Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ακόμα ένα νεοφιλελεύθερο έγκλημα

 

Θα έπρεπε να πίνουμε όλοι της Άρνης το νερό, για να μην καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση με το νερό -και μάλιστα ελάχιστες ημέρες αφότου η ολέθρια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δημιούργησε μια τραγωδία. Κατά τη μυθολογία, η πηγή του νερού της λήθης ανάβλυζε στον Άδη και όσοι το έπιναν λησμονούσαν τον επάνω κόσμο.

«Άρνα» όμως λέγεται και ο Αδης -κι όταν 57 συμπολίτες μας βρέθηκαν «κάτω στης Άρνας τα βουνά, στης αρνησιάς τη βρύση» και δεκάδες άλλοι παλεύουν με σωματικά και ψυχικά τραύματα, προφανώς η κυβέρνηση δε μας θεωρεί μόνο επιλήσμονες, αλλά και εντελώς ανόητους.

Χθες, ωστόσο, η κοινωνία τής έδειξε πως, όχι μόνο δεν ξεχνά, αλλά και δε θα επιτρέψει ακόμα ένα νεοφιλελεύθερο έγκλημα. Κόμματα και οργανώσεις της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία της ΕΥΔΑΠ, δημοτικές παρατάξεις και συλλογικότητες απαίτησαν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων, που περνά έμμεσα την ιδιωτικοποίηση του νερού. Κόλαφος από την κοινωνία και, την ίδια ώρα, «χαστούκι» στην κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία κρίνει αν η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, δέχτηκε την προσφυγή πολιτών και εργαζομένων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για την επιστροφή μετοχών των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο πίσω στο Δημόσιο.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η κυβέρνηση, με τα άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022, δεν συμμορφώθηκε προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες είχε κριθεί η αντισυνταγματικότητα της μεταβίβασης των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο Υπερταμείο. Έτσι, το ΣτΕ διατάσσει το υπουργείο Οικονομικών, το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να επιστραφούν οι μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, επέλεξε τη σύγκρουση με την κοινωνία, ενώ περιφρονεί συστηματικά τους θεσμούς. Αν δε συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, θα προχωρήσει σε ακόμα μία εκτροπή. Από τις ολέθριες επιλογές της κυβέρνησης, κοινωνία και δημοκρατία πληρώνουν βαρύ τίμημα -κι όσο παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία- το τραύμα θα γίνεται βαθύτερο.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το ΣτΕ που μας βγάζει ,γιατί έτσι γουστάρει, παράνομα και αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια, μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε την κατάργησή του;
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)