Απείλησε μάλιστα με ποινική δίωξη τα μέλη της ΑΔΑΕ, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως «το λεγόμενο “ελληνικό σκάνδαλο Watergate”, σύμφωνα με το οποίο αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες από τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρείται ανοιχτή πληγή για τη χώρα και τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές».
«Ο Μητσοτάκης έχει προσπαθήσει να κρατήσει αποστάσεις μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι δεν γνώριζε για τις υποθέσεις υποκλοπών, αν και ο πρώτος νόμος που θέσπισε ως πρωθυπουργός ήταν να θέσει τις μυστικές υπηρεσίες υπό την αρμοδιότητά του» θυμίζει το Euractiv, τονίζοντας πως «η ΑΔΑΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή της οποίας ο ρόλος προβλέπεται στο ελληνικό σύνταγμα. Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, αρκετοί άνθρωποι ζήτησαν από την αρχή να μάθουν αν βρίσκονται υπό παρακολούθηση».
Το δημοσίευμα υπενθύμισε πως «ένα άρθρο το Euractiv άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στα τέλη Δεκεμβρίου», αφού αποκαλύφθηκε ότι η ΑΔΑΕ διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote και διαπίστωσε ότι τα τηλέφωνα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του ερευνητή δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου ήταν παγιδευμένα.
«Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το ρόλο της ΑΔΑΕ στη διενέργεια τέτοιων ελέγχων, αλλα αγνόησε τις επιφυλάξεις του εισαγγελέα, συνέχισε τους ελέγχους και μάλιστα συγκρότησε ομάδα για τον έλεγχο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο, ο επικεφαλής εισαγγελέας παρενέβη με γνωμοδότηση την Τρίτη, λέγοντας ότι σύμφωνα με νέο νόμο, η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διενεργεί τέτοιες δραστηριότητες, και αν το πράξει, μπορεί να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η γνωμοδότησή του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους φορείς της δικαιοσύνης. Κοινό σημείο όλων των αντιδράσεων στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα είναι ότι ουσιαστικά μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ, εκφοβίζει και δυσχεραίνει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών» προσθέτει το Euractiv, παραπέμποντας σε δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή και πρ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη.
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Euractiv ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι «οποιαδήποτε απόπειρα των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη».
«Γνωρίζετε ότι παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη. Παρακολουθούμε τη χρήση του spyware σε πιο τακτική βάση με άλλα μέσα, για παράδειγμα, στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου», αναφέρει ο αξιωματούχος, που πρόσθεσε ότι η χρήση του spyware «είναι ένα από τα θέματα που καλύπτονται στην Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2022, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλαίου για την Ελλάδα».
Πηγή: thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου