Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Θεσμική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα...



Μόνο τυχαία δεν είναι η επιμονή της νέας εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Οπως έχει γράψει... το Documento, το ρήγμα εντός των «Μένουμε Ευρώπη» θορύβησε το Μαξίμου και έβγαλε μπροστά τους «ακροκεντρώους» εντός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το αποτέλεσμα ήταν ο πρόεδρος του Κινήματος να χαμηλώσει κατά πολύ τους τόνους της αντίδρασής του στο θέμα. Συνεπώς η υπενθύμιση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «αδιανόητο να συνεργαστεί ο παρακολουθούμενος με αυτόν που τον παρακολουθούσε και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φιλοξενεί μέχρι και τον Καρατζαφέρη» αποκτά άλλο νόημα. Από εκεί και μετά, στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι δεν υπάρχει καμία αιχμή για τον κ. Ανδρουλάκη ότι έχει υποκύψει σε απόπειρα εκβιασμού του ιδίου ή του κόμματός του.

Οι πρώτοι μήνες
Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε χαρακτηριστικά, συνεχίζουν τη θεσμική αντεπίθεση. Στο πλαίσιο αυτό αύριο Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη (μετά την Πάτρα την Παρασκευή και το Περιστέρι την περασμένη Τετάρτη) παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματος.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Κουμουνδούρου θα έχει βασικό στόχο να ξαναβάλει τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας, να καταπολεμήσει τις κραυγαλέες ανισότητες, να στηρίξει τις δυνάμεις της παραγωγής για να παραχθεί περισσότερος πλούτος, να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, να επενδύσει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες και να ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προστατεύσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα ενισχύσει την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, θα πατάξει τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και το πελατειακό κράτος και θα προστατεύσει το δικαίωμα στην εργασία και την κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπή σύνταξη και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας.

Μισθωτή εργασία
Για όλα τα παραπάνω θα αυξήσει από τον πρώτο χρόνο τον βασικό μισθό στα 800 ευρώ συν 80 ευρώ της τιμαριθμικής αύξησης λόγω πληθωρισμού και θα ανεβάσει το αφορολόγητο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στις 10.000 ευρώ.

Θα αυξήσει τους μισθούς όλων των δημόσιων υπαλλήλων κατά 10% από τον πρώτο χρόνο, θα θεσπίσει μηχανισμό ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ξεπαγώσει τις τριετίες, θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το οκτάωρο και την πληρωμή των υπερωριών.

Πρώτα μέτρα στην οικονομία
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θεσπίσει αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι), θα μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος, θα θεσπίσει την προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς, θα επαναφέρει τις 120 δόσεις και το κούρεμα της βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο, θα επιβάλει κανόνες στη λειτουργία των funds και θα ιδρύσει δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Συνταξιούχοι και οικογένεια
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην επιστροφή όλων των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, θα αυξήσει τις συντάξεις όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκαταστήσει τις αδικίες που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά και θα καταργήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Για τη στήριξη της οικογένειας μεταξύ των πρώτων μέτρων θα είναι η αύξηση και η μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας, η χορήγησή του από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών και η ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Για τα νέα ζευγάρια θα δημιουργηθεί τράπεζα στέγης με στόχο να γίνει προσιτή η κατοικία με χαμηλά ενοίκια, ενώ θα ελεγχθεί το Airbnb και θα διπλασιαστεί το επίδομα ενοικίου.

Νέο και ισχυρό ΕΣΥ
Στον κρίσιμο τομέα της υγείας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών και επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας, στη μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή και στην ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά, στην αναδιαμόρφωση του μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τις 2.000 ευρώ.

Οι πρώτες κινήσεις στην εκπαίδευση
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στη μονιμοποίηση 20.000 δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, σε δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, στην επαναφορά λειτουργίας των διετών προγραμμάτων σπουδών, στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά την κατάργηση της ελάχιστης βάσης και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Επιπροσθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι θα προχωρήσουν σε ολική αναδιοργάνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, στην αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς, στη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα στον έλεγχο όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Επίσης θα προχωρήσουν στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και στη δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης...

Δημήτρης Χατζηνικόλας

documentonews.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)