Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στα Γιαννιτσά




ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 






Στο πλαίσιο στήριξης της κτηνοτροφίας και των προσπαθειών του ΥπΑΑΤ για την ένταξη της επιστήμης, της γνώσης και της καινοτομίας στη γεωργική εφαρμοσμένη έρευνα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΑθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε και το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας στα Γιαννιτσά, όπου συνομίλησε με τους υπεύθυνους για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου τόσο στον τομέα του ζωικού κεφαλαίου προβάτων όσο και στα σιτηρέσια και τη διατροφή των ζώων. Επίσης συζήτησε με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου και τις προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας στη ζωική παραγωγή, αλλά και τις δυνατότητες της περαιτέρω αξιοποίησης του Ινστιτούτου,  στην εκπαίδευση, την επίδειξη καινοτομιών, την επιμόρφωση, την παραγωγή και διάθεση γενετικού υλικού κ.ά.
Στη συνέχεια ο Υπουργός επισκέφθηκε στο χώρο του Ινστιτούτου, τις σταβλικές εγκαταστάσεις των βοοειδών, δύο σύγχρονα αμελκτήρια και ενημερώθηκε για τις δύο σπάνιες φυλές προβάτων, Χίου και Φλώρινας, που διατηρούνται στις εγκαταστάσεις. Μάλιστα στο αγρόκτημα του Ινστιτούτου γίνεται παραγωγή ζωοτροφών για την κάλυψη των αναγκών των εκτρεφόμενων ζώων.
Επίσης ο κ. Τσαυτάρης  συζήτησε με το διευθυντή και τα στελέχη του Ινστιτούτου τη δημιουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού Ζώων, μιας και το Ινστιτούτο διατηρεί, βελτιώνει και πολλαπλασιάζει δύο παραδοσιακές μας φυλές προβάτων και μπορεί να συντονίσει αντίστοιχες προσπάθειες και για άλλες φυλές όλων των εκτρεφόμενων φυλών ζώων σε άλλους σταθμούς, ινστιτούτα κλπ..
Παράλληλα, ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης επισκέφθηκε και το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος του πρώην ΕΛΟΓΑΚ που έχει ενταχθεί στον Οργανισμό «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ». Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει ο οργανισμός στον έλεγχο ποιότητας γάλακτος, καθώς κάνει αναλύσεις σε 6 ποιοτικά χαρακτηριστικά, φυσικοχημικά και μικροβιολογικά. Σε αυτό γίνονται αναλύσεις δειγμάτων γάλακτος που συλλέγονται από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Πιερίας, Φλώρινας και Χαλκιδικής και κάθε χρόνο δίνει περισσότερα από 80.000 αποτελέσματα.
«Δεν μπορούμε να πάμε στο μέλλον με 40 Ινστιτούτα όπως είχαμε στο παρελθόν, σκόρπια, το καθένα να λειτουργεί με ένα ή δύο άτομα, χωρίς υποδομές, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς νέο ανθρώπινο δυναμικό. Θα κάνουμε 8 με 9 Ινστιτούτα, τα οποία θα έχουν τμήματα και σταθμούς που θα λειτουργούν σε διάφορες περιοχές, για παράδειγμα το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, θα έχει σταθμό σε άλλη περιοχή και θα ασχολείται με τους χοίρους, τη βοοτροφία κλπ. Θα είναι Ινστιτούτα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση, τον πολλαπλασιασμό και τη βελτίωση των παραδοσιακών μας φυλών. Είναι λοιπόν ένας τρόπος να αποτελέσουν και έναν πυρήνα τόσο για το κομμάτι της γενετικής βελτίωσης των ζώων, της διατήρησης των φυλών, όσο και για τη διατήρηση των σιτηρεσίων και της διατροφής των ζώων. Σε αυτές τις σημαντικές λειτουργίες θα προστεθούν και λειτουργίες εκπαίδευσης, επίδειξης νέων τεχνολογιών, επιμόρφωσης νέων, ακόμα και αγροτών, διάθεσης ζωικού κεφαλαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)