Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση του Διαιτητή Αντώνη Ξυλουργίδη

     Είναι καθολικά πλέον γνωστό, όχι μόνο στο φίλαθλο κοινό της Πέλλας αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία ότι η αυξανόμενη βία στα γήπεδα και δει στους αγωνιστικούς χώρους πηγάζει από διάφορες αιτίες μονοσήμαντες και μη.
Το μείζον και η ουσία στο υπαρκτό αυτό πρόβλημα είναι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου, που αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στη χώρα, να έχουν ξεκάθαρη θέση και να λάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αλλαγή της παθογένειας του ζητήματος.
     Με λύπη μου διαπίστωσα ότι μετά τα θλιβερά και μεγάλης έκτασης επεισόδια, τα οποία έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Κρύας Βρύσης στις 13-11-2011 στον αγώνα Απόλλων 1970 Κρύας Βρύσης  – Ελπίδα Αχλαδοχωρίου από συγκεκριμένους παράγοντες και παίκτες που θεώρησαν μαγκιά και άθλο να επιτεθούν σε τρεις ανθρώπους μετά την ομαλή λήξη του αγώνα, αναίτια,  με γρονθοκοπήματα και κλωτσιές και είχαν ως αποτέλεσμα τον  τραυματισμό μου, η ΕΠΣ Πέλλας έλαβε απόφαση να επιβάλλει ως τιμωρία στους υπευθύνους ένα αστείο χρηματικό ποσό , απαγόρευση εισόδου σε κάποιους από τους εμπλεκόμενους για λίγους μήνες και τιμωρία της έδρας για 4 αγωνιστικές.
     Δυστυχώς είμαι στη δυσάρεστη θέση να παρατηρήσω ότι μετά τα γεγονότα της Αψάλου και τον σοβαρό τραυματισμό του συναδέλφου διαιτητή, η Ένωση έλαβε απόφαση και το ενέταξε ως διάταξη στον κανονισμό, ότι σε κάθε ανάλογη περίπτωση, ομάδα που προκαλεί τέτοιας έκτασης επεισόδια θα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα. Δυστυχώς κάτι τέτοιο ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όπως άλλωστε γινόταν και πιο παλιά με άλλους, είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η απόφαση για την μη εφαρμογή ανάλογων τιμωριών, σε σχέση με τον ωμό ξυλοδαρμό ενός διαιτητή, έχει πολιτική χροιά και εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Είναι φτωχό και επικίνδυνο την στιγμή που κινδυνεύουν ζωές μέσα στα γήπεδα κάποιοι να παίζουν φτηνό πολιτικό πόκερ. Με την κατάπτυστη απόφαση της, η ΕΠΣ ανοίγει τον δρόμο σε επίδοξους τζάμπα μάγκες να χτυπούν αδιακρίτως όποτε και όποιον θέλουν. Λυπάμαι τον επόμενο συνάδελφο που θα βρεθεί στη θέση μου και αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει.
       Στα 8 χρόνια που υπηρέτησα το λειτούργημα του διαιτητή είχα ως γνώμονα την απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού, την ανιδιοτέλεια και την διαφάνεια. Ποτέ και για κανέναν αγώνα δεν έλαβα εντολές και δεν επέτρεψα μεθοδεύσεις, γεγονός που συστηματικά ενοχλούσε παράγοντες που αντιδρούσαν καθώς η συνταγή χαλούσε. Εξαιτίας αυτών, συστηματικά και επανειλημμένα καλούμουν να διαιτητεύσω σε συγκεκριμένα γήπεδα με παράγοντες που κανείς άλλος δεν δεχόταν να συνυπάρξει, την ίδια στιγμή που μια ομάδα συναδέλφων διαιτητών βρίσκεται στην γυάλα προστατευμένη με προνόμια λίγων και συναποφασίζουν.. Δυο μέτρα και δυο σταθμά παντού.
       Αναφορικά με τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου που έδρασαν άνανδρα και ύπουλα αλλά και τους κατά συρροή και επάγγελμα συκοφάντες που ενόσω νοσηλευόμουν στο νοσοκομείο επί 5 ημέρες, επεχείρησαν να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψή μου με μειωτικούς χαρακτηρισμούς και υβριστικές εκφράσεις δια τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού, να θεωρούν δεδομένο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ελληνική δικαιοσύνη, εκεί όπου δεν μεσολαβούν βουλευτικές εκλογές, φτηνά ρουσφέτια, δεν χωρούν κριτήρια κομματικών διαχωρισμών, δεν λειτουργούν συμφέροντα, δεν υπάρχουν υπερήλικες φελλοί τέως διαιτητές που η μόνη τους προσφορά και το μοναδικό τους καταφύγιο είναι η εξουσία στους ορισμούς και η μόνη αγωνία τους, η αμοιβή από το υστέρημα των παραγόντων κάθε ομάδας.
       Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους τους συναδέλφους που στάθηκαν και συμπαραστάθηκαν σε μένα και την οικογένειά μου, γνωρίζοντας ότι η ασυδοσία και η ατιμωρησία λόγω εξαρτήσεων μπορεί να οδηγήσει και τους ίδιους κάποια μέρα στην ίδια θέση.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Σ   Ξυλουργίδης






2 σχόλια:

  1. ksulourgidi den eisai stin klika tou polatian mallon. tou kuriou pou se ligo tha katevenei sta erasitexnika gupeda me asfalia giati tha trwei ksulo opou vrethei.
    kai oti afora ton nousikirou min ton dinete kai polu vasi giati afta pou leei kai tazei ta ksexnaei se ena lepto. mas eprikse na mas leei na min asxoloumaste me ton diaititi kai pws ta anthrwpina lethei einai mesa sto podosfairo kai mas proidopioise pws an simiothoun digmata vias kai ksilodarmos diaititi i omada tha apovlithei apo to protathlima, alla afto gia na to kaneis nousikirou prepei na exeis kai a....dia kati pou se loipoun. esu k nousikirou exeis sto mialosou mono tis ekloges kai tipota allo alla na ksereis oti den pitheis, o kosmos se exei mathei me pourakia kai me potakia kai logia xoris varitita den pas pouthena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xylourgidi gia na ta grafeis ayta prepei na xeis polla kila,,,arage ta diabazoun aytoi pou prepei???
    toylaxiston bgike enas kai toys ekane rompa...ayta kanei i parea nousikiroy polatian penteridi...mpravo pedia...balte ton kosmo na skotonete kai seis doulepste mas kanonika...to ksilo eprepe aytoi na to fane,,mpravo sou kai pali re palikare,,ta xoses kala

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)