Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» για την «ΤΑΦΡΟ 66»





Με πρόσφατη απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάσισε την δημοπράτηση του έργου [ παρεμβάσεις για τη διαχείριση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Λουδία και «Τάφρου 66» για το έτος 2015 ], προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.


Από την τεχνική περιγραφή του έργου, προκύπτει, ότι σε σχέση με την «Τάφρο 66», προβλέπεται, μόνο, ο καθαρισμός των γεφυρών της από φερτά υλικά (κλαδιά, δένδρα κλπ), η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της παγγίνας στη γέφυρα Αρσενίου και η κοπή αυτοφυών δένδρων από τα αναχώματα και τις παγγίνες, δίχως, όμως να προσδιορίζεται το μήκος της σχετικής παρέμβασης.

    Υπενθυμίζουμε, ότι η Τάφρος 66, είναι έργο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930. Έχει μήκος  39 χιλιομέτρων. Διασχίζει τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας και εκβάλλει στον ποταμό Αλιάκμονα. Το Νοέμβρη του 1979, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης της παγγίνας της, κατά τη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης, τα αναχώματα της Τάφρου υποχώρησαν, στο ύψος της κοινότητας Λιποχωρίου, του (σημερινού) Δήμου Σκύδρας, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τριών ανθρώπων και την πρόκληση τεράστιων καταστροφών σε σπίτια, εγκαταστάσεις, υποδομές, καθώς και στο ζωικό και φυτικό  κεφάλαιο, της ευρύτερης περιοχής.  Σημειώνουμε, επίσης, ότι πέρασαν πολλά χρόνια από τον τελευταίο καθαρισμό του πυθμένα, των αναχωμάτων και της παγγίνας της Τάφρου, γεγονός, που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας καταστροφικής υπερχείλισης της. Ήδη, την χειμερινή περίοδο 2014-2015 πλημμύρισαν 7 φορές τα χωράφια που βρίσκονται στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού Σκύδρας και κινδύνευσαν και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας  και η Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας, με βάση τα παραπάνω,  επισημαίνουν, ότι:

   Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις, για την διατήρηση στην «Τάφρο 66» της διοχετευτικότητας της, είναι εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες. Μοιάζουν «με ασπιρίνη για τον καρκίνο» και δεν αντιμετωπίζουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα.

   Απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα ο καθαρισμός των αναχωμάτων και της παγγίνας, σε όλο το μήκος της Τάφου, με προτεραιότητα τα σημεία που είναι κρίσιμα για την προστασία των παρακείμενων χωριών και οικισμών, καθώς  και η εκβάθυνση του πυθμένα της.

Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, σε πρώτη φάση, το σύνολο των σχετικών πιστώσεων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού ύψους 900.000 ευρώ (Έργο 2014ΕΠ50800002 της ΣΑΕΠ 508) και σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστεί το σύνολο των αναγκαίων κονδυλίων.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)