Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Σύσκεψη στην Αριδαία για τα προβλήματα των υλοτόμων




 
ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, αλήθειες κατά το δοκούν και μια δημόσια διοίκηση που ισορροπεί μεταξύ πραγματικότητας και δικαιολογίας συνθέτουν την εικόνα  της ευρείας σύσκεψης που έγινε τη Παρασκευή στο Δημαρχείο στην Αριδαία και η οποία ουσιαστικά αποκρύφτηκε από το σύνολο του τοπικού Τύπου.







Το Δασαρχείο επικαλούμενο οικονομικές δυσκολίες και έλλειψη προσωπικού, δικαιολόγησε τις ολιγωρίες του. Η πολιτεία  δια των εκπροσώπων της θα μελετήσει το θέμα.
Ο Δήμος συνεχίζοντας το ίδιο τροπάρι των προκατόχων του στη διοίκηση. Δηλώνει αδυναμία ελλείψει χρημάτων. Οι υλοτόμοι βολεύονται με συνεταιρισμού Μαϊμού   ΄όπως τουλάχιστον άφησαν οι ίδιοι να εννοηθεί.
Στο τέλος όπως στα παραμύθια είναι όλοι ευχαριστημένοι. Μόνο που τα παραμύθια τελείωσαν και η πραγματικότητα τους προσγειώνει όλους
 ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της Δ/σης Δασών Νικήτας Φραγκισκάκης, ,ξεκαθάρισε ότι ήδη έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα με το οποίο ενημερώνει το αρμόδιο υπουργείο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υλοτόμοι από την μη έγκυρη σύνταξη και έγκριση των μελετών διαχείρισης του δάσους και μάλιστα εγγράφως . Το έγγραφο αναφέρει
''Σήμερα, λόγω των γνωστόν οικονομικών δυσκολιών ,υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης  για την σύνταξη διαχειριστικών μελετών και κατά συνέπεια αναστολή σύνταξης .Οι διαχειριστικές Μελέτες και πίνακες Υλοτομίας συντάσσονται με αυτεπιστασία κατόπιν ανάθεσης σε δασολόγους των δασαρχείων ή των Δ/σεων δασών .Οι υπηρεσίες λόγου φόρτου εργασιών ,ελλιπούς στελέχωσης και κυρίως καθυστέρησης της εγκεκριμένης ετήσιας χρηματοδότησης ,αδυνατούν αιτιολογημένα  να ολοκληρώσουν την σύνταξη τους εγκαίρως ,ώστε να περιληφθούν τα στοιχεία των υπό διαχείριση δασών στα ετήσια προγράμματα της εκμετάλλευσής τους .Η επίλυση του αναφερόμενου προβλήματος ,θα δώσει λύσεις και στην ανάγκη διενέργειας έκτακτων καρπώσεων , σε περιπτώσεις που κρίνονται αναγκαίες .
Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η τροποποίηση της χρονικής παράτασης για την εφαρμογή του Π.Δ. 126/86''.



Δ. ΜΠΙΝΟΣ : ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ



Στο αίτημα των δασεργατών για την συντήρηση των δρόμων του ορεινού όγκου ο Δήμαρχος Αλμωπίας  Δημήτρης Μπίνος παραδέχτηκε ότι  ''δεν ο Δήμος δεν είναι σε θέση να συντηρήσει τους αγροτικούς δρόμους πόσο μάλλον να  συνδράμει και στους δασικούς δρόμους '' Επίσης αναφερόμενος  για τον κάμπο είπε:''στον κάμπο του Δήμου Αλμωπίας ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε ''.Γι' αυτό οι δασεργάτες να μην περιμένουν και πολλά .
Στο θέμα τον ανταποδοτικών τελών των  δασών ,ο τόνισε ότι δεν παίρνει ποσοστό των εισφορών μόνο ο Δήμος Αλμωπίας ,αλλά και το κράτος .
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Θεοδώρα  Τζάκρη έδειχνε τον Δασάρχη Αριδαίας Νίκο Μέντη ,προτρέποντάς τον να  συντηρήσει τους δασικούς δρόμους . Αυτός όμως απάντησε ότι  τα χρήματα των 35 με 40 χιλιάδες ευρώ που χορηγεί το κράτος δεν επαρκούν ούτε για την μελέτη του δασικού συμπλέγματος πόσο μάλλον για να συντηρηθούν οι δρόμοι του ορεινού όγκου .

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Υλοτόμοι και δασάρχης Αριδαίας διευκρίνισαν δημόσια ,ότι από τους  140 δασικούς συνεταιρισμούς, μόνο  οι πέντε είναι οικονομικά  τακτοποιημένοι Οι υπόλοιποι 135 είτε είναι ειδικού σκοπού για να εκλέγουν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν αντιπροσώπους για την τέως ΕΑΣ. Αλμωπίας ,είτε είναι «πειρατές» και καταχρεωμένοι
.Με λίγα λογια όποιος ήθελε να έχει αντιπροσώπους για την πρώην  Ένωση Αλμωπίας έφτιαχνε συνεταιρισμούς .
Δασεργάτες εξέφρασαν την άποψη ότι στο εξής ,  σε όποιους συνεταιρισμός δεν είναι τακτοποιημένοι οικονομικά να μην τους δίδεται εργασία .Πρέπει να μπουν φραγμοί και να τελειώνουν  οικογενειακοί συνεταιρισμοί που σκοπό είχαν να κερδίσουν περισσότερη  εργασία με το πρόσχημα του συνεταιρισμού, αφού πολλοί από αυτούς στην ουσία  είναι οικογενειακή συντεχνία  .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν υλοτόμοι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης και Θεοδώρα Τζάκρη ,ο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας της Δ/σης Δασών Νικήτας Φραγκισκάκης, ο Δ/ντης Δασών Πέλλας Αθ. Σαμαράς ,  ο Δασάρχης Αλμωπίας Νίκος Μέντης και ο Δήμαρχος Αλμωπίας.





3 σχόλια:

  1. Τα λαμογια και συστημικοι της κλεψιας πρεπει να πληρωσουν.......Αυτα για τους καθαρους πολιτικους..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λίγα λόγια θα συνεχίζεται η καταστροφή των Δασών της Αλμωπίας με την ανοχή ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ολα τα δασαρχεια της ελλαδας εκαναν εργα τα τελευταια 3 χρονια.τεχνικα οδοστρωσιες διανοιξεις αντιπυρικες κ.α.της αριδαιας τπτ.ειναι τοσο δυσκολο να κανουν καποιες απλες μελετες και να τις ενταξουν σε καποιο προγραμμα?τα υπολοιπα πως μπορεσαν?δεν υπαρχουν ευθηνες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)