Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η κύκλος των χαμένων θεσμών και τετραετιών


Ευτέλισαν τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη στην Αλμωπία.



Η μη εκλογή Συμπαραστάτη στον Δήμο Αλμωπίας δίνει την εντύπωση ότι ο Δήμος Αλμωπίας βαδίζει στο άγνωστο χωρίς βάρκα και χωρίς ελπίδα.
Φυσικά και δεν χάλασε ο κόσμος που δεν εκλέχτηκε Συμπαραστάτης του Δημότη. Προς το παρόν δεν είναι ακόμα αυτό το ζητούμενο.
Ένα από τα πιο απλά ζητούμενα είναι η υποκρισία της πλειοψηφίας. Είναι τουλάχιστον άκομψο  και δεν πείθει κανένα  αυτό που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος, ως προς την εξάντληση του χρονικού ορίου (εξάμηνο), ότι δηλ. δεν υπήρχαν χρήματα στον κωδικό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης . Η αμοιβή  είναι 700 ΕΥΡΏ μικτά, κάπου 500 ευρώ καθαρά.
Θα ήταν πιο έντιμο πολιτικά  να πει ο Δήμαρχος ότι δεν επιθυμεί τον θεσμό . Και είναι δικαίωμά του. Άφησε όμως να σέρνεται ένα θέμα ελαχίστου οικονομικού κόστους  και στην ουσία να ευτελίζεται ένας θεσμός.
Οι διαδικασίες και το ιλαρό κλίμα που επικρατούσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου , στην ουσία διακωμωδούσε τον θεσμό.
Είχε χρέος ο Δήμαρχος ή να απορρίψει δημόσια τον συγκεκριμένο θεσμό ή να προχωρήσει.
Να θυμίσουμε ότι ο προκάτοχός του , Δ. Πασόης στον οποίο ασκήσαμε αρκετές φορές υπερ του δέοντος σκληρή (αλλά δίκαιη) κριτική, στο θέμα αυτό ήταν ξεκάθαρος. Τότε είχε προτείνει συγκεκριμένο πρόσωπο (Στ. Κλεισούρης) και οι διαδικασίες προχώρησαν . Τη περασμένη Τετάρτη δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά της πλειοψηφίας . Για να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι δεν επιθυμεί τον θεσμό και μάλλον έχει δίκιο.
Εάν ο Δήμαρχος  πρότεινε υποψήφιο, αλλά δεν συγκέντρωνε τις 18 απαιτούμενες ψήφους, τότε η αντιπολίτευση θα ήταν αυτή που βρισκόταν στην θέση της άρνησης. Δεν αποκλείεται ο Δήμαρχος να φοβόταν διαρροές. Κάτι όμως που δεν το απέφυγε τελικά . Στη πρώτη ψηφοφορία , ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε υποψήφιος ήταν 11 και τη δεύτερη 12. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον πέντε σύμβουλοι του Δημάρχου ξέφυγαν από την γραμμή . Και είναι ακόμα στο πρώτο εξάμηνο η δημοτική αρχή.
Και σε αυτή τη διαδικασία « ο ιθύνων νους» και κρυφοσυμβουλάτορας έπεσε έξω παταγωδώς.
Φυσικά είναι νωρίς και υπάρχει πολύς χρόνος για όλα .
Τον κόσμο ελάχιστα ενδιαφέρουν οι όποιες μικροδιαφορές ή μεγαλοδιαφορές στη παράταξη του Δημάρχου. Τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Όλοι οι σύμβουλοι έχουν ευθύνες και δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλο των διαφόρων άλλοθι και σεναρίων που κατασκευάζουν και τους βολεύουν ανάλογα . Πρέπει να μάθουν να αντέχουν στη κριτική (είναι ελάχιστη προς το παρόν), να ακούνε τον κόσμο, να φιλτράρουν τα ακούσματα και να λένε την αλήθεια στον Δήμαρχο. Ιδίως όταν κάποιες αποφάσεις του  είναι σε λάθος κατεύθυνση.
Για τον Τύπο τέτοιες καταστάσεις είναι καλές και χρήσιμες . Πιο χρήσιμο όμως είναι να μην υπάρχουν . Διότι ο τόπος δεν αντέχει άλλες χαμένες τετραετίες και πενταετίες πλέον .
Ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται . Ο καλός ο Δήμαρχος μάλλον πρέπει να φοράει ωτοασπίδες , όχι όταν ακούει τον απλό λαό , αλλά τις σειρήνες  που τον τριγυρίζουν  

1 σχόλιο:

  1. Άπαξ της παρελεύσεως του εξαμήνου δεν είναι νωρίς....
    Σχετικά δε, με τον συνήγορο του πολίτη, μετά την επεισοδιακή θητεία του παρερχομένου, ήταν φυσικό ότι θα προέκυπταν τέτοιου είδους προσκόμματα.
    Τέλος, είναι εντελώς λάθος ο τρόπος εκλογής του συνηγόρου του πολίτη διότι σε περιπτώσεις όπως αυτή (για πολλούς λόγους που αναφέρθηκαν στο παραπάνω στο άρθρο αλλά και σε άλλους μη της παρούσης) τελικά ο κόσμος είναι αυτός που απομένει με λιγότερα όπλα στα χέρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)