Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Καταδίκη μετ επαίνων



ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ κας ΟΛΓΑΣ ΜΠΕΓΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ  ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
Γράφει ο Παράσχος Τσάνταλης



   Για άλλη μια φορά στις δικαστικές αίθουσες ,με αφορμή τη δίκη μου για συκοφαντική δυσφήμηση , αναδείχθηκε το μέγεθος της  κακοδιαχείρισης, ο κανόνας των προφορικών συμβάσεων , η διακίνηση μαύρου χρήματος , η παρατυπία και παρανομία σε όλο της το μεγαλείο για τα οικονομικά του Δήμου Εξαπλατάνου επί Δημαρχίας Παλίκογλου.
  Όσα με επιμονή και συνέπεια κατήγγειλα επί σειρά ετών αποδείχθηκαν περίτρανα και με τον πλέον επίσημο και πανηγυρικό τρόπο. Γεμάτες σεβασμό οι αναφορές από την έδρα στον συντάκτη του παρόντος για την προσπάθεια που κατέβαλλε εναντίον της αδιαφάνειας και της παρανομίας.
Όμως , παρά τους επαίνους , το αποτέλεσμα της δίκης ίσως θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως  μήνυμα ότι η «Εξαπλατανιάδα» ,δηλαδή η απόδειξη της «παρακρατικής» λειτουργίας των δημαρχοκεντρικών Ο.Τ.Α της δεκαετίας που πέρασε, πρέπει να κλείσει και ότι το φαινόμενο της κακοδιαχείρισης και του πλουτισμού κάποιων που ασχολήθηκαν με την τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να μας απασχολεί πλέον. Κάθε καλόπιστος τρίτος που βρέθηκε στο ακροατήριο κατά τη δικάσιμο σίγουρα αντιλήφθηκε από τα α έγγραφα και τις καταθέσεις των μαρτύρων, τη  λειτουργία ενός μηχανισμού με  πρόσωπα από κομματική προστασία και νοοτροπία απόλυτου άρχοντα με εξασφαλισμένο το ακαταδίωκτο, που γελοιοποίησαν κάθε έννοια δημόσιου λογιστικού σε ζητήματα προμηθειών, εργασίας και έργων. 
   Για όσους δεν γνωρίζουν, δεν θυμούνται ή έχουν μονόπλευρη πληροφόρηση , αναφέρομαι στο περιβόητο τετράδιο πληρωμών όπου εν είδη «μπακάλικης» συναλλαγής καταχωρείτο η διακίνηση μαύρου χρήματος, το δε περιεχόμενο του ,είχα δημοσιοποιήσει τόσο στο φύλλο της εφημερίδας ΓΕΓΟΝΟΤΑ τον Νοέμβριο του 2011,όσο και στο φύλλο της ίδιας εφημερίδας τον Ιούλιο του 2013. Μεταξύ άλλων στην πρώτη σελίδα του περίφημου αυτού τετραδίου αναφέρεται ότι «Υπόλοιπο 30.565 ευρώ πήρε ο Δήμαρχος» και στην τελευταία σελίδα ότι «ο κ .Δήμαρχος έδωσε στην κ .Μπεγλοπούλου 4.400,00 ευρώ». (Παρατίθενται αυτούσιες οι επίμαχες σελίδες του τετραδίου.)
Η δίκη μου για συκοφαντική δυσφήμηση της δημοτικής υπαλλήλου ήταν πολύωρη . Κατά τη διάρκεια της αναδείχθηκε πλήθος θεμάτων τα οποία συνθέτουν την εικόνα που αναφέρουμε .Μαύρη εργασία, θέματα επιστροφής καταβληθέντων ποσών, μέσω των οποίων θα εξοφλούντο υποχρεώσεις σε τρίτους οι οποίες αναλήφθηκαν προφορικά και έπρεπε να πληρωθούν κ.λ.π. Δεν είχα την απαίτηση από τους δικαστές να δείξουν την έκπληξη και την αποδοκιμασία τους - εξάλλου αυτοί οφείλουν να είναι « απαθείς » όσο είναι στην έδρα  - ανέμενα όμως μεγαλύτερη εμβάθυνση στο «παραλογιστικό»  πλέγμα συναλλαγών που περιέγραφε στο τετράδιο. Ίσως κάποιος να αντιτείνει ότι εγώ ήμουν κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι ο αγώνας για την απόδειξη γεγονότων και καταστάσεων όπως αυτά που αναφέρουμε παραπάνω,     εύκολα μπορεί να σε οδηγήσει στο εδώλιο λόγω «προσβολής της τιμής και της υπόληψης » κάποιου ,ακόμα και εάν το κρίσιμο στοιχείο δηλαδή η αλήθεια των ισχυρισμών σου που τεκμηριώνουν τα αποδεικτικά στοιχεία, έλαμψε στο ακροατήριο . Ως γνωστόν, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι γεμάτα με καταγγελίες για υποθέσεις τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος που έχουν να κάνουν με ζητήματα κατασπατάλησης χρήματος στο δημόσιο και σε Δήμους. Πλήθος δικογραφιών ωριμάζουν χρόνια σε Εισαγγελικά γραφεία, μεγάλος αριθμός από αυτές με πολιτικό-κομματικό χρώμα έχουν τεθεί στο αρχείο προκαλώντας ερωτηματικά στον απλό ανώνυμο και χωρίς κομματική προστασία πολίτη  και καταγγέλοντες καταδικάζονται για τον τρόπο απόδοσης ή έκφρασης των βάσιμων και αποδεδειγμένων ισχυρισμών τους. Εκτιμώ ότι στη συγκεκριμένη δίκη  αποδείχθηκε πλήρως το αντικείμενο της καταγγελίας μου δηλαδή οι παράνομες συναλλαγές καθώς και το απόλυτα δικαιολογημένο ενδιαφέρον μου, ως πρώην δημοτικού συμβούλου και ως πολίτη . Θυμίζω ότι ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης δεν είχα καμία πρόσβαση σε στοιχεία του Δήμου με τη δικαιολογία της έλλειψης έννομου συμφέροντος και μόνο με εντολή Εισαγγελέα το πετύχαινα, όπως και το ότι στις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων ,η πλειοψηφία προσπαθούσε να μας  φιμώσει με φωνασκίες και απειλές ως γραφικούς και παρανοϊκούς.     
   Για όσους αμφισβήτησαν ή εξακολουθούν να αμφισβητούν ότι κυκλοφορούσε μαύρο χρήμα στον πρώην Δήμο Εξαπλατάνου τους πληροφορώ ότι ο Αθανάσιος Τσιώνης , τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑ , κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι αυτός τηρούσε το τετράδιο όπου καταχωρούσε τις παράνομες πληρωμές και αυτός ο ίδιος έγραψε μετά από ενημέρωση του τότε δημάρχου Παλίκογλου ότι « υπόλοιπο 30.565 ευρώ πήρε ο Δήμαρχος»
και ο «κ.Δήμαρχος έδωσε στην κ.Μπεγλοπούλου 4.400,00 ευρώ».
Η εν λόγω κατάθεση σε συνδυασμό με την επιλεκτική μνήμη κάποιων αμήχανων  μαρτύρων οι οποίοι δεν θυμόντουσαν από ποιόν πληρώθηκαν ,πλην όμως θυμόντουσαν ότι το γραφείο από όπου πληρώθηκαν βρισκόταν δίπλα στο γραφείο δημάρχου και αυτό αποδείχθηκε ότι ανήκε στη μηνύτρια, η μοναδική κατάθεση που κατονόμασε ρητά την πληρώτρια - και όχι την υποδειχθείσα «κυρία με το μεγάλο στήθος» - καθώς και το περιεχόμενο του τετραδίου επιβεβαιώνουν όσα κατήγγειλα και με δικαιώνουν για μια ακόμα φορά . Γράφω «δικαιώνουν» έχοντας επίγνωση ότι ανήκω σ’αυτούς που δεν έχουν αποδεχθεί τη ραγιάδικη και καταστροφική νοοτροπία να μη σκαλίζουμε το παρελθόν με το μεγαλόψυχο επιχείρημα πως « ότι έγινε, έγινε» ή «έτσι γινόταν τότε» . Να μη θίγουμε πρόσωπα ,να μην ανακινούμε ζητήματα μαύρων συναλλαγών. Ίσως  και επειδή ο αγώνας αυτός έχει τις συνέπειες του ,αφού ο πολυπλόκαμος αυτός μηχανισμός αμύνεται λυσσαλέα , να υπάρξουν και άλλες καταδίκες για συκοφαντική ή απλή δυσφήμηση, αν δεν προσέξω πως εκθέτω τα στοιχεία που φωνάζουν και καταδεικνύουν τις παρανομίες και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Όμως θα συνεχίσω μαζί με όσους έχουν κουραστεί να βλέπουν αδικαιολόγητους πλουτισμούς ανθρώπων της διπλανής πόρτας, να αντιμετωπίζονται  προκλητικά και να οικτίρονται από  αλαζόνες συμπολίτες –κομματόσκυλα με πολύχρονη ενασχόληση με την πολιτική -λες και είναι απόδειξη αξίας και ποιότητας χαρακτήρα-  ειδικά τώρα που ,επιτέλους , οι κομματικοί μηχανισμοί προστασίας πέφτουν, οι γνώστες μιλούν ή σκοπεύουν να μιλήσουν και πολλοί έλεγχοι θα επαναληφθούν . Δεν είναι αδόκιμο το να υπενθυμίσω ότι πρωτοκλασάτος πολιτικός-πρότυπο σοσιαλιστή, σύμφωνα με τις αγιογραφίες των ΜΜΕ και τον μεγάλο αριθμό ψήφων που αποσπούσε , βρίσκεται στη φυλακή χάρη στην επιμονή κάποιων που ασχολήθηκαν με τα σκάνδαλα των εξοπλιστικών προγραμμάτων κυνηγήθηκαν  όμως, με μηνύσεις και αγωγές.       
  Η δίκη αυτή που, παρά τα ουσιαστικά στοιχεία τα οποία εκτέθηκαν, οδήγησε σε καταδίκη μου με εφέσιμη και με ανασταλτικό χαρακτήρα ποινή, αναδεικνύει κάποια θέματα που χρήζουν απάντησης και εξηγήσεων. Πρώτος από όλους θα πρέπει  να δώσει εξηγήσεις ο τότε Δήμαρχος κ.Παλίκογλου τις οποίες απέφυγε να δώσει στο Δικαστήριο απουσιάζοντας προκλητικά και αδικαιολόγητα .Γιατί επέλεξε την παράνομη διαδικασία των προφορικών συμβάσεων; Γιατί προέβη σε πλήθος παράτυπων πληρωμών με «μαύρο» χρήμα ; Ο ίδιος έχει ισχυρισθεί στο παρελθόν ότι δεν γνώριζε. Τον διαψεύδουν όμως πλήθος από συντοπίτες μας οι οποίοι έχουν καταθέσει ενόρκως ότι τις προφορικές συμβάσεις τις έκαναν με τον ίδιο τον τότε Δήμαρχο. Κάποιοι από αυτούς ότι τους πλήρωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος. Τις προφορικές συμβάσεις τις επιβεβαίωσαν και οι μάρτυρες στη δίκη αυτή.Ακόμα πρέπει ο ίδιος ο τότε Δήμαρχος  να απαντήσει αν είναι αλήθεια ότι έδωσε 4.400,00 ευρώ στη μηνύτρια όπως έγραψε στο τετράδιο ο κ.Τσιώνης.
Όπως ανέφερα παραπάνω υπήρξε μάρτυρας που κατέθεσε ευθαρσώς ότι πληρώθηκε από τη μηνύτρια ,η ίδια όμως το αρνείται. Ποιός είπε την αλήθεια; Ο τότε Δήμαρχος ή η μηνύτρια ;Θα πάρουν ποτέ απάντηση οι πολίτες τα χρήματα των οποίων διατέθηκαν με εντελώς παράνομο τρόπο; Θα πεί ποτέ την αλήθεια ο κ.Παλίκογλου και οι τότε αιρετοί που παριστάνουν τους ανήξερους:
  Ανεξάρτητα από τη στάση τους, μαζί με τους συνεργάτες μου στο συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» θα είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που παρέβησαν το καθήκον τους σε βάρος των πολιτών του Εξαπλάτανου και κατ’ επέκταση του νυν Δήμου Αλμωπίας.
 Η μάχη δεν χάθηκε και ο πόλεμος συνεχίζεται.

























10 σχόλια:

  1. Ο πολεμος δεν αρχισε ακομη....σε λιγο θα αρχισει κανε λιγο ακομη υπομονη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Η ΜΠΕΓΛΟΠΟΥΛΟΥ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΟΥΓΙΑΣ ΠΑΛΙ,ΚΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΥΓΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΤΣΑΝΤΑΛΗ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΣΑ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΛΙΚΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ; ΟΧΙ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΝΑ ΔΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΞΕΦΥΓΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙ Ο Κος ΚΟΥΓΙΑΣ *******

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΡΑΣΧΟ ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΛΑΔΩΜΑΤΟΣ ΜΗΠΩΣ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ !! ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝ ΚΛΕΨΩ Η ΚΑΤΑΧΡΑΣΘΩ ΚΑΤΙ ΔΗΜΟΣΙΟ Κ ΠΑΡΩ ΤΟΝ ΚΟΥΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕ 10.000 €€€€€€€ ΘΑ ΜΕ ΑΘΩΩΣΟΥΝ ? ΑΙΣΧΟΣ ΝΤΡΟΠΗ Κ ΚΟΡΟΙΔΙΑ !!! ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΑ ΠΗΡΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΧΙ ΑΠΟ ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΑΠΙΟΥΣ ΛΑΔΩΜΕΝΟΥΣ Κ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ!!!! Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΣΕ ΑΘΩΩΝΕΙ Κ ΔΙΚΑΖΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ!! ΚΑΛΗ ΝΙΚΗ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΨΕ .....ΡΕ ,ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ !!! ΑΠΟ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΕΛΕΧΩΘΗΚΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ !!!

      Διαγραφή
  9. αχ αυτη ηΚΥΡΙΑ..........Θα πανε και στο εφετειο για αυτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)