Ο κ. Μανιάτης, σε ένα αναλυτικό σκεπτικό για καθέναν από τους 21 κατηγορούμενους και καθεμία από τις πράξεις που τους αποδίδονται, ζήτησε την ενοχή για 9 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους για τα 4 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Ραφήνας και την απαλλαγή για 12 κατηγορούμενους, ανάμεσα στους οποίους είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που παρακολουθούσε με προσοχή ολόκληρη την εισαγγελική πρόταση, τόσο σήμερα, όσο και στην προηγούμενη δικάσιμο.
Παραπλάνησε και δημιούργησε σύγχυση ο δήμαρχος Ραφήνας
Ο πρώτος αυτοδιοικητικός, για τον οποίο ο εισαγγελέας της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζήτησε την ενοχή, είναι ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς.
Ο τότε δήμαρχος της περιοχής της ανατολικής Αττικής, ενημέρωσε εντελώς εσφαλμένα τους κατοίκους των περιοχών του Νέου Βουτζά και του Ματιού, με αποτέλεσμα αυτοί να εφησυχάσουν και να μην αντιδράσουν, αφού άκουγαν τον κ. Μπουρνούς να βγαίνει σε τηλεοπτικά κανάλια και να λέει ότι η φωτιά δεν απειλεί τις κατοικημένες περιοχές, ενώ αυτή είχε ήδη φτάσει ή περάσει τη Λεωφόρο Μαραθώνας, είπε στην πρόταση- καταπέλτη, για τον αυτοδιοικητικό άνδρα, ο εισαγγελικός λειτουργός.
«Αποδείχτηκε ότι ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε παρεμβάσεις τηλεοπτικές, όπου παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Την πρώτη φορά, όταν η φωτιά ήταν στο Λύρειο, τη δεύτερη φορά για κατεύθυνση φωτιάς προς νέο Βουτζά. Είναι αυτονόητο ότι και οι δύο δημόσιες τοποθετήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ειδικά στη δεύτερη τοποθέτησή
του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η φωτιά έχει ήδη εισέλθει στο Νέο
Βουτζά και έκαιγε σπίτια. Ο δήμαρχος Ραφήνα παρείχε ενημέρωση που απείχε
παρασάγγας από
την πραγματικότητα.
Όσοι άκουσαν τον δήμαρχο να παρέχει αυτές τις διαβεβαιώσεις, εφησύχασαν ότι δε θα χρειαστεί εκκένωση», ανέφερε ο κ. Μανιάτης για τον δήμαρχο Ραφήνας, κάνοντας λόγο για ανεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούσε, τους οποίους αποπροσανατόλισε και τους δημιούργησε σύγχυση, αντί να βοηθήσει.
«Η στάση και καλύτερα ο ζήλος που επέδειξε ξενίζουν έτι περαιρέτω, αφού όπως αποδείχτηκε δεν είχε καμία ενημέρωση από τους επικεφαλής στο πεδίο της φωτιάς. Το ερώτημα είναι από πού άντλησε αυτή την ενημέρωση. Η ενημέρωση που μετέδωσε δε στηριζόταν σε καμία επίσημη πηγή ενημέρωσης. Τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε πρόσωπα με δημόσια αξιώματα όταν ενημερώνουν την κοινή γνώμη για εν εξελίξει φαινόμενα.
Προέβη σε εσφαλμένη ενημέρωση στο κοινό και επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα. Κάποιος οφείλει να παρέχει την έγκαιρη ενημέρωση όταν την έχει και οφείλει να απέχει όταν δεν την έχει ή την έχει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση. Όποιος επιθυμεί να παρέχει ενημέρωση πρέπει να το κάνει με αίσθημα ευθύνης», κατέληξε σε αυστηρό τόνο ο εισαγγελικός λειτουργός για τον Ευάγγελο Μπουρνούς.
Αντίθετα, ο κ. Μανιάτης ζήτησε την απαλλαγή του ομολόγου του, τότε δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, για τον οποίο, δεν προέκυψαν όπως ανέφερε παραλείψεις ή αμελείς πράξεις που συνέτειναν στο αξιόποινο αποτέλεσμα. Αντίστοιχη απαλλακτική ήταν η πρόταση του για τον πρώην δήμαρχο Πεντέλης, Δημήτρη Σεργίου- Καψάλη.
Ζήτησε ενοχή για αντιδημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνα- Πικερμίου
Τον «πέλεκυ» έδειξε ο εισαγγελικός λειτουργός στους κατηγορούμενους Βάιο Θανασιά και Αντώνη Παλπατζή, αντιδημάρχους καθαριότητας των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνα, αντίστοιχα, για το μη καθαρισμό και την επίβλεψη καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων στα όρια αρμοδιότητάς τους.
Κλείνοντας, τον κύκλο των αυτοδιοικητικών κατηγορουμένων, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απαλλαγεί από τις κατηγορίες, ο Ιωάννης Καπάκης, τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, για τον οποίο, όπως είπε επίσης δεν προέκυψαν επιλήψιμες πράξεις ή παραλείψεις.
«Έθεσε τη λυδία λίθο της τραγωδίας» ο κάτοικος που έκαιγε ξερά χόρτα
Κόλαφος ήταν η εισαγγελική πρόταση για τις ευθύνες του ιδιοκτήτη οικοπέδου στο Νταού Πεντέλης, από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά. Όπως αποδείχτηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, τόνισε ο εισαγγελέας, ο ιδιοκτήτης του ακαθάριστου οικοπέδου ήταν και ο άνθρωπος που έβαλε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα, η οποία στη συνέχεια θέριεψε και ξέφυγε και κατέκαψε 104 ανθρώπους.
Όσο για τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, ότι η φωτιά ξεκίνησε από αλλού, «αυτά είναι σενάρια στη σφαίρα της φαντασίας», σχολίασε ο εισαγγελικός λειτουργός.
«Ήταν εγκληματικά ανεύθυνο σε μια τέτοια ημέρα, που αναμένονταν τέτοια καιρικά φαινόμενα, μια τέτοια πράξη. Δυστυχώς συναντάμε συχνά τέτοιες ασυγχώρητες πράξεις από πρόσωπα που νομίζουν ότι μπορούν να υπερνικήσουν τα στοιχεία της φύσης.
Το αποτέλεσμα ήταν 12.000 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης και δεκάδες ανθρώπους νεκροί και τραυματίες. Όταν κατάλαβε τι συνέβη, πιθανώς πανικοβλήθηκε και υπαναχώρησε, πλέον όμως ήταν πολύ αργά. Όταν εκ των υστέρων κατάλαβε τις συνέπειες της πράξης τους, την αρνήθηκε για να αποφύγει το στιγματισμό και την ηθική απαξία από μια τέτοια πράξη με τέτοια επακόλουθα.
Έθεσε τη λύδια λίθο αυτού του τραγικού αποτελέσματος και ο Θεός θα κρίνει στο τέλος αυτή την πράξη, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Αυτός είναι ο κριτής για όλους μας», κατέληξε ο κ. Μανιάτης, για να ζητήσει την ενοχή του 21ου κατηγορούμενου για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.
Εισαγγελική πρόταση: 9 ένοχοι, 12 αθώοι
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως καθώς και για σωματικές βλάβες κατά συρροή θα πρέπει να κριθούν 9 κατηγορούμενοι:
- Σωτήρης Τερζούδης, τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, τότε υπαρχηγός Πυροσβεστικής
- Ιωάννης Φωστιέρης, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ
- Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών
- Χαράλαμπος Χιώνης, τότε Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής
- Βάιος Θανασιάς, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Μαραθώνα
- Ευάγγελος Μπουρνους, τότε Δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου
- Αντώνης Παλπατζής, τότε αντιδήμαρχος Δήμου Ραφήνας Πικερμίου
- Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτης οικοπέδου (για εμπρησμό από αμέλεια)
Από την άλλη πλευρά, ζήτησε την απαλλαγή 12 κατηγορουμένων:
- Ρένας Δούρου, τότε Περιφερειάρχη Αττικής
- Ηλία Ψινάκη, τότε Δημάρχου Μαραθώνα
- Δημήτρη Σεργίου- Καψάλη, τότε Δημάρχου Πεντέλης
- Ιωάννη Καπάκη, τότε Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας
Και των τότε υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής:
- Χρήστου Γκολφίνου,
- Φίλιππου Παντελεακου,
- Δαμιανού Παπαδόπουλου,
- Χρήστου Λάμπρη,
- Χρήστου Δροσοπούλου,
- Γεωργίου Πορτοζουδη και
- Στέφανου Κολοκούρη.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Φεβρουαρίου.
Πηγή: dnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου