Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δεν θέλει παραπάνω ώρες εργασίας η ΔΑΚΕ καθηγητών Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας



Ανακοίνωση ΔΑΚΕ καθηγητών Α΄Πέλλας για τις δηλώσεις ΥΠΑΑΤ περί αύξησης ωραρίου εκπαιδευτικών



Με έκπληξη η εκπαιδευτική κοινότητα άκουσε τον Υπουργού Παιδείας κ. Μπαλτά να αναφέρει σε συνέντευξή του τα εξής:
«Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όλοι πρέπει να βάλουμε τον όβολο μας για να ξεπεραστεί η κρίση. Αν χρειαστεί ένας δάσκαλος να κάνει μια ή δυο ώρες παραπάνω ως συμβολή στο ξεπέρασμα της κρίσης νομίζω ότι θα το δεχθεί. Ο καθένας οφείλει να συμβάλει με τον τρόπο του για να ξεπεραστεί η κρίση». Με τη δήλωση αυτή σαφώς προκύπτει πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και οι δύο κυβερνήσεις, επικαλούμενες την οικονομική κρίση, επιχείρησαν και  επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς για το κατάντημα της οικονομίας της χώρας μας. Άραγε γιατί δε βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση της χώρας με την προηγούμενη αύξηση του ωραρίου των καθηγητών; Μήπως επειδή το πρόβλημα δεν είναι αυτό;
Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Α’ Πέλλας καταγγέλλει την απαράδεκτη πρόθεση του Υπουργού Παιδείας στο ζήτημα της αύξησης του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών. Μετά τη μισθολογική εξόντωση του κλάδου από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις έρχεται η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να πλήξει βάναυσα τους εκπαιδευτικούς με την αύξηση του ωραρίου, επιβάλλοντας καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.
Παραγνωρίζει η πολιτική ηγεσία την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος του καθηγητή. Αποσιωπά το γεγονός ότι ο καλά προετοιμασμένος καθηγητής χρειάζεται 1 με 1,5 ώρα προετοιμασίας στο σπίτι για κάθε διδακτική ώρα.
Δε λαμβάνει υπόψη το άκρως γραφειοκρατικό σύστημα που επεβλήθη τα τελευταία χρόνια και υποχρεώνει τους καθηγητές να αναλώνονται με τη συμπλήρωση στατιστικών και άλλων στοιχείων που απαιτεί καθημερινά το Υπουργείο.
Και φυσικά, αδιαφορεί για την Έκθεση του ΟΗΕ που αποδεικνύει ότι κάθε διδακτική ώρα ισοδυναμεί με 4 υπαλληλικές ώρες εργασίας.
Σε αυτό τον όλεθρο που φαίνεται να σκέφτεται το Υπουργείο Παιδείας για τους καθηγητές η ΔΑΚΕ Α’ Πέλλας δε θα μείνει αδρανής. Θα σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων. Ως παράταξη πρεσβεύουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Βαθιά μας πεποίθηση είναι μια φιλελεύθερη κοινωνία με ισχυρή κοινωνική στήριξη στους πολίτες από το Κράτος. Με θλίψη παρακολουθούμε τον κατήφορο που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας υιοθετώντας μια ακραία νεοφιλελεύθερη λογική. Πιστοί στις ιδέες του κοινωνικού φιλελευθερισμού θα σταθούμε απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας. Απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από τον Υπουργό Παιδείας για τις προθέσεις του σχετικά με το ωράριο. Το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω θέρους ξανασπέρνει ανέμους, θα ξαναθερίσει θύελλες!
ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΦΥΓΑΝ - ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ ΤΩΡΑ!
για τη ΔΑΚΕ Καθηγητών Α’ Πέλλας

Πέτρος Πριβαρτιτσάνης
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)