Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ο Όσμπορν επιμένει στην απαράδεκτη λύση για τα Μάρμαρα: Κρατάμε την ιδιοκτησία, πάρτε τα δανεικά

Ο Όσμπορν επιμένει στην απαράδεκτη λύση για τα Μάρμαρα: Κρατάμε την ιδιοκτησία, πάρτε τα δανεικά
 
Την «υβριδική λύση» του δανεισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα προτείνει ξανά ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Λύση που αν δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε ήττα της Ελλάδος.
Η φιέστα που ετοίμαζε η ελληνική κυβέρνηση για τον «επαναπατρισμό» των Γλυπτών του Παρθενών που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο καταρρέει μετά τις νέες δηλώσεις του προέδρου του Μυσείου, Τζορζ Όσμπορν, ο οποίος κόβει κάθε κουβέντα περί οριστικής επιστροφής και στην ουσία μιλά για δανεισμό.

Πρόκειται για μία «υβριδική λύση», η οποία, όπως αναφέρει στο BBC Radio, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα.

«Νομίζω ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα, και αυτό θα είναι win-win για την Ελλάδα και για εμάς», είπε.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου», είπε, αναφερόμενος στη νομοθεσία που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. «Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο εν λόγω νόμος στον οποίο αναφέρεται ο Όσμπορν απαγορεύει πως επίτροπους του Μουσείου να επιστρέψουν οτιδήποτε από τις συλλογές, ούτε να το χαρίσουν ή να το πουλήσουν. Για να γίνει, δηλαδή, η μόνιμη επιστροφή θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο και να νομοθετηθεί.

Αν όμως, υιοθετηθεί η λύση – έκτρωμα του Όσμπορν για δανεισμό, και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγνώριζε οριστικά και αμετάκλητα ότι τα Γλυπτά... δεν της ανήκουν, αλλά είναι νόμιμη ιδιοκτησία των Βρετανών.

Η δε βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, που το εμποδίζει να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από κάποιες εξαιρετικά περιορισμένες περιπτώσεις.

Με τη λύση win – win του Όσμπορν βγαίνει χαμένη η χώρα και ο αγώνας των προηγούμενων κυβερνήσεων και μπαίνει «ταφόπλακα» στον εθνικό στόχο της μόνιμης επανένωσης τους με την Ελλάδα.

Ο Όσμπορν ανέφερε πως οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται, χωρίς να διευκρινίζει, αν γίνονται στο πλαίσιο του δανεισμού και δήλωσε αισιόδοξος. «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ παρόμοια, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».

 Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)