Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του νέου προγράμματος «κατ’ οίκον φροντίδας των συνταξιούχων»



 


Επίκαιρη ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για το πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει μετά την 31η-3-2013 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»




Επίκαιρη ερώτηση για τις σοβαρές καθυστερήσεις στην πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος «κατ’ οίκον φροντίδα των συνταξιούχων», το οποίο θεσμοθετήθηκε με το ν.4052/12 με φορέα υλοποίησης το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και χαρακτηρίστηκε ως διάδοχο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει λάβει παράταση έως 31-3-2013, κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Εσωτερικών.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Τζάκρη, το πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει, διότι υπάρχει μια σειρά προβλημάτων μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, ΙΚΑ και Δήμων σχετικά με το ποιοί είναι οι πάροχοι, ποιοί μπορούν να μπουν στο σύστημα, ποιός είναι ο αριθμός των ωφελουμένων που προκύπτει από τα κριτήρια, αν αυτά πρέπει να διευρυνθούν, πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην χρηματοδότησή του, εξαιτίας της αθέτησης της υποχρέωσης του Υπουργείου Εσωτερικών να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 45.000.000 €, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα μετά την λήξη του χρόνου της παράτασης να κινδυνεύει να μην μπορεί να υλοποιηθεί κανονικά.
Η βουλευτής στην ερώτησή της κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στα νέα κριτήρια για τους ωφελούμενους, ώστε εκτός από τα άτομα με αναπηρία να ενταχθούν και οι υπερήλικες και να μην μείνουν εκτός χιλιάδες ωφελούμενοι του προηγούμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».-

----------
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριοι  Υπουργοί,

    Με τις διατάξεις του άρθρου 138 του ν. 4052/12 θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα των συνταξιούχων» για την κάλυψη αναγκών συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας. Ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος ορίστηκε το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το πρόγραμμα αυτό χαρακτηρίστηκε ως διάδοχο του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έχει λάβει παράταση έως 31-3-2013. Με την συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 μεταξύ του Υπουργείου Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, εφόσον εξασφαλίστηκαν οι πόροι και εγκρίθηκε συγκεκριμένος κανονισμός λειτουργίας.
Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει, διότι υπάρχει μια σειρά προβλημάτων μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών, ΙΚΑ και Δήμων σχετικά με το ποιοί είναι οι πάροχοι, ποιοί μπορούν να μπουν στο σύστημα, ποιός είναι ο αριθμός των ωφελουμένων που προκύπτει από τα κριτήρια, αν αυτά πρέπει να διευρυνθούν, πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην χρηματοδότησή του, εξαιτίας της αθέτησης της υποχρέωσης του Υπουργείου Εσωτερικών να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 45.000.000 €, ώστε το πρόγραμμα μετά την λήξη του χρόνου της παράτασης να κινδυνεύει να μην μπορεί να  υλοποιηθεί κανονικά.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

1) Ποιά θα είναι τα νέα κριτήρια για τους ωφελούμενους, ώστε εκτός από τα άτομα με αναπηρία να μπουν και οι υπερήλικες και με ποιόν τρόπο οι ωφελούμενοι θα έχουν πρόσβαση ώστε να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα; Ποιά θα είναι η σχέση του προηγούμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με το νέο πρόγραμμα, ώστε να μην μένουν εκτός χιλιάδες ωφελούμενοι;
2) Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος και ποιος ο ρόλος των δήμων και των αναπτυξιακών τους εταιρειών στο νέο πρόγραμμα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)