Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή για την επικείμενη πώληση της ΔΕΗ



 



Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφορικά με την επικείμενη πώληση του 30% της ΔΕΗ. Η βουλευτής τόνισε στην ερώτησή της τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο ξεπουλήματος της σημαντικότερης εθνικής επιχείρησης.- 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:


«Κύριε Υπουργέ,

Είναι πλέον γνωστό, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να αποκρυβεί από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο αποκρατικοποιημένες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου και ειδικά της Ευρώπης. Ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία έχουν απομείνει στο δημόσιο, όσον αφορά τις υποδομές, αλλά και τις παραγωγικές βιομηχανίες.
Το ίδιο γνωστό είναι πως όσοι έχουν αποκληθεί επενδυτές στη χώρα μας δεν είναι παρά πρόσκαιροι πειρατές του κέρδους που λεηλατούν τις δημόσιες επιχειρήσεις που με τόσο κόπο και κόστος δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες με δαπάνη των Ελλήνων φορολογουμένων. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα όσον αφορά την συρρίκνωση αυτών των επιχειρήσεων είναι ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή, τα Ναυπηγεία, οι Τράπεζες, αλλά και τόσες άλλες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση μη έχοντας τι άλλο να αποκρατικοποιήσει και να δώσει στους «φίλους» της επενδυτές για να τους ευχαριστήσει για τη στήριξη που της παρέχουν επέλεξε να ξεπουλήσει την τελευταία μεγάλη δημόσια επιχείρηση, η οποία είναι και η πλέον σημαντική για την ανάπτυξη της χώρας, ειδικά σ’ αυτήν την περίοδο που η ελληνική οικονομία πλήττεται από την ύφεση και τα ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια.
Η συνταγή όμως παραμένει η ίδια. Συστημικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, κατασυκοφάντηση των εργαζόμενων, ένας καλοκάγαθος «επενδυτής» που θα «αναπτύξει» την εταιρεία και το σκηνικό έχει στηθεί για τον κατακερματισμό και τη συρρίκνωση της επιχείρησης, για την αύξηση των τιμολογίων και βέβαια τη σταδιακή καταλήστευση και διάλυσή της.
Και όπως φαίνεται και από την εμπειρία της χώρας των τελευταίων ετών με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, το πιθανότερο είναι η όλη προσπάθεια να καταλήξει σε σταδιακή απαξίωση αυτών των παραγωγικών μονάδων και την ανάγκη το ελληνικό δημόσιο να επενδύσει εκ νέου για να διατηρηθούν οι βασικές ενεργειακές υποδομές της χώρας. 
Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φυσικά δεν έχουν ως στόχο ούτε την μείωση του κόστους της ενέργειας, αλλά ούτε και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Βασικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων που επιδιώκουν την καταλήστευση της περιουσίας του ελληνικού λαού, για την οποία ο Έλληνας πολίτης φορολογείται επί δεκαετίες για να έχει τη βασική υποδομή για την πρόοδο και ανάπτυξη της χώρας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Ποιό θα είναι το όφελος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία εν γένει από την πώληση του 30% της ΔΕΗ;
2. Τι ποσοστό δημοσίου ελέγχου επί των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας έχουν η Γερμανία και η Γαλλία;
3. Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα κατά τόπους περιοχών από την αύξηση του κόστους άρδευσης λόγω της πώλησης υδροηλεκτρικών εργοστασίων;
4. Ποιός φορέας θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων σε περιόδους πλημμυρίδας;
5. Από ποιούς οφειλέτες θα διεκδικήσει η νέα εταιρεία το 30% των συνολικών οφειλών προς της ΔΕΗ;».-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)