αντιδράσεων από τον νομικό κόσμο κατά Ντογιάκου

Έντονες αντιδράσεις έφερε η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγκου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία συσκοτίζει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Υπενθυμίζεται, ότι η γνωμοδότηση Ντογιάκου διευκρινίζει πως η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών, για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλεια, ή να απευθύνεται για αυτό τον λόγο σε παρόχους τηλεφωνίας.

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν πληροφορίες για το αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους», επισημαίνεται στη γνωμοδότηση - πρόκληση που εξέδωσε ο κ. Ντογιάκος.

Κοντιάδης: Αδιανόητη παρέμβαση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ

Σφοδρή επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγκου εξαπέλυσε με ανάρτησή του στο Facebook o Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου σημειώνει ότι η γνωμοδότησή του είναι νομικά αστήρικτη και στην ουσία πρόκειται για άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης σημειώνει, επίσης, ότι ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε στο προσωπικό του προφίλ, στο facebook:

«Η σημερινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είναι νομικά αστήρικτη, παρερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία και το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ, με την οποία εκδηλώθηκε άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».

Γεωργακόπουλος: Φαλκίδευση της ΑΔΑΕ από τον Ντογιάκο

Εκός από τον Ξενοφώντα Κοντιάδη και ο γνωστός δικηγόρος, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, έκανε λόγο για «φαλκίδευση» της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης συνταγματικά προβλεπόμενης Αρχής.

«Κατ’ αρχάς η παρεμπόδιση του ελέγχου των τρόπων, που έχει παραβιασθεί το απόρρητο των επικοινωνιών είναι αφ΄ εαυτή προβληματική. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή επιχειρείται με αμφίβολης συνταγματικότητας επιχειρηματολογία που στην πραγματικότητα οδηγεί στην φαλκίδευση της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης συνταγματικά προβλεπόμενης Αρχής», ανέφερε ο δικηγόρος σε δήλωσή του για το θέμα.

Χειρδάρης: Η γνωμάτευση Ντογιάκου υποσκάπτει τις ελευθερίες των πολιτών

Από την πλευρά του, ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης προχώρησε κι εκείνος σε μια «αιχμηρή» δήλωση για το θέμα της γνωμοδότησης Ντογιάκου.

Ο κ Χειρδάρης, ο οποίος μεταξύ άλλων ειδικεύεται σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ανέφερε το εξής:

«Η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών των πολιτών είναι μια κατάσταση που αποδυναμώνει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η δυνατότητα της ελεύθερης και απρόσκοπτης ανάπτυξης της ιδιωτικής ζωής.

Η οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να είναι απολύτως αναγκαία και να συνοδεύεται από αυστηρό και προβλέψιμο νομοθετικό πλαίσιο.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου απαιτούν την δυνατότητα αυστηρού ελέγχου της οποιασδήποτε παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή του ατόμου απ’ όπου κι αν προέρχεται», σημείωσε αρχικά σε δήλωσή του.

Στη συνέχεια, ο κ. Χειρδάρης υπογράμμισε ότι «η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ελέγχει αποτελεί καθήκον της πολιτείας και θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο γνωστός δικηγόρος έκανε αναφορά στον Ισίδωρο Ντογιάκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η γνωμάτευση του ανώτατου Εισαγγελέως της χώρας εκτιμώ ότι ακυρώνει τον έλεγχο της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ και αποδυναμώνει, ίσως άθελα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών». 

 Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και σύμβουλος στο Δ.Σ. του ΔΣΑ δεν μάσησε τα λόγια του και σχολίασε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας».

Η σημερινή (10/01) γνωμοδότηση «αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο έγκριτος νομικός φτάνοντας στο συμπέρασμα πως «το περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι νομικό, αλλά αμιγώς πολιτικό», αναφέρει ο ίδιος. 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση στηλιτεύει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχολιάζει ότι «παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της». Πρωτίστως, όμως, όπως αναφέρει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη «αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων ''νομιμοποίησης'' των κυβερνητικών αυθαιρεσιών».

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το ‘’σκοτεινό’’ θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επισημαίνει μεταξύ άλλων σε σχόλιό του το κόμμα του Περισσού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τόνισε μέσω Twitter πως «η νέα παρέμβαση και οι απειλές του κ. Ντογιάκου, προς ακόμα και την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή, αν τυχόν υπάρξει οποιαδήποτε παροχή στοιχείων, σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών που βαραίνει την Κυβέρνηση, καταδεικνύει το βάθος της θεσμικής παρακμής της χρεοδουλοπαροικίας η Ελλάς».

Αναλυτικά τι αναφέρεται στην γνωμοδότηση Ντογιάκου

Κατά τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα από την ισχύουσα νομοθεσία να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται για το σκοπό αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους.

«Η ενημέρωση του πολίτη, αναφέρεται στη εισαγγελική γνωμοδότηση, για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Οργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδές άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει στην γνωμοδότηση του ο κ. Ντογιακος, η ΑΔΑΕ επιπρόσθετα δεν χρειάζεται να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους καθώς έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων. «Ολόκληρο το κείμενο των Διατάξεων και των Βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου ή απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994. Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος».

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόνο ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να ζητήσει να ενημερωθεί αν το τηλεφωνό του έχει παρακολουθηθεί και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται με σχετική απόφαση του Τριμελούς Οργάνου μετά την παρέλευση τριετίας, αν η παρακολούθηση έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας και υπό την προϋπόθεση, πως από την ενημέρωση δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίον έγινε. Κατα συνέπεια, δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν στοιχεία αλλά πρόσωπα πλην του θιγόμενου, όπως για παράδειγμα αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Σημειώνεται, ότι εκκρεμεί αίτημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για ενημέρωση.

Προβλέπονται βαριές ποινές

Στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά και σε σειρά διατάξεων που επισύρουν ποινές που φτάνουν μέχρι και τα 10 χρόνια κάθειρξης για όσους παραβιάζουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.

«Λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος τη άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, οι προβλεπόμενες από το ήδη ισχύον νομοθετικό καθεστώς ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών διατάξεων τόσο εκ μέρους κάποιου μέλους της ΑΔΑΕ όσο και εκ μέρους άλλων προσώπων, τα οποία αναφέρονται σαφώς στο Νόμο, είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με προβλεπόμενη ποινή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ακόμα και πρόσκαιρης κάθειρξης».

 Με πληροφορίες από:  ieidiseis.gr & efsyn.gr

4 σχόλια:

  1. Αλέξη εντάξει.Σε παρακαλώ πολύ όμως μη ξανασκίσεις μνημόνια και μη ξαναφωνάξεις φονιάδες των λαών αμερικάνοι.Α!Και μη ξανακάνεις δημοψήφισμα.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες ταααααααααααααα!
      Τέσσερα χρόνια κυβερνήσανε έναν Πάτση, έναν Χειμάρα, έναν Νίκο Γεωργιάδη δεν βγάλανε.
      Οι άχρηστοι. Ούτε την ψήφο τους δε θα βρούνε.

      Διαγραφή
    2. Το άλλο με τον Τοτό ,το ξέρεις Παρθένα;

      Διαγραφή
    3. Βάσω, ξέρω ένα με τον Κοκό, αλλά πέθανε

      Διαγραφή

(3)