Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Λάθη 15,5 εκατ. στις συντάξεις ΕΦΚΑ

 

 
 
Ενεργοποίηση ρήτρας αποζημίωσης από την Intrasoft και επιστροφές από συνταξιούχους

Eνα λάθος στους υπολογισμούς των συντάξεων του Μαρτίου έκανε μεν κατά 50 ευρώ «πλουσιότερους» τους συνταξιούχους, αλλά μόνο προσωρινά. Ταυτοχρόνως, μείωσε κατά 15,5 εκατ. ευρώ τα ταμεία του ΕΦΚΑ. Το λάθος αποκάλυψε τακτικός έλεγχος του φορέα. Οι συνταξιούχοι θα τα επιστρέψουν -κατά μέσο όρο 26 ευρώ έκαστος- προς το τέλος του έτους, ανάλογα με το ύψος της διαφοράς που θα προκύψει από τον συμψηφισμό της αύξησης που δόθηκε τον Ιανουάριο και της πιθανής που θα προκύψει με την οριστικοποίηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στα τέλη του 2023. Για τα λάθη ο ΕΦΚΑ δείχνει, χωρίς να την κατονομάζει, την Ιntrasoft η οποία πρόσθεσε έως και 50 ευρώ σε κάθε έναν από τους 572.000 συνταξιούχους, διπλοκαταβάλλοντας τις αυξήσεις Ιανουαρίου.

Πάντως, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, διαβεβαίωσε την «Εφ.Συν.» ότι τα λάθη δεν αφορούν το σύστημα έκδοσης νέων συντάξεων fast truck, παρά μόνο τους παλαιούς συνταξιούχους.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του φορέα έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντοπίστηκε αστοχία ως προς τα ποσά των συντάξεων Μαρτίου που προπληρώθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου σε 572.000 συνταξιούχους. Το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε, ανέρχεται στα 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο. Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβαν επιπλέον ποσά, από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Με εντολή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη, δρομολογείται αμέσως η ενεργοποίηση της ρήτρας αποζημίωσης που προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του ΕΦΚΑ και της αναδόχου εταιρείας. Η ανάδοχος εταιρεία είναι υπεύθυνη για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας (SLA) και συντήρησης λογισμικού εφαρμογών καθώς και για τον ορθό υπολογισμό των καταβαλλόμενων ποσών κάθε μήνα στους συνταξιούχους.

Παράλληλα, ο υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει αμέσως στις διαδικασίες που προβλέπονται προκειμένου να ελεγχθούν πειθαρχικώς ενδεχόμενες παραλείψεις υπαλλήλων του Οργανισμού.

Επιπλέον, τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβλήθηκαν λανθασμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραπάνω συνταξιούχων θα συμψηφιστούν με την καταβολή της σύνταξής τους στο τέλος του έτους, όταν θα συνυπολογιστεί η μικρή πρόσθετη αύξηση που θα δοθεί σε αυτούς, λόγω του ότι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από την παραπάνω αστοχία μπορούν να έχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση από το τέλος της επόμενης εβδομάδας μέσα από την ανάρτηση των μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων τους στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στα σημειώματα θα αναφέρεται ρητώς το υπερβάλλον ποσό που καταβλήθηκε».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)