Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Στον δρόμο ξανά οι καλλιτέχνες – Ερωτήματα για μία δήλωση από Μητσοτάκη

 

 

Μικρό καλάθι εξακολουθούν να κρατούν τα σωματεία των καλλιτεχνών παρά τις χθεσινές «μισές» δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνάντησης του Μαξίμου.

Η Παρασκευή είναι ακόμη μια ημέρα αγώνα και διεκδίκησης, καθώς οι καλλιτέχνες θα βρεθούν εκ νέου στον δρόμο στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας και των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας έως το Σύνταγμα στις 10 το πρωί.

Με σημερινή του ανακοίνωση, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτός από έωλες δεσμεύσεις, προχώρησε σε μια απίστευτη λαθροχειρία μιλώντας ανοικτά για την κατάργηση του άρθρου 16 για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΣΕΗ, μια αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη προκαλεί ανησυχία.  Ειδικότερα το σωματείο σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε «σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών» για να προσθέσει με νόημα «όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει και η τροπολογία όχι μόνο δεν μας γυρίζει στο σημείο που ήμασταν πριν την υπογραφή του ΠΔ, αλλά είναι ιδιαιτέρως προβληματική».  

ΕΗ - HAU, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - Hellenic Actors Union

#ΑΠΕΡΓΙΑ
#ΣΕΗ
ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/02, 24ΩΡΗ ΠΑΝΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Μετά το χθεσινό μαραθώνιο, είμαστε εδώ, αναμένουμε και συνεχίζουμε. Το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ήταν μια εξαγγελία η οποία θα αφορά την ενοποίηση μισθολογικά και ως προς την βαθμολογική εξέλιξη αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησής τους (προ ή μετά του 2003), για την παροχή καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού και συναφούς έργου στο δημόσιο. Η ασάφεια της διατύπωσης καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγησή της, μέχρι να δούμε το τελικό νομικό κείμενο, στο οποίο κάθε λέξη καθορίζει τη μορφή της διάταξης και τα νομικά αποτελέσματα που παράγει. Δεν γνωρίζουμε, λοιπόν, σε ποιο βαθμό καλύπτει τα αιτήματά μας, τουλάχιστον για το άμεσο θέμα της απόσυρσης των ειδικοτήτων μας από το ΠΔ.   

Παράλληλα μας προκάλεσε ανησυχία η παρακάτω δήλωση του πρωθυπουργού: "Σε κάθε περίπτωση με την τροπολογία την οποία έχουμε ψηφίσει, έχουμε γυρίσει στο status quo ante, ό,τι ίσχυε δηλαδή πριν από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος. Άρα είμαστε στο σημείο το οποίο ίσχυε πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς καλλιτεχνών". Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει και η τροπολογία όχι μόνο δεν μας γυρίζει στο σημείο που ήμασταν πριν την υπογραφή του ΠΔ, αλλά είναι ιδιαιτέρως προβληματική.   

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, όπως αποφασίστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας και θα αξιολογήσουμε την νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας παράλληλα, αν είναι απαραίτητο, τη δική μας αντιπρόταση σε νέα έκτακτη γενική συνέλευση που θα διεξαχθή άμεσα.

Συνεχίζουμε κανονικά με την αυριανή μας απεργία και τη μεγάλη πορεία από το ΣΤΕ μέχρι το Σύνταγμα στις 10 το πρωί.

#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ
#ΣΕΗ

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στηρίζουν τον αγώνα των καλλιτεχνών

Ανακοίνωση εξέδωσαν σήμερα και οι εργαζόμενη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της διοίκησης της ΕΡΤ και ζητώντας « αντί να κλείνει την πύλη του Ραδιομεγάρου και μάλιστα με αστυνομική παρουσία, να ανοίξει τα μικρόφωνα. Να δώσει βήμα στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας που βρίσκεται σε πρωτοφανή κινητοποίηση λόγω του άδικου προεδρικού διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των σχολών των παραστατικών τεχνών με απολυτήριο Λυκείου».

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Οι Δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απαιτούν από τη διοίκηση της ΕΡΤ, αντί να κλείνει την πύλη του Ραδιομεγάρου και μάλιστα με αστυνομική παρουσία, να ανοίξει τα μικρόφωνα. Να δώσει βήμα στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας που βρίσκεται σε πρωτοφανή κινητοποίηση λόγω του άδικου προεδρικού διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των σχολών των παραστατικών τεχνών με απολυτήριο Λυκείου. Η δημόσια τηλεόραση οφείλει να τους δώσει χώρο και χρόνο προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνία για τις θέσεις τους.

Δεν ξεχνάμε την έμπρακτη στήριξη που μας παρείχαν όταν η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου έριξε μαύρο στην ΕΡΤ.

Στεκόμαστε αμέριστα στο πλευρό τους.

Δημήτρης Καϊμάς

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων Ραδιοφώνου και Διαδικτύου

Νίκος Κορόβηλας

Εκπρόσωπος δημοσιογράφων Τηλεόρασης

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)