Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Εμφύλιο στη Δικαιοσύνη έσπειρε το επιτελικό κράτος

Η Μ. Στενιώτη, ο Χριστόφορος Σεβαστίδης και ο Δ. Βερβεσός

 Μονόδρομος οι νέες εκλογές στην Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών ● Επιστολή της νεοεκλεγείσας προέδρου Μ. Παπαδημητρίου ● Σφοδρή κριτική από τον πρώην πρόεδρο της ΕνΔΕ Χ. Σεβαστίδη

Mε ή χωρίς επιστολές παραιτούνται κατά σειρά από το Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες (ΕΕΔΛΔΕ) όλοι όσοι κλήθηκαν να αναπληρώσουν την εκλεγείσα στις αρχαιρεσίες-παρωδία πρώην πρόεδρο της ΕΕΔΛΔΕ, ε.τ. αρεοπαγίτη Διονυσία Μπιτζούνη, που παραιτήθηκε καταγγέλλοντας. Συμπτωματικά εκείνοι που παραιτούνται για λόγους αξιοπρέπειας και ευθιξίας υπήρξαν τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Εταιρείας.

Η ξαφνική «εισβολή» νέων μελών στις αρχαιρεσίες, η εγγραφή τους χωρίς να εκπληρώσουν τις ταμειακές υποχρεώσεις τους και οι προσβλητικές υποσχέσεις καταβολής τους από συγκεκριμένα πρόσωπα με αντάλλαγμα την ψήφο, οδήγησαν τους δικαστικούς λειτουργούς στον μονόδρομο της παραίτησης, όπως αναδείξαμε στα σχετικά δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (21 και 22.3.2023). Ηδη, εκτός από την πρώην πρόεδρο Δ. Μπιτζούνη έχουν παραιτηθεί οι: Βασίλειος Μαρκής (ε.τ. αντεισαγγελέας Α.Π.), Αρετή Σκαφίδα (αντεισαγγελέας εφετών), Αρετή Γρηγορίου (πρόεδρος εφετών), Σοφία Καρυστηναίου (ε.τ. αρεοπαγίτης) και Γεώργιος Καφφές (ε.τ. εφέτης).

Τα όσα αδιανόητα συνέβησαν στις αρχαιρεσίες μιας δημοκρατικής ένωσης που μάχεται για το κράτος δικαίου και τις ελευθερίες και η «σάρωσή» της από νέα μέλη που δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τη δραστηριότητά της ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός, σε μια αγανακτισμένη ανάρτησή του ζήτησε εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μ. Στενιώτη, που είναι και μέλος της Εταιρείας. Ολη η διαδικασία αυτή έχει κρατηθεί στο σκοτάδι από τα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι οι δικαστικοί που παραιτήθηκαν όπως και τα πραγματικά μέλη της Εταιρείας ζητούν την ακύρωση των εκλογών-φιάσκο και την επανάληψή τους σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο άνεμος του επιτελικού κράτους της αυθαιρεσίας έχει σαρώσει ακόμα και τις ανεξάρτητες δικαστικές Ενώσεις, υπονομεύοντας τελικά και το κύρος της Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, χθες δόθηκε επιστολή-απάντηση που υπογράφεται από τη νέα πρόεδρο της Εταιρείας, Μ. Παπαδημητρίου. Παραμένει βέβαια ως ερώτημα το πώς είναι δυνατόν να συγκροτήθηκε το Δ.Σ. και να εξέλεξε πρόεδρο τη στιγμή που αντί για 9μελές παραμένει –λόγω των παραιτήσεων– 8μελές. Στην επιστολή της η κ. Παπαδημητρίου αρνείται την οποιαδήποτε αντικαταστατική ενέργεια, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν αρχικά αντιρρήσεις για τις νέες εγγραφές, ότι δεν δόθηκε καμία υπόσχεση κάλυψης συνδρομών και ότι όλα έγιναν σύννομα: «Ο ισχυρισμός για κατευθυνόμενη ψηφοφορία προσβάλλει τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων Δικαστών, αφήνοντας ευθείες αιχμές για την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία. Συμπερασματικά, οι Δικαστές, εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες, που είναι μέλη σωματείων με παράδοση και προσφορά στη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, οφείλουν να θέτουν τα ζητήματα νομιμότητας στα αρμόδια όργανα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν διαμορφωθεί πρακτικές που δεν αντίκεινται στο καταστατικό και επιδιώκουν να διευρύνουν τη συμμετοχή Δικαστών προς όφελος των σκοπών της Εταιρείας. Οι ισχυρισμοί του παραιτηθέντος μέλους του Δ.Σ. δεν έχουν ουδεμία βάση [...]». Δεν υπάρχει ωστόσο στην επιστολή καμία εξήγηση για τις αθρόες παραιτήσεις, ούτε για τα συγκεκριμένα στοιχεία που παρατίθενται στις επιστολές (ολόκληρη η επιστολή της νέας προέδρου δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική «Εφ.Συν.»).

Ζοφερή κατάσταση

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χ. Σεβαστίδης, με οξύτατη παρέμβασή του στο ιστολόγιο της μειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕνΔΕ (antimolia.gr) και με τίτλο «Ως εδώ» περιγράφει τη ζοφερή αυτή κατάσταση που ντροπιάζει όχι μόνο την ιστορία της Ενωσης αλλά και το δικαστικό σώμα. Αναφέρεται μεταξύ άλλων διεξοδικά στην προσπάθεια απόκρυψης του σκανδάλου «δημιουργίας ομάδας μεταξύ της προέδρου της Ενωσης, Μ. Στενιώτη, με γραφείο συγκεκριμένου δικαστικού επιμελητή και με σκοπούς άδηλους» («Πίτα πολλαπλών συμβολισμών», «Εφ.Συν.» 16.2.2023).

Ολα τα ερωτήματα και τα ατράνταχτα στοιχεία παρέμειναν αναπάντητα από τον υπουργό Κ. Τσιάρα, ενώ, όπως αναφέρει ο κ. Σεβαστίδης, «αντί απάντησης δεχθήκαμε ένα απέραντο υβρεολόγιο από την ίδια την εμπλεκόμενη. Το σκάνδαλο αυτό είναι μεγάλο για να “κουκουλουλωθεί”, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα στη συγκάλυψη και στον αποπροσανατολισμό. Ολοι αυτοί που υποκριτικά θρηνολογούν έχοντας κάνει σημαία την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και την ταχεία απονομή της».

Ο Χ. Σεβαστίδης στη συνέχεια αναφέρεται στο νέο σκάνδαλο με τις αρχαιρεσίες στην Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες «με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε ένα γκροτέσκο επεισόδιο του ίδιου θιάσου». Οπως γράφει, «απίστευτες καταγγελίες “φωτογραφίζουν” τον άνθρωπο που χειραγώγησε την εκλογική διαδικασία με μηνύματα και υποδείξεις για υπερψήφιση συγκεκριμένων προσώπων και ανάληψη από μέρους της του κόστους της ετήσιας συνδρομής [...] Παραιτούνται μέσα σε δύο ημέρες έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί (όλοι δηλαδή οι αναπληρωματικοί και ένας τακτικός) που επί χρόνια υπηρέτησαν με συνέπεια και με ήθος την Εταιρεία, αηδιασμένοι από το σκηνικό χειραγώγησης που στήθηκε. Η Εταιρεία διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Αίτημα καθολικό αυτή τη φορά πρέπει να είναι η εξυγίανση. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει ουσία η κοινότοπη φράση του λαού πως “έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας του”. Ιδιαίτερα σε μια ιστορική περίοδο έντονης αμφισβήτησής της. Εμείς ως μέλη του Δ.Σ. πράττουμε το καθήκον μας όπως μας επιβάλλει η συνείδησή μας και η μέχρι σήμερα στάση ζωής. Δεν μπορούμε πλέον να πορευτούμε ως Δικαστές και Εισαγγελείς υποκρινόμενοι ότι τίποτα δεν συμβαίνει ή ευελπιστώντας ότι τέτοια σκάνδαλα θα περιπέσουν γρήγορα στη λήθη ή δεν θα λάβουν δημοσιότητα[...]».

Ολα δείχνουν ότι το ρήγμα στους κόλπους της Δικαιοσύνης επί επιτελικού κράτους έχει βαθύνει επικίνδυνα και το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την ανεξαρτησία και αυτού του «πυλώνα» της δημοκρατίας.

Η επιστολή της προέδρου της ΕΕΔΛΔΕ, Μαρίας Παπαδημητρίου

 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τις πρόσφατες αναρτήσεις σας, που αφορούν στις αρχαιρεσίες της  Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, στις 11 Μαρτίου 2023, σας αποστέλλουμε  ως νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο της άνω Εταιρείας το ακόλουθο έγγραφο, του οποίου αιτούμεθα την άμεση ανάρτηση.        

Μετά από πρόσκληση της Μαρίας Παπαδημητρίου, η οποία έλαβε τις περισσότερες ψήφους, κατά τις αρχαιρεσίες της 11ης  Μαρτίου 2023, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, στις  20 Μαρτίου 2023, ημέρα Δευτέρα και περί ώρα 16.30, στην αίθουσα Εφετών του Εφετείου Αθηνών, συνήλθαν τα κατωτέρω μέλη, προς συγκρότηση του Δ.Σ.
1.   ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ​
2.   ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ​
3.   ΣΤΕΝΙΩΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ​
4.   ΜΕΘΕΝΙΤΟΥ ΝΙΚΗ​
5.   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ​
6.  ΤΟΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (διαδικτυακά)​
7. ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (διαδικτυακά)​
8.   ΜΠΙΤΖΟΥΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΑ​
9.   ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (διαδικτυακά)​

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών από την πλειοψηφήσασα σύμβουλο Μαρία Παπαδημητρίου, η κ. Δ. Μπιτζούνη υπέβαλε έγγραφη παραίτηση, το περιεχόμενο της οποίας ανέγνωσε. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, κατά τη διαδικασία αρχαιρεσιών της 11ης Μαρτίου 2023 υπήρξαν κενά και παραλείψεις. Πριν δε, οιονδήποτε διάλογο, απεχώρησε.

Οι ισχυρισμοί της συνοψίζονται στα εξής:
1. Συμμετοχή στη Συνέλευση και στην ψηφοφορία μελών που δεν ελέγχθηκαν αν ήταν ταμειακά «εντάξει»
2. Μεγάλος αριθμός ψηφισάντων με επιστολική ψήφο και κατά παράβαση της προβλεπόμενης από το καταστατικό διαδικασίας.
 3. Αθρόα εισροή νέων μελών κατά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Η κ. Δ. Μπιτζούνη, η οποία ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια τόσο της Γενικής Συνελεύσεως, λαμβάνοντας τον λόγο για τα πεπραγμένα του Δ.Σ. όσο  και της εκλογικής διαδικασίας, ουδεμία παρατυπία επεσήμανε. Η ανάδειξη ζητημάτων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, τα οποία δεν τέθηκαν ενώπιον των οργάνων της εταιρείας στον κατάλληλο χρόνο, γεννά ευλόγως ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της. Επί των ως άνω ισχυρισμών της πρέπει να λεχθούν τα ακόλουθα:

Α) ​Λόγω των περιορισμών που επέβαλε η εξάπλωση του COVID 19, η Εταιρεία δεν είχε ιδιαίτερη δράση σχεδόν καθ’ όλο το διάστημα της λήξασας θητείας του Δ.Σ. Για τον λόγο αυτό, στις 6-3-2023, από την  πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. (Μαρία Παπαδημητρίου, Αλκιβιάδης Φερεσίδης, Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, Μαργαρίτα Στενιώτη, Νίκη Μεθενίτου, Γεωργία Σκουντζούρη) λήφθηκε διαδικτυακά [πρακτική (διαδικτυακές αποφάσεις), που είχε υιοθετηθεί και με τη σύμφωνη γνώμη της απελθούσας Προέδρου] η απόφαση να θεωρηθούν ταμειακά εντάξει τα μέλη της Εταιρείας, τα οποία κατέβαλαν τουλάχιστον τη συνδρομή του έτους 2022 (του 2023 δεν είναι απαιτητή). Άλλωστε, η δυνατότητα ψήφου με την καταβολή μόνο της συνδρομής του τελευταίου πριν τις εκλογές έτους, ήταν πάγια πρακτική της Εταιρείας και κατά τις εκλογές του 2019 κατά τις οποίες εξελέγη η κ. Δ. Μπιτζούνη. Σύμφωνα με τα ανωτέρω, όλοι οι ψηφίσαντες, εν προκειμένω, κατά τη διαδικασία αρχαιρεσιών της 11ης Μαρτίου 2023 ήταν ταμειακά «εντάξει», δεδομένου ότι κατέβαλαν τη συνδρομή του έτους 2022, γεγονός που ελέγχθηκε αυστηρά και για το οποίο υφίσταται διαβεβαίωση από την κ. Ν. Μεθενίτου (ταμία της Εταιρείας). Σημειωτέον, ότι το ως άνω παραιτηθέν μέλος του Δ.Σ. δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα μέλη, ενώ, κατά τα προαναφερθέντα, ήταν παρούσα και δεν διατύπωσε οιοδήποτε παράπονο κατά τη διενέργεια των εκλογών. 

Β)  Από το καταστατικό της Εταιρείας προβλέπεται (άρθρο 5γ) (πρωτοποριακή πρόβλεψη για το έτος 1989) ότι  τα μέλη που επιθυμούν να ψηφίσουν με αλληλογραφία, φροντίζουν με δική τους επιμέλεια να προμηθευτούν φάκελο της Εφορευτικής Επιτροπής από εκείνους που θα χρησιμοποιηθούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας και ψηφοδέλτιο. Τον φάκελο αυτό στον οποίο εσωκλείουν το ψηφοδέλτιο αφού τον σφραγίσουν, τον εσωκλείουν σε άλλο μεγαλύτερο (εξωτερικό φάκελο) στον οποίο γράφουν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή τους και τον αποστέλλουν στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή που τον παραλαμβάνει από το ταχυδρομείο. Από το περιεχόμενο των ως άνω διατάξεων προκύπτει ότι η   επιστολική ψήφος είναι διαζευκτικός τρόπος ψηφοφορίας και όχι κατ’ εξαίρεση. Πάγια, όμως, πρακτική της Εταιρείας είναι να μεταφέρει και να προσκομίζει στην εφορευτική επιτροπή τις επιστολικές ψήφους μέλος της Εταιρείας. Και τούτο διότι πάντα υφίστατο εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών και των υποψηφίων της Εταιρείας. Μάλιστα η ίδια η κ. Δ. Μπιτζούνη (απερχόμενη Πρόεδρος της Εταιρείας) παρέδωσε, ακολουθώντας την ως άνω πρακτική, στον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Μιχάλη Πικραμένο, ψηφοδέλτια και φακέλους, οι οποίοι έφεραν τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, προκειμένου να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, χωρίς ουδείς να φέρει αντίρρηση, λόγω της ύπαρξης απόλυτης εμπιστοσύνης στα πρόσωπά τους, αν και δεν τηρήθηκε η ως άνω καταστατική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, κατά τα προεκτεθέντα,  τα μέλη της Εταιρείας  με δική τους επιμέλεια προμηθεύονται φακέλους και ψηφοδέλτια. Επίσης, όταν η κ. Δ. Μπιτζούνη πληροφορήθηκε από την κ. Μ. Παπαδημητρίου ότι προσωπική φίλη και συνάδελφος, μέλος της Εταιρείας είναι στο Νοσοκομείο και δεν μπορεί να ψηφίσει, η ίδια την προέτρεψε να φροντίσει η συνάδελφος να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, γεγονός που έλαβε χώρα. Σε κάθε περίπτωση, στις εκλογές που διεξήχθησαν,  θα ήταν δυσχερής η τήρηση της ως άνω προϋπόθεσης της αποστολής των επιστολικών ψήφων μέσω ταχυδρομείου, λόγω της καθυστερημένης σύνταξης των ψηφοδελτίων (αρμοδιότητα την οποία είχε αναλάβει αποκλειστικά η ίδια η κ. Δ. Μπιτζούνη) και της εξ αυτής αντικειμενικής αδυναμίας να φθάσουν εγκαίρως οι επιστολικές ψήφοι ταχυδρομικά.  Σημειώνεται, πάντως, ότι επί συνόλου 125 ψηφισάντων υπήρξαν μόνον 20 επιστολικές ψήφοι. 

Γ) Από τις διατάξεις του καταστατικού της Εταιρείας δεν απαγορεύεται η εγγραφή νέων μελών κατά την ημέρα της Γενικής Συνελεύσεως και των αρχαιρεσιών. Περαιτέρω, το απερχόμενο Δ.Σ. της Εταιρείας  κατά τη συνεδρίασή του στις 13-1-2023, έλαβε ομόφωνα σχετική απόφαση για την εγγραφή νέων μελών κατά την ημέρα της διενέργειας των εκλογών (με την καταβολή βέβαια της συνδρομής των νέων μελών για την εγγραφή τους, όπως και πράγματι έγινε). Πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την ως άνω συνεδρίαση, στις 13-1-2023, παρόντες ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθώς επίσης και ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του ίδιου Δικαστηρίου, Γεώργιος Σταυρόπουλος, ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας και Πρόεδροι αυτής σε προηγούμενες θητείες, οι οποίοι ενημέρωσαν το απελθόν Δ.Σ. ότι ανέκαθεν εφαρμοζόταν η εν λόγω πρακτική. Κάθε νέο μέλος δε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες κατέβαλε τη συνδρομή του στην ταμία της Εταιρείας κ. Ν. Μεθενίτου, παρουσία όλων. Σημειώνεται ότι στην προσέλευση και εγγραφή νέων μελών στην Εταιρεία συνέβαλε καθοριστικά και η κ. Δ. Μπιτζούνη, η οποία προσωπικά είχε αναφέρει, σε ορισμένους εξ ημών, ότι τουλάχιστον τριάντα συνάδελφοι την είχαν διαβεβαιώσει ότι θα προσέλθουν και θα εγγραφούν την ημέρα των επίμαχων αρχαιρεσιών, για την  συμβολή της δε αυτή την ευχαριστούμε. Ως προς τον ισχυρισμό ότι καταβλήθηκαν εισφορές από τρίτο πρόσωπο για νέα μέλη, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν τρία νέα μέλη που δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν τη συνδρομή τους την ημέρα των επίμαχων αρχαιρεσιών λόγω έλλειψης μετρητών (διέθεταν μόνο πιστωτική κάρτα μέσω της οποίας όμως δεν ήταν δυνατή η πληρωμή δεδομένου ότι η εταιρεία δεν διαθέτει μηχάνημα POS) και συνεπεία αυτού,  προθυμοποιήθηκαν, ενώπιον όλων των συμμετεχόντων στην εν λόγω εκλογική διαδικασία, κάποιοι συνάδελφοι να τους διευκολύνουν, δανείζοντας τα χρήματα, τα οποία όμως στη συνέχεια  τους επέστρεψαν. 

Τέλος, ο ισχυρισμός για κατευθυνόμενη  ψηφοφορία προσβάλλει  τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια των συμμετεχόντων Δικαστών, αφήνοντας ευθείες αιχμές για την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία. 

Συμπερασματικά, οι Δικαστές, εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες, που είναι μέλη σωματείων με παράδοση και προσφορά στη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, όπως είναι εν προκειμένω η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, οφείλουν να θέτουν τα ζητήματα νομιμότητας στα αρμόδια όργανα λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν διαμορφωθεί πρακτικές που δεν αντίκεινται στο καταστατικό και επιδιώκουν να διευρύνουν τη συμμετοχή Δικαστών προς όφελος των σκοπών της Εταιρείας. Οι ισχυρισμοί του παραιτηθέντος μέλους του Δ.Σ. δεν έχουν ουδεμία βάση και προβάλλονται παρά το γεγονός ότι το μέλος αυτό εξελέγη Πρόεδρος το 2019 με τήρηση των ως άνω πρακτικών που τώρα θεωρεί παράνομες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος  
Μαρία Παπαδημητρίου, Εφέτης   

Η επιστολή παραίτησης του Γεώργιου Καφφέ, Εφέτη Δ.Δ..ε.τ.

 

Κλήθηκα προκειμένου να συμμετάσχω, ως τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  «Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», μετά από την παραίτηση τακτικού της μέλους και στη συνέχεια των λοιπών αναπληρωματικών μελών αυτής, που κλήθηκαν ως τακτικά, ήτοι της κ. Δ. Διονυσίας Μπιτζούνη ε.τ. Αρεοπαγίτου, του κ. Βασιλείου  Μαρκή,  ε.τ. Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Επίτιμου Προέδρου της «Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», της κ. Αρετής Σκαφίδα Αντεισαγγελέα Εφετών , της κ. Αρετής Γρηγορίου Προέδρου Εφετών Διοικητικού Δικαστηρίου και της Σοφίας Καρυστηναίου ε.τ. Αρεοπαγίτου που προηγήθηκαν . 

Με τη παρούσα  υποβάλλω την παραίτησή μου ως τακτικό μέλος του εκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως αυτής. Η  όλη εκλογική  διαδικασία δεν ήταν σύννομη. Παραβιάστηκε το καταστατικό και η νομοθεσία που διέπει την εκλογική διαδικασία. Μόνο το μέγεθος της παράνομης επιστολικής ψήφου, αρκεί, κατά την άποψή μου, για την καθολική αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και να καταστήσει άκυρες της εκλογές.

Εργάσθηκα πάντοτε για διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό αποτελεί τον λόγο για τον οποίο δεν μπορώ να δεχθώ να υπηρετήσω σε ένα συμβούλιο που θεωρώ ότι δεν εκλέχθηκε νόμιμα .Η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, με αυστηρή τήρηση των σχετικών κανόνων, είναι η λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και αναμένω να κινήσετε την διαδικασία. 

Γεώργιος Καφφές
Εφέτης δ.δ. ε.τ.

 

Άρθρο του πρώην προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορου Σεβαστίδη

 

Οι εξελίξεις στα εσωτερικά του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση ζοφερή, ντροπιαστική για το Δικαστικό Σώμα και αναντίστοιχη με την ιστορία της Ένωσης. Συμπληρώθηκε ένας μήνας από το σκάνδαλο που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις για δημιουργία «ομάδας» μεταξύ της προέδρου της Ένωσης, Μ. Στενιώτη με γραφείο συγκεκριμένου δικαστικού επιμελητή και με σκοπούς άδηλους. Γράφτηκαν δεκάδες δημοσιεύματα σε πολλές εφημερίδες, έγιναν ερωτήσεις στη Βουλή από πολιτικά κόμματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έδωσε ο τελευταίος. Εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών.

Υποβλήθηκαν ερωτήματα από την μεριά μας, της μειοψηφίας του ΔΣ της Ε.Δ.Ε., ώστε να δοθούν εξηγήσεις και αντί απάντησης δεχθήκαμε ένα απέραντο υβρεολόγιο από την ίδια την εμπλεκόμενη. Έχουμε παραθέσει πλήθος ατράνταχτων στοιχείων (βίντεο και φωτογραφιών) που αποδεικνύουν τις ύποπτες σχέσεις που καλλιεργούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αποπνέουν μια έντονη δυσωδία. Το σκάνδαλο αυτό είναι μεγάλο για να «κουλουλωθεί» παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν δημοσιογράφοι και Μέσα Ενημέρωσης φιλικά προσκείμενα στην συγκάλυψη και στον αποπροσανατολισμό.

Όλοι αυτοί που υποκριτικά θρηνολογούν έχοντας κάνει σημαία την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και την ταχεία απονομή της. Όσοι προβάλλουν την δοσμένη από τα αφεντικά τους αυθεντία και παραδίδουν χωρίς αιδώ και μαθήματα για την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».  Το σκάνδαλο με τον δικαστικό επιμελητή και τον κύκλο του ξεπερνά τα όρια μιας απλής αντιπαράθεσης μέσα στους κόλπους μιας Ένωσης και λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις που δηλητηριάζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους δικαστές της. Επί ένα μήνα τα στοιχεία που παραθέτουμε μένουν αναξιοποίητα, τα ερωτήματα αναπάντητα και οι σκιές βαριές.

Και πριν κοπάσει το πρώτο σκάνδαλο, ακολουθεί και δεύτερο. Με τους ίδιους πρωταγωνιστές σε ένα γκροτέσκο επεισόδιο του ίδιου θιάσου. Στην Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και τις Ελευθερίες πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες. Σε έναν μικρό από άποψη μελών Σύλλογο, που ασχολείται με την προάσπιση της Δημοκρατίας και των Ελευθεριών, μακριά από δημιουργία συνδικαλιστικών ομάδων, γίνεται αθρόα εγγραφή μελών (σχεδόν διπλασιασμός). Ακολουθούν απίστευτες καταγγελίες που «φωτογραφίζουν» τον άνθρωπο που χειραγώγησε την εκλογική διαδικασία με μηνύματα και υποδείξεις για υπερψήφιση συγκεκριμένων προσώπων και ανάληψη από μέρους της του κόστους της ετήσιας συνδρομής όσων θα προσέρχονταν να ψηφίσουν τους από αυτήν υποδεικνυόμενους.

Παραιτούνται μέσα σε δύο ημέρες έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί (όλοι δηλαδή οι αναπληρωματικοί και ένας τακτικός) που επί χρόνια υπηρέτησαν με συνέπεια και με ήθος την Εταιρεία, αηδιασμένοι από το σκηνικό χειραγώγησης που στήθηκε. Η Εταιρεία διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Σήμερα πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ξένη κι’ αποκρουστική γι’ αυτούς πραγματικότητα. Την εργαλειοποίηση ανθρώπων, επιστημονικών σωματείων, της ίδιας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τρόπο πρωτοφανέρωτο. Με την απόκτηση του απόλυτου ελέγχου τους, τη στράτευσή τους και την υποταγή τους σε αδιαφανείς διεργασίες. Η μέχρι τώρα διαδρομή των ανθρώπων προδιαγράφει συνήθως την μελλοντική τους πορεία. Και δείγματα για την μέχρι σήμερα πορεία της Μ. Στενιώτη είχαμε πολλά.

Αίτημα καθολικό αυτή τη φορά πρέπει να είναι η εξυγίανση. Μόνο έτσι θα  μπορέσει να αποκτήσει ουσία η κοινότοπη φράση του λαού πως «έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας του». Ιδιαίτερα σε μια ιστορική περίοδο έντονης αμφισβήτησής της. Εμείς ως μέλη του ΔΣ πράττουμε το καθήκον μας όπως μας επιβάλλει η συνείδησή μας και η μέχρι σήμερα στάση ζωής. Δεν μπορούμε πλέον να πορευτούμε ως Δικαστές και Εισαγγελείς υποκρινόμενοι ότι τίποτα δεν συμβαίνει ή ευελπιστώντας ότι τέτοια σκάνδαλα θα περιπέσουν γρήγορα στη λήθη ή δεν θα λάβουν δημοσιότητα. Ο μιθριδατισμός και η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα αποτελούν παράγοντες ενδυνάμωσής τους. Και η πιο οδυνηρή απόδειξη ότι το δικαστικό ήθος και η αξιοπρέπεια έχουν συντριβεί, ότι έχει δηλητηριαστεί και η τελευταία γωνία της ψυχής της Ένωσης και το μόνο που έχουμε πλέον να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε να έρχεται το ψυχορράγημά της, θα ήταν η προθυμία του συμβιβασμού μας με πρακτικές Στενιώτη.

Χριστόφορος Σεβαστίδη, ΔΝ Εφέτη, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)