Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Οι Σλαβομακεδόνες ως πολιτικοί πρόσφυγες — 20.000 κατέφυγαν στην Ανατολική Ευρώπη

Τα θέματα της «Ιστορίας Εικονογραφημένης» του Μαρτίου - Τι άλλαξε όταν για πρώτη φορά η αρχική πεντάδα σε αγώνα μπάσκετ ήταν μόνο μαύροι -  «Τελικά, ο Αγαμέμνονας ήταν γυναίκ
α»

Η τύχη των σλαβόφωνων Σλαβομακεδόνων στη διάρκεια αλλά κυρίως μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949), μία μάλλον «υποτιμημένη» και άγνωστη πτυχή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας, αποτελεί το κύριο θέμα του περιοδικού ιστορικής ύλης «Ιστορία Εικονογραφημένη» στο τεύχος Μαρτίου 2023 (#657). 
Στο άρθρο με τίτλο «Οι Σλαβομακεδόνες ως πολιτικοί πρόσφυγες» ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανδρέας Στεργίου εξηγεί, μεταξύ άλλων, πως «οι Σλαβόφωνοι/Σλαβομακεδόνες κυρίως από την περιοχή της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Πέλλας που μετανάστευσαν στην Ανατολική Ευρώπη είναι περίπου το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των πολιτικών προσφύγων. Σύμφωνα με διάσπαρτες και αποσπασματικές σλαβομακεδονικές πηγές […], από τον Μάρτιο του 1945 έως τα τέλη του 1946 στις διάφορες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατέφυγαν περίπου 20.000 Σλαβομακεδόνες από την Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η φιλόλογος Χριστίνα Μαυροκεφάλου στο άρθρο «Η ταφή στην αρχαία Ελλάδα» εξετάζει τα ταφικά έθιμα αλλά και τις κυρίαρχες αντιλήψεις περί θανάτου των αρχαίων Ελλήνων, για τους οποίους «ανεξάρτητα από τη διαφοροποίηση των αντιλήψεων ανά εποχή ή φιλοσοφική σχολή, κοινός παρονομαστής παρέμενε η πίστη στην αθανασία της ψυχής».
Στο ίδιο κλίμα, ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Λευτέρης Καντζίνος στο άρθρο «Τελικά, ο Αγαμέμνονας ήταν γυναίκα» παρουσιάζει αναλυτικά τα σκελετικά κατάλοιπα από τον Ταφικό Κύκλο Α΄ των Μυκηνών.
Διαβάστε, ακόμα, στο τεύχος Μαρτίου 2023 της Ιστορίας Εικονογραφημένης:
Ελληνοβουλγαρικές διενέξεις στην αυγή του Μεσοπολέμου – Μεταναστευτικό, επεισόδιο Τερλίζ και πρωτόκολλο Πολίτη-Καλφόρ, του ιστορικού ερευνητή Κωνσταντίνου Χαλάστρα. Από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα μέχρι και το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου η εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας ήταν σταθερά προσηλωμένη στο όραμα της εδαφικής επικράτειας της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Σε αυτή την επιδίωξη, πέρα από την καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και τη Σερβία στη διεκδίκηση της Μακεδονίας και της Θράκης.
• Ο εμπρησμός της Τσαριτσάνης και η εκτέλεση 45 κατοίκων της από τους Ιταλούς στις 12 Μαρτίου 1943, του νομικού-διεθνολόγου και δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου. Το τελευταίο μέρος των αφιερωμάτων στα εγκλήματα πολέμου των ιταλικών δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα.
• Ένας αγώνας που άλλαξε την ιστορία του μπάσκετ, του διδάκτορα στην ελληνιστική ιστοριογραφία του ΕΚΠΑ και φιλολόγου Βασίλη Νάστου. Πώς η νίκη των Τέξας Μάινερς, που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μόνο μαύρους παίκτες στην αρχική πεντάδα, επί των Κεντάκι Γουάιλντκατς στον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ το 1966, αποτέλεσε τομή όχι μόνο για τον αθλητισμό αλλά και για την αμερικανική κοινωνία.
Η ιστορία και η διαχρονική εξέλιξη του ποινικού δικαίου στην Ελλάδα, του εισαγγελέα Γεώργιου Χ. Βούλγαρη. Μια συνοπτική παρουσίαση από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας.
Η ανθελληνική Παλμεροκρατία στην Κύπρο (1931-1940), του ιστορικού ερευνητή Αλέξη Μιχαηλίδη. Η συμπεριφορά των βρετανικών αρχών κατά την περίοδο που έμεινε γνωστή ως Παλμεροκρατία (1931-1940), ήταν βάρβαρη, σκληρή, απολυταρχική και ανθελληνική, επιδιώκοντας να πλήξει την εθνική αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού.
Αντισοβιετικοί Παρτιζάνοι στην Ανατολική Ευρώπη, του Αμερικανού ιστορικού Έντουαρντ Τζ. Λένγκελ. Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, τον Μάιο του 1945, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις καθώς ντόπιοι παρτιζάνοι αντιστέκονταν στη σοβιετική κατοχή.
• Ο Γαλλοαλγερινός πόλεμος του 1954-1962 και η σύγχρονη Ιστορία, του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ Μάρτιν Έβανς. Ποιος είναι ο ορισμός της σύγχρονης Ιστορίας και πότε αρχίζει; Η μελέτη του γαλλοαλγερινού πολέμου και της κομβικής μάχης του Αλγερίου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων με τη σύγχρονη Ιστορία.

Και τις μόνιμες στήλες:

«Επικαιρότητα & Ιστορία» (από τον Γιάννη Ράγκο) «Βιβλία & Ιστορία» (από τον Διονύση Ν. Μουσμούτη) και «Πρόσωπα & Ιστορία / Λουίζα Ριανκούρ» (από τον Δημήτρη Ταταρούνη).

Η «Ιστορία Εικονογραφημένη» κυκλοφορεί σε όλα τα σημεία πώλησης Τύπου και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, ενώ μπορείτε να προμηθεύεστε τα τεύχη του περιοδικού και σε ψηφιακή μορφή (περισσότερες  πληροφορίες στο: http://istoria.gr/syndromes).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)