Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Η ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί, παρά τα εξοργιστικά ντοκουμέντα αστυνομικής βίας

 

Η «μπάλα στην εξέδρα» από την ελληνική αστυνομία, για μια ακόμη ημέρα καταστολής με αδιάψευστα ντοκουμέντα αγριότητας • Τα αποκαλυπτικά βίντεο που δείχνουν την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία και τις επικίνδυνες ενέργειες γερανού της ΕΛ.ΑΣ.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία τα βίντεο που κυριάρχησαν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είχαν φέρει ήδη παραιτήσεις στο υψηλότερο επίπεδο και, στη χειρότερη περίπτωση, παρέμβαση για έρευνα των περιστατικών ακραίας αστυνομικής βίας. 

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τάκη Θεοδωρικάκου, όμως, είναι απλά... Πέμπτη και η ΕΛ.ΑΣ. αντί να λογοδοτήσει εκδίδει ανακοινώσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Η αστυνομία, στη δική της εκδοχή για τα σημερινά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, στο περιθώριο ακόμη μια μεγαλειώδους διαμαρτυρίας για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν έχει καμία αναφορά στην απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ σε μπλοκ διαδηλωτών που κινούνταν στο Σύνταγμα ειρηνικά, ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη για την παραλίγο τραγωδία με γερανό της αστυνομίας να κινείται με υψηλή ταχύτητα κατά διαδηλωτών, τραυματίζοντας, τουλάχιστον ένα άτομο.


Αντιθέτως, η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε «ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου» και με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτό που καταγράφηκε ξεκάθαρα σε βίντεο, την απρόκλητη, δηλαδή, επίθεση των δυνάμεων καταστολής με ξεκάθαρο σκοπό να προκαλέσουν και να διαλύσουν την ειρηνική κινητοποίηση.

Πηγές από την αστυνομία αναφέρουν ότι σχετικά με το περιστατικό με τον γερανό θα... συλλεχθούν στοιχεία και εφόσον προκύψει πειθαρχικό παράπτωμα... θα αποδοθούν ευθύνες.

Τα βίντεο που δεν είδε η ΕΛ.ΑΣ. είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. 


Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 και ώρα 11:00, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης Γενικής Απεργίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και μετά από κάλεσμα διάφορων Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων, Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περίπου 30.000 ατόμων, σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στις Πλατείες Συντάγματος, Κλαυθμώνος, Κολοκοτρώνη,  στα Προπύλαια και στα Χαυτεία.

Εν συνεχεία, περίπου 22.000 συγκεντρωμένα άτομα στον άξονα των Προπυλαίων, σχηματοποιήθηκαν στο οδόστρωμα της Πανεπιστημίου και πραγματοποίησαν πορεία, κινούμενοι μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πλατεία Συντάγματος, Λεωφόρου Αμαλίας, Λεωφόρου Συγγρού με τελικό προορισμό γραφεία εταιρείας στην οδό Πετμεζά στην Καλλιθέα. Ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων παρέμεινε επί της Λεωφόρου Συγγρού, όπου μετά την ολοκλήρωση ομιλιών αποχώρησαν σταδιακά.

Περίπου 5.000 εκ των συγκεντρωμένων ατόμων κατά μήκος της οδού Σταδίου, ξεκίνησαν πορεία στις 12:30 με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα, ενώ παράλληλα η συνάθροιση των ατόμων στην Πλατεία Συντάγματος μετακινούνταν κατά τμήματα στην οδό Πανεπιστημίου προς Ομόνοια.

Στις 13:30 και ενώ η πορεία με σημείο εκκίνησης την Σταδίου εξελίσσονταν ομαλά μέσω του δρομολογίου Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρος Βασ. Αμαλίας, Πανεπιστημίου, ομάδα ατόμων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και φέροντας ξύλα, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου και άλλα αντικείμενα παρεισέφρησαν στο πίσω μέρος των πορευμένων στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να τους αποσπάσουν από τον κορμό της πορείας, τα άτομα δρώντας σε υποομάδες εξαπέλυσαν, εντός της Πλατείας και στην ανωφέρεια της οδού Βασιλέως Γεωργίου Α΄, σφοδρές επιθέσεις με ρίψεις μολότοφ, πετρών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, με χρήση των αναγκαίων μέσων, τους απώθησαν και τα άτομα διασκορπίστηκαν προς διάφορες κατευθύνσεις, εκδηλώνοντας εκ νέου διαδοχικές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά όπου κατέληξαν.

Κατά τη διέλευση τους στα ανωτέρω σημεία προκάλεσαν φθορές σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, η καταγραφή των οποίων είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προσαχθεί 14 άτομα και έχουν συλληφθεί 3 άτομα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν (5) αστυνομικοί και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των δυνάμεων.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και η μαρτυρία του Ν. Φίλη

Μετά από το επίμαχο βίντεο που δείχνει την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στην πορεία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη επικίνδυνο για τους πολίτες και κατηγορώντας τον για υποκριτική συγγνώμη σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Ανάμεσα σε άλλα η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει: 

Για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση δείχνει τι ακριβώς εννοούσε με την υποκριτική της συγγνώμη για την τραγωδία στα Τέμπη. Όπως επιβεβαιώνεται και από βίντεο ντοκουμέντο, δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν αναίτια και απρόκλητη επίθεση κατά ειρηνικών διαδηλωτών και έπνιξαν την μεγάλη πορεία στα χημικά, μόνο και μόνο για να διαλύσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όσο βλέπει ότι καταρρέει ο κ. Μητσοτάκης, τόσο θα γίνεται και πιο επικίνδυνος για τους πολίτες.

Για το περιστατικό που έχει προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων κατάθεσε τη μαρτυρία του και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας.

«Θα καταθέσω αυτό που είδα με τα ίδια μου τα μάτια -και μόνο. Είχα μόλις ανέβει στο γραφείο μου, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, μετά τη συμμετοχή μου στη μεγάλη διαδήλωση της Αθήνας, στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Βγήκα στο μπαλκόνι για να αποκτήσω μια συνολική εικόνα της μεγάλης συγκέντρωσης. Και παρακολούθησα το τελευταίο μπλοκ, που έστριβε προς την Όθωνος. Αποτελούνταν από νέο κόσμο, ανάμεσά τους και αναρχικοί. Και σ' αυτό το τμήμα της η πορεία ήταν απολύτως ειρηνική, ακούγονταν μόνο τα συνηθισμένα συνθήματα. Εκείνη τη στιγμή, λίγο πριν τη μία και μισή, μια ομάδα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έκλειναν την αρχή της Φιλελλήνων βάδισε επιθετικά και αναίτια μέσα στο σώμα της διαδήλωσης, διασπώντας το μπλοκ των διαδηλωτών και ξεκινώντας τα επεισόδια. Ακολούθησαν κρότοι, κραυγές, ξυλοδαρμοί» αναφέρει ο πρώην υπουργός.

Σχολιάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ ο Νίκος Φίλης υπογραμμίζει «δεν υπάρχει ούτε ίχνος αιτιολόγησης για την προκλητική αυτή επίθεση της αστυνομίας, που έγινε λίγα μέτρα μπροστά μου, ακριβώς κάτω απ' τα μάτια μου. Ούτε ίχνος! Ήταν απολύτως απρόκλητη -και καλώ τον αρμόδιο υπουργό κ. Θεοδωρικάκο να διαψεύσει, αν είναι σε θέση, αυτό που είδα και καταθέτω. Η αναίτια επίθεση εξυπηρετεί κυβερνητικό σχέδιο για εκφοβισμό της νεολαίας: "θα τρώτε κάθε φορά τόσο ξύλο, που δεν θα κατεβαίνετε στις διαδηλώσεις". Έτσι εννοεί το "συγγνώμη" για τα Τέμπη ο Μητσοτάκης; Δεν έχει καταλάβει ότι έχει ξεσηκώσει ολόκληρη τη νεολαία; Δεν έχει αντιληφθεί ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης θα γυρίσει εναντίον του; Σε κάθε περίπτωση η εξαχρείωση στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση την ΕΛΑΣ είναι σαφής. Από τα πρώτα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την αστυνομία στο καθήκον της, που είναι η προστασία της ασφάλειας του πολίτη, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας».

Δεν ανακόπτουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας

«Για μια ακόμη φορά, απέναντι στις μαζικές λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις επιστρατεύθηκαν από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της η καταστολή, οι προβοκάτσιες, η συκοφαντία» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας» .

«Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, με ΜΑΤ έξω από χώρους δουλειάς, με κουκουλοφόρους πίσω από ΜΑΤ σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, με την αναίτια κι απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές στην Αθήνα και σε συντονισμό με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, με οχήματα της αστυνομίας να πέφτουν με δολοφονικό τρόπο πάνω σε διαδηλωτές, είναι ενδεικτικά ενός κράτους που είναι ικανό να επιστρατεύει μέσα και μηχανισμούς καταστολής, αλλά εντελώς ανίκανο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.


Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα ανακόψουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας. Η απάντηση που θα πάρουν θα είναι ακόμη πιο μαχητική» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΜέΡΑ25: «Άμεση έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για τη δολοφονική επίθεση»

Σχόλιο για το περιστατικό έκανε το ΜέΡΑ25 καταδικάζοντας την ενέργεια ως «δολοφονική» και απαιτώντας την άμεση έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας για τους υπευθύνους.

«Κύριε Θεοδωρικακο, σε αντίθεση με τις διμοιρίες σας, ο γερανός της ΕΛΑΣ έχει αριθμό και μπορεί να ταυτοποιηθεί. Αναμένουμε άμεσα την έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας και την καταδίκη της δολοφονικής αυτής επίθεσης».

Πηγη: efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)