Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη FT: Πιέσεις σε Ελλάδα και Ισπανία για να δώσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

 Αποκάλυψη FT: Πιέσεις σε Ελλάδα και Ισπανία για να δώσουν αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

 

 Η πίεση στις δύο χώρες θα ενταθεί κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των 27 χωρών μελών της ΕΕ

Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχονται έντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, γράφουν σήμερα οι Financial Times

Ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΕ, όπου η Ουκρανία αναμένεται να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του ευρωπαϊκού μπλοκ και στον απόηχο της χθεσινής ψήφισης υπέρ της παροχής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, οι FT αποκαλύπτουν ότι Ελλάδα και Ισπανία «στριμώχνονται» από τους συμμάχους τους.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφή στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ισπανίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και Πέδρο Σάντσεθ, να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας, καθώς δεν αντιμετωπίζουν άμεσες απειλές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε δραματική έκκληση για την ευρωπαϊκή στήριξη σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η Ουκρανία δεν έχει την ίδια προστασία με το Ισραήλ.

Ο Ζελένσκι τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία συνεχίζει τον εκβιασμό και «παίζει» με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ενώ απειλεί τις υποδομές κι άλλων πυρηνικών σταθμών. «Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αντιαεροπορική άμυνα - από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS... Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι επιπλέον χρειάζονται όπλα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού, οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις υποσχέσεις τους, όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού και τις συμφωνίες για την κοινή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, γιατί αυτό αντικατοπτρίζεται στο μέτωπο του πολέμου και στους Ουκρανούς στρατιώτες που «πρέπει ακόμη, δυστυχώς, να περιμένουν».

Κρίσιμη συνεδρίαση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και άλλων στόχων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζονται να προμηθεύσουν με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας το Κίεβο, όπως ιδίως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ παροτρύνουν ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες για να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ως αυτό το στάδιο, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε να στείλει επιπλέον σύστημα Patriot στην Ουκρανία μετά τις εκκλήσεις του Κιέβου.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ θα πάρουν επίσης μέρος οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας, καθώς και οι ουκρανοί ομόλογοί τους, προτού η προσοχή στραφεί στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με έναυσμα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Τι έλεγε ο Νίκος Δένδιας

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ερωτηθείς αν μας έχει ζητηθεί να αποστείλουμε TOR M1, OSA-AK και S-300 για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, ανέφερε ότι «δεν νοείται η απόσυρσή τους από το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας όπου είναι ενταγμένα, χωρίς την αντικατάστασή τους με οπλικά συστήματα παρόμοιων ή ανώτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων».

«Επιπρόσθετα, όπως ισχύει για όλα τα οπλικά συστήματα, κατά την προμήθειά τους, υφίστανται νομικές δεσμεύσεις για την πώληση ή παραχώρησή τους. Σε κάθε περίπτωση το εθνικό συμφέρον αποτελεί προτεραιότητα», είχε πει.

Η αντίδραση της Ρωσίας στην απόφαση των ΗΠΑ

«Η απόφαση να παρασχεθεί βοήθεια στην Ουκρανία ήταν αναμενόμενη και προβλέψιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου στην έγκριση αμερικανικού πακέτου βοήθειας προς το Κίεβο.

«Θα πλουτίσει πιο πολύ τις ΗΠΑ, θα καταστρέψει περαιτέρω την Ουκρανία, σκοτώνοντας ακόμα περισσότερους Ουκρανούς, εξαιτίας του καθεστώτος του Κιέβου», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass. 

Αναρτήθηκε από: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)