Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

"Στεγνώνουν" τις βορειοελλαδικές λουτροπόλεις τα capital controls



 "Ποιος θα πάει να πάρει από την τράπεζα τα 60 ευρώ του την ημέρα για να τα ξοδέψει στα λουτρά;". Στο ερώτημα αυτό, που διατυπώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και
Λουτροπόλεων, Ανέστης Αναστασιάδης, αντανακλάται η αγωνία των διοικήσεων των ελληνικών λουτροπόλεων σε σχέση με την κάθετη πτώση κίνησης (μέχρι και κατά 80%) που σημειώνεται στις περισσότερες από αυτές, εξαιτίας των κεφαλαιακών ελέγχων, της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά και του τρόπου χορήγησης του λουτρικού επιδόματος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι από 2 εκατ. λούσεις ετησίως (πανελλαδικά) το 2011-2012, η κίνηση έπεσε στο μισό πέρυσι και η πτώση συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς φέτος. Κι αυτό, ενώ το 2008, το τελευταίο έτος προ κρίσης, οι επαγγελματίες του χώρου προέβλεπαν αύξηση των λούσεων στα 5 εκατ. μέχρι το 2015, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα εισπράξει το δικό της μερίδιο από την πανευρωπαϊκή ανοδική τάση.

Σε ελαφρώς καλύτερη μοίρα φαίνεται ότι είναι οι λουτροπόλεις που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές (π.χ. στη Χαλκιδική) καθώς αναπληρώνουν ένα μέρος της απολεσθείσας κίνησης (των Ελλήνων) με τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να "ανακαλύπτουν" τα οφέλη των ελληνικών ιαματικών πηγών.Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος εξελίσσεται έντονα πτωτικά, οι διαχειριστές των λουτροπόλεων εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, που είναι είναι η υψηλή σεζόν των λουτρών (σ.σ. η σεζόν αυτή, που παραδοσιακά ξεκινούσε τον Ιούνιο έχει πλέον συμπτυχθεί στο εν λόγω τρίμηνο), προσδοκώντας σε θετικές εξελίξεις (μέχρι τότε) και στο επίπεδο των capital controls.Το λουτρικό επίδομα"H κατάσταση είναι δράμα. Ουσιαστικά καμία από τις 72 οργανωμένες λουτροπόλεις που λειτουργούν σήμερα πανελλαδικά (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό οι εκατοντάδες, ακόμη, ιαματικές πηγές που έχουν εντοπιστεί), δεν δουλεύει καλά. Και δεν είναι μόνο η κρίση και τα capital controls ο λόγος. Ο τρόπος που δόθηκε το λουτρικό επίδομα την περσινή χρονιά και οι προϋποθέσεις που έθετε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για να δοθεί προς τους ασφαλισμένους, δημιούργησε προβλήματα στους ίδιους και στις ελληνικές λουτροπόλεις. Τον Ιούνιο στείλαμε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουπλή, με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση" σημειώνει ο κ. Ανατασιάδης.Προσθέτει ότι η διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου ζητά την άμεση χορήγηση και αύξηση του λουτρικού επιδόματος με μοναδικό κριτήριο, που θα πρέπει να υπάρχει για να μην κλείσουν όλες οι λουτροπόλεις, το εισοδηματικό. "Παράλληλα, επιμένουμε για μία ακόμη φορά στην εφαρμογή του Νόμου Γεωργιάδη, που προβλέπει το δικαίωμα στον ασφαλισμένο, μέσω του δικού του ασφαλιστικού φορέα, να επισκεφτεί τον γιατρό του και στην συνεχεία τη λουτρόπολη που επιθυμεί καθώς και την ένταξη της λουτροθεραπείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη" σημειώνει, επικαλούμενος και το κείμενο της σχετικής επιστολής.

Η περίπτωση της Χαλκιδικής
Στα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής (Χαλκιδική) η κίνηση έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, παρότι το 50%-60% των πελατών των θερινών μηνών είναι ξένοι και κυρίως Ρώσοι, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της επιχείρησης, Χαρίλαος Κουκοβίνος.

Η μείωση των αφίξεων των Ρώσων στη Χαλκιδική (λόγω της κατάστασης στη χώρα και της υποτίμησης του ρουβλιού) δεν στάθηκε από μόνη της αρκετή για να "χτυπήσει" την κίνηση στα λουτρά. "Ξεκινήσαμε πολύ καλά τον Ιούνιο, αλλά με τα capital controls η κίνηση έπεσε στο μισό και αυτό είναι λογικό, όταν ο λουόμενος δεν μπορεί να βγάλει χρήματα. Εδώ δεν είναι Αθήνα, έχουμε μια τράπεζα στην Κασσανδρεία κι ένα ΑΤΜ" υποστηρίζει ο κ. Κουκοβίνος και προσθέτει ότι από 300 επισκέπτες τη μέρα τον περσινό Ιούλιο το υδροθεραπευτήριο υποδέχεται φέτος 150.

Περιορισμένη για τα συνήθη δεδομένα της περιόδου είναι η κίνηση και στα λουτρά της Νέας Απολλωνίας στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει ενδιαφέρον και τα τηλέφωνα χτυπούν αλλά προς το παρόν οι κλήσεις αυτές δεν μετουσιώνονται άμεσα σε αξιοσημείωτες κρατήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι ρωτούν πάντως αν μπορούν να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα, ενώ ζητούν ενημέρωση και για τις προσφορές και τα διαθέσιμα ειδικά πακέτα."Τα λουτρά δεν είναι θάλασσα να ξέρεις ότι θα έχεις οπωσδήποτε κίνηση το καλοκαίρι. Ωστόσο, κάποιο ενδιαφέρον υπάρχει και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα στους επόμενους μήνες" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εργαζόμενος σε λουτρόπολη. Οι επόμενοι μήνες θα αποδείξουν στην πράξη, αν η εκτίμηση θα επαληθευτεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)