Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Αναθεώρηση του άρθρου 16 υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης...

 

Εξοργιστική λαθροχειρία από τον πρωθυπουργό, που «χρέωσε» την... αδυναμία του να θεραπεύσει το πρόβλημα που η κυβέρνησή του δημιούργησε στο άρθρο - θεματοφύλακα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου, στο Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να μη δεσμεύτηκε, ουσιαστικά, για την ικανοποίηση των αιτημάτων των καλλιτεχνών και των σπουδαστών καλλιτεχνικών σπουδών, ωστόσο υποσχέθηκε να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος! Πρόκειται για το άρθρο που κατοχυρώνει τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και που έχει μπει στο στόχαστρο των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων εδώ και χρόνια, εξεγείροντας το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα κάθε φορά που επιχειρήθηκε η κατάργησή του.

«Είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16», είπε απερίφραστα ο πρωθυπουργός, προχωρώντας και σε μία άνευ προηγουμένου λαθροχειρία: «Θα ακούσετε από εμάς πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν. Διότι νομίζω ότι όλοι σας αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ρίχνοντας ουσιαστικά το «φταίξιμο» στην ύπαρξη του άρθρου 16 του Συντάγματος για τη μεταβολή επί τα χείρω που επέφερε το Π.Δ. 85/2023 στο επίπεδο των πτυχίων που αποδίδουν οι -κατά τ’ άλλα αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού- ανώτερες ιδιωτικές δραματικές σχολές της χώρας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, επιχείρησε να παρασύρει και τους συνομιλητές του στο να συνομολογήσουν στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, λέγοντας: «Θα χαρώ πάρα πολύ βέβαια, πρέπει να πω, όταν με το καλό προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση -γιατί είναι στις προθέσεις μας στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση να αλλάξουμε το άρθρο 16-, όσοι διαμαρτυρήθηκαν μετ’ επιτάσεως και ζήτησαν την αναγνώριση της δυνατότητας της ιδιωτικής εκπαίδευσης να παρέχει πτυχία τα οποία θα είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακά, να μας στηρίξουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε τότε».

Η δήλωση της θέσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας για την κατάργηση του άρθρου 16, που έγινε στο πλαίσιο μίας επίσημης συνάντησης διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να κάνει προεκλογικό παιχνίδι, έστω κι αν αυτό πέρασε στα ψιλά, με μια θέση που αφορά το μέλλον της νεολαίας και τη δυνατότητά της να σπουδάζει χωρίς αυτό να συναρτάται με το περιεχόμενο της τσέπης της.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτό που ο Πρωθυπουργός μας καταργεί ένα - ένα τα άρθρα του συντάγματος είναι και χρονοβόρο και αντιπαραγωγικό και σπαταλά ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλα πεδία.
    Στην πρόσληψη 10.000 μπάτσων στους παιδικούς σταθμούς για παράδειγμα.
    Μήπως πρέπει να εξετάσει στα σοβαρά την κατάργηση ολόκληρου του συντάγματος μια κι έξω;
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)